Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pabo’s vragen minister om hulp

Gepubliceerd: 30 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen voorzien dat pabo’s in geldnood komen en trekken aan de bel. De komende vijf jaar zou minister Bussemaker deze opleidingen ruimhartig moeten bekostigen, ook als ze minder studenten trekken.

De hogescholen verlangen in z’n totaliteit niet meer geld maar willen van de minister toestemming krijgen om het bestaande budget te verdelen ten gunste van zelfstandige pabo’s.

Dat staat in een rapport over de lerarenopleidingen dat de Vereniging Hogescholen gisteren aan minister Bussemaker heeft overhandigd.

Toelatingseisen
De opleidingen tot leraar in het basisonderwijs moeten steeds hogere eisen stellen aan nieuwe studenten. Eerst kwamen er reken- en taaltoetsen in het eerste studiejaar, nu komen er ook extra toelatingseisen.

Eerstejaars pabo

De afgelopen tien jaar zagen de pabo’s de instroom al dalen van 9.700 van 5.700 eerstejaars. Daardoor krijgen ze ook minder inkomsten. Ze bijten eigenlijk zichzelf in de staart als ze nog meer studenten gaan afwijzen, vrezen ze.

‘Garanderen’
Daarom zou minister Bussemaker de financiering van pabo’s de komende vijf jaar op hetzelfde niveau moeten houden als nu, ook als er minder studenten komen. Anders kon het wel eens misgaan. ‘Pabo’s willen door een dalende instroom en daarmee gepaard gaand verlies aan bekostiging niet gedwongen zijn om de kwaliteit terug te schroeven.’

Grotere hogescholen kunnen het verlies misschien nog wel zelf opvangen, maar van oudsher zijn er enkele zelfstandige pabo’s en die hebben ‘geen uitwijk- of uitruilmogelijkheid’, zoals de hogescholen schrijven. De steun aan pabo’s mag van de hogescholen uit het totale budget van het hele hbo komen, daar wil de Vereniging Hogescholen steun voor van de minister.

Aparte financiering
Vijf jaar moet genoeg zijn, denken de hogescholen. Dan kunnen ze de kwaliteit van de opleidingen waarborgen en plannen maken voor de magere jaren erna. Misschien kunnen ze op eigen kracht verder, misschien gaan ze samen met anderen door.

Het idee van aparte financiering is niet zo vreemd, onderstrepen de hogescholen. In het verleden is zo’n soort aparte financiering ook voor het kunstvakonderwijs ingesteld.

HOP, Bas Belleman / Profielen, Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top