Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat gebeurt er ook alweer met de stufi?

Gepubliceerd: 2 July 2015 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je duikt in het zwembad, eet een ijsje of je zet thuis de ventilator in zijn hoogste stand. En opeens denk je: krijg ik m’n studiefinanciering na de zomer nog wel?

geld web

Er gaat van alles veranderen in de studiefinanciering. Dit voorjaar bleken studenten er maar weinig van te weten. Het is vandaag te warm om zelf te googelen, dus zetten we het even op een rij.

Basisbeurs verdwijnt…
Dit wist je natuurlijk wel. Wie in september aan een bachelor- of masterstudie begint, krijgt geen basisbeurs. Maar je kunt nog altijd bij DUO lenen.

… ook voor sommige ouderejaars!
Jazeker, en dit drong maar mondjesmaat tot studenten door. Het gaat om universitaire bachelorstudenten die in hun vierde jaar terechtkomen. Zij krijgen dan geen basisbeurs meer, want die was bestemd voor hun master. Een wo-bachelor duurt maar drie jaar.

Maar je mag meer bijverdienen…
De handige ondernemers onder de studenten hoeven straks niet meer bang te zijn dat ze te veel verdienen. Als ze geen basisbeurs krijgen (of kregen), is er ook geen bijverdiengrens. Anders wel, trouwens!

… en de ov-studentenkaart blijft.
Je kunt nog altijd gratis met het openbaar vervoer reizen dankzij de ov-studentenkaart. Die blijft gewoon. Wel hoopt het ministerie dat studenten vaker de fiets pakken of buiten de spits gaan reizen, zodat de kaart veel goedkoper wordt. Kwestie van goede roosters en ruime fietsenstallingen.

Mbo’ers hebben geluk…
De basisbeurs voor mbo’ers blijft wel overeind. Minderjarige mbo’ers krijgen bovendien een ov-studentenkaart, net als de achttien-plussers.

… en arme sloebers ook een beetje.
Zitten je ouders krap bij kas, dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. Die gaat met maximaal honderd euro per maand omhoog. Die aanvullende beurs wordt een gift als je je diploma behaalt.

En heb jij pech…
Die bezuiniging op de basisbeurs is bedoeld om uiteindelijk beter onderwijs te krijgen, maar daar merk je nog weinig van als je de komende drie jaren begint met studeren. Alhoewel: de minister heeft het hoger onderwijs gevraagd om in de jaren 2015-2017 600 miljoen euro uit het eigen vermogen in te zetten voor deze kwaliteitsslag. Onze hogeschool zet in deze periode 3,5, 6 en 7 miljoen euro uit het eigen vermogen in. Dat is 2 tot 4 procent bovenop de rijksbijdrage.
Toch krijgen de studenten die de komende drie jaar met hun opleiding beginnen, tegelijk met hun diploma, een tegoedbon voor een jaartje bijscholing. Die kun je vijf tot tien jaar na afstuderen gebruiken.

… of ben je ziek, zwak, misselijk?
In de nieuwe regels krijgen gehandicapte en zieke studenten 1.200 euro kwijtgescholden als ze binnen tien jaar klaar zijn. Dat is ongeveer het bedrag van de basisbeurs voor thuiswonenden.

Terugbetalen mag langer duren…
Als je ondanks de hitte nog verder vooruitkijkt, wil je misschien iets over de aflossing weten. In de nieuwe regels mogen oud-studenten hun schuld uitsmeren over 35 in plaats van vijftien jaar. Sneller aflossen kan overigens duizenden euro’s rente schelen.

En studeer je aan de universiteit? Let dan even op. Als je voor je bachelorstudie een basisbeurs kreeg, maar voor je master niet, dan zou je eigenlijk onder twee terugbetaalregelingen vallen: de oude en de nieuwe. Dat is onhandig, en daarom mag je kiezen.

En je belastingen?
Studenten kunnen geen studiekosten meer van de belasting aftrekken. Dat raakt vooral studenten in de uitloopjaren van hun studie, want die verdienden soms genoeg om profijt te hebben van die aftrek. De rest mag dit weer vergeten.

HOP, Bas Belleman/DvN

Deze tekst is op 3 juli, om 11.00 uur geüpdatet.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Wat gebeurt er ook alweer met de stufi?

  1. Arme sloebers? Niet dat ik me aangesproken voel maar ik vind dit toch een rare opmerking.

  2. Sommigen opmerkingen kan je zeker niet maken als Profielen zijnde!

  3. Profielen is een blad onafhankelijk van de HR, ik vind daarom dat ze juist dat soort woorden en uitdrukkingen mogen gebruiken. Een arme sloeber ben ik wel een beetje, maar dat maakt toch niet uit. Man en paard noemen en zo duidelijk mogelijk is mijn devies.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top