Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr stemt alsnog in met de begroting

Gepubliceerd: 19 December 2016 • Leestijd: 2 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De cmr wil veel eerder en intensiever bij het opstellen van de begroting betrokken worden. En het bestuur moet de begroting en haar visie beter op elkaar laten aansluiten. Dat waren vanmiddag de belangrijkste boodschappen die de centrale medezeggenschapsraad (cmr) aan het college van bestuur meegaf. De cmr stemde vanmiddag wel in met de begroting.

Zeven leden stemden voor, vier tegen en vijf blanco. Vorige week werd, voor buitenstaanders behoorlijk onverwacht, in meerderheid tegen de begroting gestemd. Vandaag werd duidelijk wat de cmr precies wil.

Voor een deel is dat extra geld voor ICT, zoals vorige week al rondging. Dat geld komt er niet, in ieder geval niet direct, maakte het college vandaag duidelijk. Wellicht kan het bestuur in de loop van komend jaar een paar ton extra vrijmaken voor ICT, maar dan wil het eerst een degelijk strategisch ICT-plan hebben. Er is wel iets mogelijk als de ICT-problemen groot zijn en eveneens urgenter dan andere prioriteiten.

Vastlopende computers

De problemen die enkele cmr-leden naar voren brachten, zoals vastlopende computers tijdens een digitale toets of te weinig pc’s waardoor studenten de toets niet kunnen maken, deze problemen zijn zo acuut dat ze losstaan van de begroting voor volgend jaar, vond het cvb. Ze moeten dan ook acuut opgelost worden.

Maar voor sommigen was ICT helemaal niet het échte punt. Petra van Gelderen kreeg veel instemming voor haar analyse dat de strategische plannen stelselmatig te laat zijn om nog invloed te kunnen hebben op de begroting. ‘Vorig jaar werd ons beloofd dat we de plannen vóór april dit jaar zouden hebben. We hebben ze net binnengekregen. Veel te laat om de plannen nog door te vertalen in de begroting.’

Cmr-lid Joeri Tilman vroeg het cvb retorisch wat eigenlijk de input is voor zo’n strategisch ICT-plan. ‘Dat moet de bedrijfsstrategie zijn. Ik zou daarom graag de dertien strategische agenda’s van de instituten zien, waar de diensten op kunnen aansluiten.’

Studentenwerving

Tilman: ‘Die paar ton extra voor ICT kan me eerlijk gezegd geen reet schelen. Als instituten niet in ICT willen investeren maar bijvoorbeeld in studentenwerving, moeten we daarin investeren. Als je investeert in ICT die niet aansluit bij het onderwijs, gaan instituten zeggen: joh, laten we op ICT bezuinigen want het draagt toch niet bij aan de verwerkelijking van onze plannen.’

De cmr heeft nog steeds geen strategisch plan gezien, stelde studentlid Paul Reinders, ‘dus hoe kan het cvb dan deze begroting rechtvaardigen?’

Deze vraag bleef, ook na een uur discussiëren, in de lucht hangen. Het cvb ging er niet expliciet op in. Het zegde wel toe dat het de cmr meer bij het proces wil gaan betrekken. Het wil best in een vroeg stadium over de instituutsplannen praten om helder te krijgen wat de instituten willen en hoe dat vertaald moet worden in hogeschoolbrede ondersteuning door de diensten.

‘Radicale decentralisatie’

De plannen van instituten waren nooit expliciet onderdeel van de begrotingsbesprekingen met de cmr. Dat de cmr er nu graag al vanaf het allereerste begin over wil meepraten heeft ook te maken met de ‘radicale decentralisatie’ die de hogeschool al een half jaar boven het hoofd hangt.

Helemaal aan het begin van de extra vergadering gaf Ron Bormans toe dat hem in de gesprekken met de cmr afgelopen week duidelijk was geworden dat de term ‘decentralisatie’ nog te vaag is en dat die nodig concreet gemaakt moet worden. ‘Het is tijd om hier klare wijn over te schenken.’

Hij legde daarom nog even uit wat hij niet met deze decentralisatie bedoelt (zoals defuseren en de hogeschool in losse stukjes hakken, of de schaalvoordelen teniet doen en eindigen in complete chaos). Wat hij wel bedoelt, blijft filosofisch: de macht en verantwoordelijkheid bij de docententeams leggen.

Bormans wil het komend halfjaar gebruiken om deze kwestie concreter te maken. De collegevoorzitter: ‘We willen daarover in overleg gaan. Dat kost tijd, maar daarmee wint het proces wel aan zorgvuldigheid.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Cmr stemt alsnog in met de begroting

  1. Mijn uitspraak (over geld en konten) is uit de context van het verhaal gehaald. Als je niet duidelijk kiest voor bepaalde doelen, dan maakt het niet uit of je X bedrag uitgeeft aan Y. Het gaat er juist om dat je geld stopt in het doel wat je wilt behalen, als organisatie als geheel. De dienstenstrategie (waaronder IT) moet aansluiten op de strategie van het onderwijs. Anders gaan de instituten de diensten alleen zien als een kostenpost en niet als een waardevolle partner. Niet investeren in nieuwe computers kan een bewuste keuze zijn, maar dan moet de HR wel de gevolgen accepteren.
    Overigens is er nu wel de toezegging dat de strategische plannen er gaan komen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top