Alle petflessen verzamelen…
Gepubliceerd: 9 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het kan je op locatie Museumpark niet zijn ontgaan: in zowel de kantine als het open leercentrum staan oranje megaflessen. Vanaf vandaag kan je daar al je plastic flesjes in kwijt. Na een maand wordt gekeken of de inzameling een succes is.
Het neerzetten van de megaflessen is een initiatief van de dienst FIT (faciliteiten en informatietechnologie) maar het onderwerp gescheiden afvalinzameling is door de studentenraad op de agenda gezet.
Afvalstromen
Niet dat afval niet apart werd ingezameld, benadrukt Patrick Prinse, hoofd facility operations op locatie Museumpark. ‘Er zijn verschillende afvalstromen zoals tl-lampen, toners, papier, glas, metaal en batterijen; die worden gescheiden ingezameld en afgevoerd. Dit afval wordt onschadelijk gemaakt voor het milieu en in veel gevallen gerecycled.’ Het huishoudelijk afval van onder andere de restaurants wordt nog niet gescheiden ingezameld.
Terwijl dat, wat betreft de petflessen bijvoorbeeld, best iets kan opleveren. Prinse: ‘Op locatie Museumpark worden naar schatting 300.000 flesjes per jaar gebruikt.’ Het gros gaat nu bij het restafval terwijl de petflessen gerecycled kunnen worden. Bovendien zorgt gescheiden inzameling voor een vermindering van de hoeveelheid restafval.
Gooi gewoon weg
‘Ik gooi die flesjes af en toe gewoon weg’, vertelt sph-student Firat (op de foto laat hij zien hoe hoort). ‘Soms vul ik zo’n flesje weer en neem ’t mee naar de sportschool.’ Groente en fruit zamelt Firat thuis wel apart in, maar plastic niet.
Zonde, vindt Firats studiegenoot Joey het dat er zoveel plastic wordt weggegooid. Hij heeft het over de plastic soep en de Delftse student die daar een oplossing voor heeft bedacht. ‘Vissen in de oceaan stikken in die troep. Triest is dat.’ Joey vraagt zich af hoe het gedrag veranderd kan worden. Promoten van de hervulbare Dopper flessen? Joey: ‘Ja, of zet ‘tapdingen’ neer in de kantine met Spa rood en zo. Dus in plaats van de flesjes.’
Glas wassen
Dat laatste ziet Anita Voogsgeerd, manager bij Ladage, niet echt als oplossing. ‘Dan zit je weer met glas, en glas schoonmaken met afwasmiddel is ook milieuonvriendelijk. Bovendien werkt een tap met priklimonade vrij lastig.’ Het inzamelen van petflessen is dus, verwacht ook Voogsgeerd, dé manier.
Medewerkers van Ladage, de schoonmakers van Gom en de Pameijercliënten die op de HR werken zullen, net als het FIT-personeel, mensen attenderen op de petfles-inzamelpunten.
Nieuwe producten
De flessen worden door de afvalinzamelaar opgehaald en door het afvalverwerkingsbedrijf verwerkt tot zogenoemde granulaatkorrels, die als grondstof dienen voor nieuwe producten. Als de inzameling na een maand een succes blijkt, komen er meer oranje flessen op Museumpark en ook op de andere locaties te staan. Bij hoeveel ingezamelde flesjes de proef als een succes wordt beschouwd, kan Prinse niet precies zeggen.
Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top