Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Master begeleidingskunde heeft ‘grote stappen’ gezet

Gepubliceerd: 25 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het afstudeerwerk van de masteropleiding begeleidingskunde is ook daadwerkelijk van masterniveau. Dat concludeert de NQA, een panel van de NVAO dat een bezoek bracht aan de HR.

De afspraak voor dat bezoek was al twee jaar geleden gemaakt toen de NQA het afstudeerwerk weliswaar ‘voldoende’ vond, maar de onderzoeksvaardigheden voor verbetering vatbaar. Dat had met name te maken met het gegeven dat de afstudeerders van toen het nieuwe curriculum (met daarbij vooral wijzigingen op het gebied van onderzoek) niet hadden doorlopen.

Onderzoeksvaardigheden
Reden genoeg voor de NQA om de HR onlangs weer te bezoeken en te kijken of de recente afstudeerders de onderzoeksvaardigheden uit het nieuwe curriculum hebben opgepikt. Dat blijkt nu het geval. ‘De theses voldoen aan wetenschappelijke normen en zijn methodologisch verantwoord. Het panel stelt vast dat er grote stappen zijn gezet sinds de visitatie in 2011’, aldus de NQA die bij begeleidingskunde een duidelijkere visie op onderzoek aantrof dan vier jaar geleden.

Daarbij is de NQA zeer te spreken over de manier waarop het afstudeerwerk wordt beoordeeld. Naast de afstudeerbegeleider is er een tweede beoordelaar en als naar het concept van het afstudeerwerk wordt gekeken, gebeurt dat door een monitoringscommissie bestaande uit twee externe deskundigen. Als de beoordeling van de eerste en tweede beoordelaar meer dan een punt verschilt, wordt er bovendien nog een derde beoordelaar ingeschakeld.

‘Zeer onder de indruk’
‘Wij zijn zeer onder de indruk van de zorgvuldigheid en grondigheid van deze procedure en vooral van de inzet van de monitoringscommissie in een vroeg stadium’, aldus de NQA. ‘Het panel is ook zeer positief over de kwaliteit van de feedback en de zorgvuldige afweging tussen de beide beoordelaars.’

Alles bij elkaar gaat het om een behoorlijk arbeidsintensieve procedure, realiseert de NQA zich. Als de goede resultaten aanhouden, mag de opleiding de teugels daarom wel weer enigszins laten vieren.

Zorgvuldigheid en grondigheid
‘Waar dat mogelijk is, zullen we dat zeker doen’, reageert onderwijsmanager Petra Kanters. ‘Maar wel steeds met behoud van de persoonlijke feedback, zorgvuldigheid en de grondigheid waarvoor wij nu door de NQA geprezen worden.’

Kanters is uiteraard ‘heel blij’ met het oordeel van de NQA, laat ze weten. ‘Het is een erkenning van zowel de professionaliteit als van de bevlogenheid van docenten binnen onze masteropleiding. Dat doet ons goed en het geeft ook een solide basis voor de toekomst.’

De verwachting is dat de NVAO (de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) het advies van de NQA  binnenkort zal overnemen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top