Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vooral in grote steden: minder vwo’ers naar hbo

Gepubliceerd: 9 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vooral in de grote steden kiezen vwo’ers liever voor de universiteit dan voor de hogeschool. Tot ergernis van minister Bussemaker worden vwo’ers een zeldzaamheid in het hbo.

‘Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil’, zei minister Bussemaker dit weekend in de Volkskrant. Vwo’ers zouden volgens haar vaker moeten overwegen naar het hbo te gaan, als ze daar beter op hun plaats zijn.

Het probleem blijkt vooral in de grote steden te zitten. Daar kiezen vwo’ers liever voor de universiteit. In Rotterdam begint bijvoorbeeld maar 10 procent aan een hbo-opleiding, in Amsterdam is dat zeven procent en in Utrecht acht procent.

minder vwo’ers naar hbo

© HOP. Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Het gaat hier overigens om vwo’ers die meteen na hun eindexamen doorstuderen. We zien niet wie eerst gaat reizen en ook niet wie er na een jaartje aan de universiteit alsnog naar het hbo gaat.

Reputatie
Waarom de vwo’ers in de grote steden liever naar de universiteit gaan? Dat is gissen. Misschien is die drang van ‘hogerop willen’ in de grote steden sterker dan elders. Het zou hier en daar ook aan de reputatie van de hogescholen kunnen liggen.

Om de vwo’ers naar het hbo te lokken zouden hogescholen (in samenwerking met universiteiten) ervoor moeten zorgen dat het hoger beroepsonderwijs weer aantrekkelijker wordt voor vwo’ers, meent minister Bussemaker.

Kunst
Wie weet helpt dat. Vwo’ers hebben inderdaad bovengemiddeld veel interesse in opleidingen die uniek zijn voor het hbo. Ze kiezen minder vaak dan havisten voor economische en sociaal-agogische opleidingen, maar juist veel vaker voor kunst: wie aan het conservatorium, de toneelschool of de kunstacademie wil studeren, kan immers alleen in het hbo terecht.

Ook blijkt dat vwo’ers iets vaker hun oog laten vallen op techniek, gezondheidszorg en onderwijs, waarvan zeer specifieke hbo-varianten bestaan. Misschien heeft Bussemaker gelijk en is er behoefte aan een gecombineerde mode-academie annex universitaire business school, zoals er eerder al behoefte bleek aan een academische pabo.

Overigens is het aandeel vwo’ers aan de hogescholen inderdaad bijna gehalveerd van vijftien naar acht procent. In 1998 begonnen bijna tienduizend vwo’ers aan een hbo-opleiding. Nu zijn het er nog geen achtduizend, terwijl het totale aantal studenten juist sterk is gegroeid.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Vooral in grote steden: minder vwo’ers naar hbo

  1. De minister vindt het vervelend dat iedereen maar hogerop wil. Daar is het hele onderwijs toch op ingericht? Dat iedereen het beste uit zichzelf haalt? Dat is iedereen toch met de paplepel ingegoten? Daarom stressen kinderen al op de basisschool voor een CITO score? Daarom moet Nederland bekend worden als innovatie land? Hmmmm. Verwarrend. Bovendien: VWO staat volgens mij voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs?

  2. Belachelijk dit. Alsof het raar is dat iemand met een VWO diploma iets meer wil bereiken. Je moet altijd voor hoger op streven. Ten hoger ten beter.

  3. Misschien hebben de vwo’ers in de steden wel de universiteit in de achtertuin, terwijl je in andere steden de hbo’s dichterbij hebt. Lijkt me logischer dat je in de stad dan kiest voor de universiteit..

  4. Anders hadden ze net zo goed havo kunnen doen, zelfs een jaartje korter ook.

  5. @4: Niet als je het versnelde traject volgt. Wat voor de meeste vwo’ers ook nog eens gebeurd met twee vingers in de neus. In mijn klas zaten vooral vwo’ers die een jaartje of meer aan de TU hadden geprobeerd. De vwo’ers die direct van het vwo kwamen deden dit vooral omdat ze het vwo maar net hadden gehaald en de TU niet aandurven. Degene die van de TU kwamen deden dit vooral om meer vrije tijd te hebben en om aan het einde van de rit toch een papiertje op zak te hebben met minder moeite. Overigens is het halen van iets waar je naar moet streven voor jezelf een prestatie waar je trots op kunt zijn en achteraf geen spijt van zult hebben. Inzet loont altijd.

    Wel een maffe uitspraak van Bussemaker die zelf cum laude geslaagd aan de uni is en nog eens een PHD heeft gehaald…

    Zelf ben ik benieuwd hoeveel van die vwo’ers na het hbo alsnog naar de TU gaan om een master te doen.

    Meer vwo’ers naar het hbo? Maak het versnelde traject twee jaar. Onzinvakken eruit, eerste stageperiode korter. Maar twee jaar hoeven te studeren voor een volwaardig papiertje is natuurlijk ideaal. Daarmee kun je ook nog eens, na het volgen van een schakelprogramma, een master doen zonder een jaar te verliezen in vergelijking tot die stuudjes die de bachelor volgen aan de TU.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top