Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waarom moeten studenten verslagen op papier inleveren?

Gepubliceerd: 8 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Scripties, verslagen en andere onderwijsopdrachten moeten in veel gevallen op papier worden ingeleverd. Daar moeten we om meerdere redenen van af, vinden de studenten van de cmr.

weg-met-papier-demian

Het kost de studenten geld om te printen, ze moeten naar school reizen om de papieren versie in te leveren en zowel het gebruik van papier als het printen is alles behalve duurzaam. De studenten van de medezeggenschapsraad (smr) kaartten het eerder aan en kwamen er deze week op terug. Naar aanleiding van dat pleidooi, vroeg Profielen ook enkele docenten om hun mening.

Slecht voor het milieu
‘Waarom worden wij verplicht om het werk uit te printen?’ vroeg sgmr-voorzitter Brian van der Sluijs zich hardop af. ‘Daar moeten we mee stoppen, leg de verplichting dan bij de docent! Het naar school gaan om je werk in te leveren, kost ook geld en is slecht voor het milieu.’ De sgmr wil dat ‘het inleveren van rapportages hogeschoolbreed plaatsvindt via N@tschool’ of via een nog te implementeren it-infrastructuur.

Collegevoorzitter Ron Bormans heeft sympathie voor het pleidooi van de sgmr maar vindt een direct printverbod ‘te hoogdravend’. Bormans: ‘Dat kun je wel zeggen, maar dan verstoor je het onderwijs. We hebben te maken met bepaalde gebruiken en tradities en dat kunnen we niet zomaar op een maandagmiddag afschaffen; we moeten er daarom langzaam naartoe werken. Misschien kan een groep studenten er onderzoek naar doen?’

De sgmr voelt daar wel wat voor, hoewel sgmr-lid Paul Reinders tegensputterde. Tegen Bormans: ‘Natuurlijk is verandering lastig, maar traditie is een oneigenlijk argument. U houdt het nu doelbewust tegen, terwijl u in de positie bent om er een besluit over te nemen.’

Papier tijdens vergadering
Bormans wierp dat laatste verre van zich. ‘Ik houd dit niet doelbewust tegen; ik ben een realist’, vertelde de collegevoorzitter die de studentenraad ook fijntjes wees op al het papier dat tijdens de sgmr-vergadering werd gebruikt.

Paul Reinders haalde tijdens het agendapunt ook artikel 7.50 van de Wet op het Hoger en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) aan. Daar haalt hij uit dat de hogeschool geen extra bijdragen, zoals de kosten om te printen, mag vragen van studenten. Volgens Bormans mag dat wel. ‘Als je naar school gaat, koop je bijvoorbeeld ook een schooltas, een schrift en een pen; het is heel normaal dat zulke kosten erbij komen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Waarom moeten studenten verslagen op papier inleveren?

 1. Het inleveren op papier vind ik onzin. Kan de Hogeschool ons garantie bieden dat onze dossiers bewaard worden en niet op straat belanden?
  Wegens ‘fouten in het archief’ kon ik twee studiepunten op mijn buik schrijven, dus ik heb mijn bedenkingen.

  Gelukkig zijn er genoeg aardige docenten die dossiers via de mail accepteren.

  Overigens slaat de reactie van dhr. Bormans op het argument van Paul Reinders kant noch wal..

 2. ik ben het er inderdaad mee eens, zeker omdat het naast de papieren versie ook ingeleverd moet worden op natschool. Dus waarom kan het niet alleen ingeleverd worden op natschool?

 3. – Het inleveren van hard-copy is één van de manieren om plagiaat te vermijden, indien het niet ingeleverd hoeft te worden op N@tschool. xD

  – De leraren zijn te lui om het zelf te printen!

 4. De heer Bormans reageert wel heel laconiek.

  Ik zou niet weten wat ik als docent zou moeten doen met een projectverslag met 80 a4’tjes als bijlagen. Daar raak je het overzicht in kwijt. Met PDF’s kun je zulke prachtige dingen als opmerkingen verwerken, bladwijzers invoegen en feedback geven. Echt waard om je als hogeschool, student en docent eens in te verdiepen.

  De meeste hardcopy verslagen die ik ingeleverd heb zijn een verspilling geweest van geld en milieu.

 5. Is dit onderwerp niet al eerder aan de orde geweest?
  Ik herinner me tenminste indertijd al eens een reactie gegeven te hebben.
  Dan de reactie van de kwade student: de leraren zijn te lui om het zelf te printen.
  Weet de kwade student hoeveel werkstukken soms nagekeken moeten worden?

 6. Hier bij het IVG heb ik nog nooit wat op papier moeten inleveren! Prima en heel fijn dat dat gewoon via N@tschool mag.Vind het op papier inleveren echt ouderwets. Zelfs op mijn middelbare school was dat verleden tijd.
  Ik zie alleen maar voordelen:
  – goed voor het mileu
  – goed voor de portemonnee
  – bespaart tijd.

 7. @Marius

  Wat maakt het nou uit hoeveel ze moeten nakijken. Nakijken is een onderdeel van hun baan en dat weten zij ook wel. Om nou te zeggen dat ze veel moeten nakijken is irrelevant.
  Weet Marius Engelsman wel hoeveel vakantiedagen de leraren hebben?

 8. @kwade student
  Bedankt voor het medeleven van de kwade student. Het gaat mij niet zozeer om het nakijken, als wel om het printen.
  Overigens: bij digitaal nakijken is de nakijkkwaliteit minder dan bij op papier nakijken.
  Een geheel andere kwestie is of er niet veel te veel werkstukken moeten worden ingeleverd.
  Marius Engelsman weet donders goed hoeveel vakantiedagen docenten hebben en hoeveel daarvan besteed worden aan nakijken en voorbereiden en hij weet ook hoeveel uren hbo-studenten gemiddeld aan de studie besteden.
  “Helft studenten besteedt minder dan 28 uur aan studiepunt

  8 april 2014

  Achtentwintig uur studeren voor één studiepunt? Bij opleidingen als economie en rechten zijn studenten er meestal minder tijd aan kwijt, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor. Onder andere bij techniekopleidingen aan universiteiten moet juist het hardst worden gewerkt.

  Bijna twintigduizend studenten beantwoordden de vragenlijst van onderzoeksbureau ResearchNed. Eén van de vragen ging over de studielast per studiepunt: hoeveel tijd besteden studenten aan hun vakken? Aan de universiteit heeft 52 procent minder tijd nodig dan ervoor staat (28 uur per ECTS). Slechts achttien procent zegt juist harder te moeten studeren.

  Hbo’ers gaat de studie nog iets makkelijker af: 57 procent antwoordt minder dan 28 uur nodig te hebben om een studiepunt te behalen. Slechts zestien procent zegt daarentegen harder te moeten werken.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top