Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Discriminatie hoort niet thuis in hbo’

Gepubliceerd: 20 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vakbonden en hogescholen willen iets doen aan de salariskloof tussen mannen en vrouwen in het hbo. Ze gaan uitzoeken waar het verschil vandaan komt.

womanVSman signs

Soms verdienen vrouwen in het hbo honderden euro’s minder dan mannen, ook al doen ze hetzelfde werk. Dat bleek deze week uit een rapport van het College voor de rechten van de mens.

‘Geen bewust beleid’
‘De valkuilen en de risico’s die benoemd worden zijn voor een deel herkenbaar maar zeker geen bewust beleid van de hogescholen’, zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen in reactie op het onderzoek. ‘Als onze beloningssystemen (kleine) risico’s in zich dragen, dan is het nuttig daar naar te kijken. Want discriminatie hoort niet thuis in het hbo.’

Zo denkt vakbond AOb er ook over. ‘Dit gaat eigenlijk niet over de cao’, zegt bestuurslid Douwe Dirk van der Zweep. ‘Er is op dit punt geen belangentegenstelling tussen werkgevers en werknemers, want niemand wil vrouwen discrimineren. Het gaat om de praktijk waarin salarissen worden vastgesteld.’

Onderzoek
De hogescholen en vakbonden laten hun gezamenlijke onderzoeksbureau Zestor naar het verschil kijken. Zestor is een fonds dat informatie verzamelt over de arbeidsmarkt binnen het hbo.

Van der Zweep vermoedt dat het verschil vaak te maken heeft met het laatst verdiende salaris van mannen en vrouwen als ze in het hbo komen werken. ‘In de zorg en onderwijs zijn de salarissen lager en daarin werken veel vrouwen. In de techniek, waar meer mannen werken, liggen de lonen hoger. Als een hogeschool iemand wil aannemen, is het loon bij de vorige werkgever te gebruiken als een soort bodem voor de onderhandeling. Die verschillen neem je dan mee de hogeschool in.’

Maatregelen
Zowel de hogescholen als de vakbonden willen nog niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. Eerst willen ze het onderzoek van Zestor afwachten. ‘Misschien doet die een aanbeveling waarmee we uit de voeten kunnen’, aldus Van der Zweep.

De Graaf gelooft vooral in de dialoog, aldus zijn schriftelijke reactie. De hogescholen kunnen van elkaar leren. De zes instellingen die aan het onderzoek meewerkten, gaan hun bevindingen delen met de overige 31 hogescholen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to ‘Discriminatie hoort niet thuis in hbo’

  1. Altijd leuk om te zien dat men dit in Nederland altijd als zo’n groot ziet, terwijl discriminatie er in het buitenland veel erger aan toegaat.

  2. @Llor, dus omdat het in het buitenland erger is, is het hier wel prima?? We wonen in NL, het wordt gezien en men wil het veranderen. Fijn toch?

  3. @Nee, maar het is wel zo dat men in Nederland altijd zo politiek correct moet zijn…….

  4. Politiek correct?? Wanneer een man en vrouw hetzelfde werk doen, horen zij hetzelfde salaris te krijgen. Daar is niets politiek correct aan.

  5. Toch leuk om te zien dat wanneer zoiets wordt geconstateerd, in dit geval het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen, iedereen vervolgens zelf met een verklaring komt.

    In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het misgaat bij het vaststellen van het salaris, zowel bij het aanvangssalaris als bij de salarisgroei. Of hieraan een geïnstitutionaliseerde discriminatie jegens vrouwen of relatief slechtere onderhandelingsbereidheid, -mogelijkheid of -skillset bij de onderhandelingspartijen, in dit geval de vrouwelijke sollicitant en degene die namens de hogeschool de arbeidsvoorwaarden onderhandelt, ten grondslag ligt is dus niet duidelijk.

    Mijn persoonlijke mening is dat de waarheid altijd ergens in het midden ligt. Zo zal er bij vrouwen wellicht harder onderhandeld worden vanuit de hogescholen en zullen vrouwen een lager salaris wellicht ook makkelijker accepteren. Een goede tip is dan om het keuzevak “onderhandelen over het salaris” te volgen (geldt ook voor mannen natuurlijk).

  6. man-vrouw. donker-licht. lang-kort. dik-dun. rijke ouders-arme ouders. master-niet-master. universiteit-hbo-mbo. rotterdam-amsterdam. allochtoon-autochtoon. buitenlands-binnenlands. randstad-provincie. geloof-niet-geloof of ander-geloof. primair-secundair proces. oud-jong. management-medewerkers. bachelor-master. noord-zuid. Europa en de rest. dus na man-vrouw hebben we nog wel een aantal andere uitdagingen/issues te tackelen.

  7. Op dit moment zijn er bij mij op de opleiding twee vrouwelijke docenten afwezig vanwege zwangerschapsverlof. Ik wil hiermee het verschil tussen de salarissen van vrouwen en mannen niet goed praten, maar ik vraag me wel af of dat er niet ook iets mee te maken heeft…??

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top