Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bordspel Levensweg inspirator voor nieuwe studieomgeving

Gepubliceerd: 17 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

MijnHR, de nieuwe persoonlijk omgeving voor studenten, gaat er misschien wel uitzien als het bordspel Levensweg. Dat werd vorige week duidelijk tijdens een presentatie over het digitale programma Studienet, voor studenten heet dat MijnHR.

De 'Levensweg' op het scherm en Dick van Dam die uitleg geeft

Hoe zit het met mijn studievoortgang? Hoe kan de digitale omgeving mij helpen met het maken van keuzes (welke minor, welke keuzevakken)? En hoe ziet mijn agenda/rooster eruit? Dit zijn zo’n beetje de vragen die de student heeft over de organisatie van zijn studie. Vragen die op dit moment vaak wel te beantwoorden zijn, maar het kost de nodige moeite. Het één staat in Osiris, het ander op Hint en over weer wat anders kun je het beste een docent mailen.

‘Vermoei mij niet’

En er is ook nog veel informatie waar de student niet op zit te wachten, blijkt uit eerdere sessies met studenten over Studienet en MijnHR. ‘Vermoei mij niet met allerlei andere info!’, was de niets verhullende quote waarmee Dick van Dam, op de HR programmamanager Studienet, zijn presentatie begon.

Dat moet dus anders en daarom is een aantal medewerkers op de HR bezig met de ontwikkeling van Studienet en van MijnHR, een nieuwe omgeving die de student een totaaloverzicht over de organisatie van zijn studie moet geven. Tijdens de presentatie lieten Van Dam en medewerkers van het bureau Mirabeau een sneakpreview zien. De aanwezige hogeschoolmedewerkers en studenten konden onder andere reageren met suggesties die ze op gele post-it’s konden schrijven.

Post it notes met tekst over Filmpje toevoegenDigitaal bordspel

Het onderwerp is deze middag het design, dus hoe de nieuwe omgeving eruit komt te zien. Of beter: uit kan komen te zien. Mirabeu heeft zich daarbij laten inspireren door het spel Levensweg. Je studie dus als een soort digitaal bordspel waarop de weg die belopen moet worden je vierjarige studie is. Op die weg liggen een aantal ijkpunten, zoals het einde van jaar één wanneer je een bepaald aantal studiepunten gehaald moet hebben.

Op de weg zijn ook gele bolletjes te zien die opspringen, het zijn onder andere beslismomenten. Bijvoorbeeld de dag waarop je je kunt gaan inschrijven voor keuzevakken. Zoom je daar op in (denk aan Google Streetview) dan is daar meer informatie over de keuzevakken te vinden. Mirabeau wil de levensweg graag ‘opvrolijken’ met animatie. Bijvoorbeeld een finishlijn bij het halen van het eerste jaar, of confetti als je iets gehaald hebt. Maar ja, het moet ook weer geen game worden, vertelde Eelco van Collenburg van Mirabeau er meteen bij.

Mijn Dag

De levensweg is trouwens niet het eerste wat de student ziet als hij inlogt. Dát is de pagina ‘Mijn Dag’, ofwel je rooster van de dag waarop je de pagina opent. Met daarop niet alleen je rooster, maar bijvoorbeeld ook een afspraak met een decaan of de uren waarop je op je bijbaantje wordt verwacht.

Een van de belangrijkste opdrachten die Mirabeau heeft meegekregen is: zorg voor eenvoud. Geef de student een helder overzicht over de organisatie van zijn studie! Bij de presentatie ging het niet over de techniek die daarvoor nodig is (dus hoe link je informatie vanuit Osiris en Hint naar de nieuwe omgeving) maar over het design.

Strategisch design

Maar, benadrukt Van Collenburg, design is ook een strategisch middel, niet alleen esthetisch. Op basis van dit idee (Levensweg, red.) ontstaat er waarschijnlijk een discussie. Wij leggen een visie neer die eigenlijk net niet te bereiken is. Het is een richting.’

Grootste gevaar is misschien nog wel de veelheid aan partijen op de HR die het belangrijk vinden om bij de student in beeld te zijn. En dus het liefst prominent op de Levensweg willen zitten. Denk aan de afdeling communicatie en Profielen die graag zien dat hun producten gelezen worden, denk aan de mediatheken, studieverenigingen, Student aan Zet en allerlei andere partijen die de studenten willen bereiken.

Post it note met tekst: Bij uitvoering wordt de toon voorzichtig. Zonde! Dit moeten we echt willen.Vervuilde middenweg

Maar ja, die informatie kan vervuilen. Meegaan in de wensen van al die partijen staat lijnrecht tegenover de gewenste eenvoud. Hoe zorg je ervoor dat de bedoelde levensweg geen (vervuilde) middenweg wordt?

Het is de bedoeling dat er begin volgend jaar bij drie opleidingen een pilot gaat draaien, en daarbij wordt ook nog niet meteen alles ingevoerd. Bij die opleidingen moet de interne organisatie op orde zijn en er echt de wil zijn om mee te doen, benadrukte Van Dam. Want eigenlijk is de introductie van Studienet/MijnHR natuurlijk ook een organisatieverandering, beaamden verschillende hogeschoolmedewerkers.

Op 16 juni is er een volgende sneakpreview waar duidelijk wordt hoe MijnHR eruit komt te zien. Uit kan komen te zien…

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top