Bormans over studiesucces allochtonen: ‘Het hbo schiet tekort’
Gepubliceerd: 10 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Hogescholen falen in het opleiden van allochtone studenten, zegt de Rotterdamse collegevoorzitter Ron Bormans. ‘Toegankelijkheid is niet langer het probleem. Het echte probleem is dat veel van deze studenten geen diploma halen.’
Er gaat iets helemaal mis in de manier waarop universiteiten en hogescholen studenten begeleiden met een migrantenachtergrond. Die boodschap wilde collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam gisteren vooral over het voetlicht brengen tijdens een EU-conferentie over hoger onderwijs in Amsterdam.
Europees probleem
Studenten met een niet-westerse achtergrond vallen vaker uit en doen er langer over om een diploma te halen dan autochtone studenten, blijkt keer op keer uit de cijfers. ‘Hogescholen schieten tekort’, benadrukte Bormans tijdens een debat over ‘inclusief hoger onderwijs’. ‘Dat is niet alleen een Rotterdams probleem, maar een Europees probleem. Daar ben ik van overtuigd.’
Een land als Ierland is dan misschien etnisch minder divers, maar ook daar worstelt het hoger onderwijs met dit probleem, beaamt Tony Gaynor van het Ierse ministerie van Onderwijs. Daar zijn het vooral de eerstegeneratiestudenten en studenten uit arme regio’s die moeite hebben om een diploma te halen.
Niet vanzelf
‘Ik geloof niet meer dat het vanzelf wel goedkomt’, licht Bormans na afloop van het debat toe. ‘Sommige mensen zeggen dat het gewoon tijd kost. Vanaf het moment dat de eerste vrouw ging studeren, hebben meisjes immers ook hun plek gevonden in het hoger onderwijs. Maar zo blijkt het niet te gaan met kinderen van migranten.’
Bormans maakt zich zorgen. De cijfers worden steeds slechter in plaats van beter. ‘Dus formuleer ik dingen soms misschien wat scherper dan collega’s, om de discussie op gang te krijgen’, erkent hij. Maar toch: ‘Eerder zagen we bijvoorbeeld dat allochtone meisjes het best goed deden in het hbo. Omdat meisjes het goed doen. Maar ook zij zijn nu aan het afglijden. Er is iets gebeurd dat dit veroorzaakt.’
Zich thuis voelen
Voor een deel ligt het probleem bij de vroege selectie van Nederlandse scholieren. ‘Dat stapelen wat we hier doen werkte vroeger nog emanciperend. Maar inmiddels werkt het tegen ons: allochtone jongeren komen vaker via het mbo naar het hbo, terwijl de havo een betere voorbereiding is.’
De oplossing ligt in de klas, besluit Bormans. ‘Er worden nu allemaal structuren opgetuigd buiten de klas om: een diversity officer, extra begeleiding, taallessen. Allemaal belangrijk, maar ik wil weten: wat gebeurt er in de klas? Tussen student en docent. Dáár moeten we zorgen dat studenten zich thuis voelen.’
HOP, Petra Vissers
Ik als allochtone student vind dat dit probleem wel heel vaak wordt aangekaart. Ik lees volgens mij elke maand wel een artikel over het feit dat allochtonen het slechter doen binnen de Hogeschool Rotterdam. Ik vond het de eerste paar keren wel interessant om te lezen maar nu begin ik me wel een beetje eraan te storen. Er worden telkens feiten genoemd maar ik lees nooit iets over oplossingen of over oorzaken. Het zijn elke keer doodgewone feitjes en hierdoor worden allochtonen elke maand in een slecht daglicht gezet.
Vermeld het een keer, iedereen leest het en mocht er een oplossing voor gevonden worden dan zou dit fijn zijn. Maar om nou elke maand te lezen dat allochtonen op de een of andere manier slechter zijn dan autochtonen is niet cool bro. Zeker omdat er toch zeer weinig aan het probleem wordt gedaan binnen de Hogeschool Rotterdam. (naar mijn mening dan)
Respect!
Falen HBO’s in het opleidingen van allochtonen of falen allochtonen in het HBO?
Ik word doodziek van dit gebrabbel elke week en het is te gek voor woorden dat jullie het woord ”allochtonen” nog gebruiken in 2016.
@Nexus Hoezo? Het geeft precies de groep aan die hier wordt bedoeld.
Wat zou de volgende stap? Het woord HBO niet meer gebruiken omdat we allemaal “studenten” (naar mijn idee scholieren, maar dat terzijde) zijn? Voortaan het woord mens niet meer gebruiken omdat we allemaal zoogdieren zijn? Voortaan het woord zoogdieren niet meer gebruiken omdat we allemaal dieren zijn? Etc. Etc.
Het is te gek voor woorden om bepaalde woorden af te schaffen omdat er een enkeling is dat hier problemen mee heeft.
Jeetje Karel misschien moet jij je bericht nog eens doorlezen… Over woorden gesproken.. En Nexus5 groot gelijk. Dat woord heeft inmiddels zo een negatieve lading gekregen!
@Karel Anker
Het onderwerp komt steeds aan de orde omdat een speciaal aandachtspunt is van ons College van Bestuur. Het gaat in feite om studenten die als eerste van hun familie een hogere beroepsopleiding volgen. Hun ouders kunnen hen vaak minder goed ondersteunen bij de studie. Toen ik zelf met mijn studie begon (1974) bestond dat ook: studenten uit een arbeidersmilieu of afkomstig van het platteland. Zij hadden het zwaarder en deden er soms langer over. Zelf was ik één van de zes meisjes op de tweehonderd economiestudenten. Dergelijke achterstanden worden meestal vanzelf ingelopen: er zijn op dit moment best veel vrouwelijke economen die aan de weg timmeren; de meeste jonger dan ik – dat wel.
Iets dergelijks is nu ook aan de hand: wij hebben veel studenten die als eerste van hun familie een hogere beroepsopleiding volgen. Toevallig gaat het in deze tijd in veel gevallen om studenten van wie (één van) de ouders in het buitenland geboren is. Zij hebben, naast de gewone problemen van ‘eersteling in het hbo’, ook te kampen met cultuurverschillen en – als thuis geen Nederlands wordt gesproken – een taalachterstand. Daar komt nog bij dat veel ouders huizenhoge verwachtingen hebben van hun kinderen: stoppen of afzwaaien naar een ander niveau is geen optie.
Wat kan de hogeschool doen? Wellicht nog meer ondersteuning geven m.b.t. taalbeheersing? Als docent denk ik dat het belangrijk is dat ik me bewust ben van cultuurverschillen. Prioriteiten liggen daardoor soms anders etc. Verder moeten we deze studenten wat tijd gunnen. Net als de arbeiderskinderen en de meisjes in de jaren 70.
– Deze reactie is in strijd is met onze spelregels en daarom door de redactie verwijderd. –