Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Topsalarissen: geen uitstel hogescholen

Gepubliceerd: 5 January 2015 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten hoeven de bezoldiging van hun bestuurders nog niet te beperken tot 178 duizend euro. Hogescholen moeten al wel voldoen aan de strengere Wet normering topinkomens.

geld stapel

Daarover heeft minister Bussemaker een korte brief aan de Tweede Kamer geschreven. Voor universitaire bestuurders blijven de oude normen komend jaar gelden, maar hbo, mbo en voortgezet onderwijs krijgen meteen met de nieuwe wet te maken.

De nieuwe wet is op het nippertje aangenomen in de Eerste Kamer. De senatoren kwamen in de kerstvakantie terug om erover te stemmen. De wet die publiek gefinancierde topinkomens inperkt kon dan nog per 1 januari ingaan.

Er was weliswaar een meerderheid voor het wetsvoorstel van PvdA-minister Plasterk, maar regeringspartij VVD stemde tegen. Twee VVD-ministers (Schippers van Volksgezondheid en Blok van Wonen) lieten weten dat ze de wet komend jaar nog niet gaan uitvoeren. Het was te kort dag.

Hun PvdA-collega Bussemaker denkt daar kennelijk anders over, maar maakt een uitzondering voor de universiteiten. Dat doet ze mogelijk in navolging van Edith Schippers. Universiteiten zijn nauw verbonden met de academische ziekenhuizen, aldus de minister, en daarom wil ze in 2015 ‘zorgvuldig nieuwe afspraken’ maken.

‘Rustig aan met publiek geld’
De stemming over de Wet normering topinkomens kwam een week nadat drie PvdA-senatoren een VVD-wetsvoorstel hadden getorpedeerd (de inperking van de vrije artsenkeuze) en het voortbestaan van het kabinet aan een zijden draadje hing.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kondigde de verdere inperking van de salarissen vorig jaar al aan. ‘We vinden dat het in deze tijden, waarin aan iedereen gevraagd wordt om rustig aan te doen met publiek geld, redelijk is dat leidinggevenden en bestuurders niet meer verdienen dan een ministersalaris.’ Als het aan hem ligt, gaan hoogleraren ook onder de norm vallen.

Tot nog toe mochten bestuurders in de publieke en semipublieke sector hooguit dertig procent meer verdienen dan een minister. Het ministerie van Onderwijs had al normen vastgesteld voor de diverse onderwijssectoren. Als een bestuurder te veel verdiende, werd dat geld teruggevorderd van de onderwijsinstelling.

De nieuwe salarisnorm van 178 duizend euro is inclusief vakantiegeld, pensioenbijdrage en belaste onkostenvergoeding. De norm geldt voor nieuwe bestuurders. De contracten van huidige bestuurders worden niet meteen opengebroken: ze krijgen vier jaar de tijd om hun salaris zo nodig te verlagen.

De ChristenUnie wilde dat de Tweede Kamer in de kerstvakantie een spoeddebat zou houden over de uitspraken van de VVD-ministers, maar de partij kreeg daar geen meerderheid voor. Ook over het uitstel voor het wetenschappelijk onderwijs zijn meteen Kamervragen gesteld. Het is flauwekul om universiteiten uitstel te verlenen terwijl de wet ruim op tijd is aangekondigd, meent de Socialistische Partij. Daar moet Bussemaker nog op antwoorden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Topsalarissen: geen uitstel hogescholen

  1. Hoe zit het op de HR? Onze vorige collegevoorzitter zat boven de norm. Dat roept meteen de vraag op: hoe is het met de bezoldiging van bij onze huidige voorzitter van het CvB? Jammer dat Profielen deze informatie niet vermeldt. Het maximum lijkt me een mooi salaris, in aanmerking genomen dat er vast ook nog wel nevenverdiensten zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top