Studeren in het buitenland: Melanie in Koblenz
Gepubliceerd: 3 December 2015 • Leestijd: 3 minuten en 1 seconden • Buitenland Dit artikel is meer dan een jaar oud.Melanie de Bruin is 21, vierdejaars communicatiestudent en doet de minor ‘marketing and international business’ in Koblenz, Duitsland. Ze koos voor een buitenlandminor om aantrekkelijker te worden voor toekomstige werkgevers. Haar grootste cultuurschok: mensen drinken altijd en overal bier. Zelfs in de ochtendspits.
Wat doe je in Koblenz?
‘Ik volg hier mijn minor ‘marketing and international business’. Een internationale minor kan naar mijn mening alleen maar positief uitpakken. Behalve het verbeteren van je vreemde talen leer je samenwerken met studenten van over de hele wereld. Daardoor word je veel toleranter. Veel landen en culturen hebben andere gewoontes en we zullen ons toch aan moeten passen om samen een mooi eindresultaat neer te zetten. Daarnaast leer je op eigen benen staan, er is geen vangnet van familie of vrienden die je even snel op weg kunnen helpen. Daardoor leer je behalve zelfstandigheid ook veel over je persoonlijkheid.’
Waarom heb je hiervoor gekozen?
‘Ik heb voor Duitsland gekozen omdat het een groot en, vooral economisch, sterk land is met veel potentie. Bovendien is Duits een van de wereldtalen en doen wij in Nederland veel zaken met de Duitsers. Daarom leek dit mij de perfecte gelegenheid om een krachtige nieuwe unique selling point te verwerven.
‘De brandende vraag is waarschijnlijk: waarom Koblenz en niet Berlijn als je dan toch naar Duitsland gaat? Berlijn is een enorme wereldstad met veel verschillende nationaliteiten. Koblenz is naar mijn mening meer ‘origineel Duits’. Omdat het kleiner is, leer ik meer en sneller over de originele Duitse cultuur en voelde dit stadje binnen no time als mijn nieuwe thuis. Ook de Erasmusgroep is relatief klein, 20 tot 25 internationale studenten. Daardoor kom je juist meer in aanraking met de Duitse studenten die natuurlijk ook ontzettend leuk en interessant zijn.’
Is het wat je ervan had verwacht?
‘Het is totaal niet wat ik had verwacht, het is veel leuker! Mijn beeld van ‘norse chagrijnige Duitsers met Crocs’ is totaal verdwenen. Iedereen is ontzettend vriendelijk en hulpvaardig. Zowel de andere Erasmusstudenten als de Duitse studenten staan erg open voor de diverse culturen. Ik ken ze pas vier maanden, maar kan met alle eerlijkheid zeggen dat beide mijn familie zijn geworden. Dit komt vooral omdat je intensief samenleeft en hulp en steun vindt bij elkaar. Waar ik anders mijn moeder gebeld zou hebben, ga ik nu naar een van mijn ‘nieuwe’ vrienden. En omdat bijna iedereen voor het eerst in het buitenland studeert, vind je veel begrip en steun. Je bent nooit alleen.’
Wat is de grootste cultuurshock?
‘De grootste cultuurshock is dat de Duitsers bijna overal legaal alcohol mogen drinken. Alcohol op straat is de gewoonste zaak van de wereld. Zit je in de trein van 7.40 uur richting werk of school? Je overbuurvrouw van 45 trekt lekker een biertje open. Of hanggroepjongeren met alcohol op straat een probleem is? Nee hoor: volledig legaal, lekker laten zitten. Zware dag op de uni? Ga even een biertje halen in de kantine, dan gaat het vast beter. Het was echt een vreemde ervaring om overal en op elk moment van de dag alcohol te zien. Maar gelukkig raak je er snel aan gewend en een ‘cocktail to go’ na een avondje stappen als je richting de taxi loopt, is niet eens zo’n gek idee, toch?
‘Wat ik overigens ook erg wennen vond, is dat de Duitsers nog steeds met black boards werken in plaats van white boards. Daarnaast printen, ja printen, ze oefeningen uit die dan klassikaal ingevuld en besproken worden. Het voelde net alsof ik zeven jaar terug in de tijd was gereisd en weer op de middelbare school zat.
Heb je tips voor studenten/medewerkers die naar Koblenz willen?
‘Absoluut doen! Laat je niet afschrikken door het beeld wat wij als Nederlanders hebben gecreëerd van Duitsland. De Tweede Wereldoorlog is al jaren geleden en we hebben nu te maken met een compleet nieuwe generatie die daar niets mee te maken heeft gehad. Duitsland is een mooi en sterk land met een goede, stevige economie waar we veel van kunnen leren.
Kom je hier studeren of werken? Onthoud dan dat Duitsers ontzettend punctueel zijn. Zorg dat je overal altijd minimaal 5 minuten van tevoren aanwezig bent. Vergaderingen beginnen stipt op tijd, ook als alle genodigden nog niet gearriveerd zijn. En Duitsers houden zich strikt aan alle regels. Door rood lopen – zoals we in Rotterdam gewend zijn – is daar een absolute no go.
En heel belangrijk: je mag een Duitser niet op voorhand of achteraf een fijne verjaardag wensen. Je mag alleen ‘fijne verjaardag’ zeggen op de verjaardag zelf, anders brengt dat ongeluk. Ben je op de verjaardag zelf niet in de gelegenheid? Dan is het beter om gewoon je mond te houden.’
Tosca Sel
Het vooroordeel over Duitsers en hun stiptheid is wat mij betreft erg overdreven.. Dit leer je in elke les CCM, maar in Berlijn (waar ik nu stage loop) begrijp dat dit érg ouderwets is! De Duitsers gaan ook wel met de tijd mee!
Mijn ervaring is dat Duitsers stiptheid nog altijd erg belangrijk vinden. Dit wil echter niet zeggen dat elke Duitser hetzelfde is, net zoals niet alle Nederlanders hetzelfde zijn. Wellicht kan dit een van de verschillen zijn tussen Berlijn als wereldstad en Koblenz als kleinere stad?
Ik merk hetzelfde met bier hier in mijn Oostenrijkse stage in Tirol haha!