Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dove student moet tolk zelf betalen

Gepubliceerd: 29 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker is onverbiddelijk. De dove student Hugo krijgt geen vergoeding meer voor een tolk nu hij dertig is. ‘Studeren is nu zijn eigen individuele verantwoordelijkheid’, vindt ze.

Hugo werkte na zijn mbo-opleiding een paar jaar als bouwkundig tekenaar. Door de crisis raakte hij zijn baan kwijt. Daarom besloot hij op zijn negenentwintigste de hbo-opleiding ict te gaan volgen, mét tolk. Maar nu hij dertig is geworden, wordt een tolk niet langer vergoed.

53,15 euro per uur

‘Ik wil ontzettend graag werken en niet afhankelijk zijn van een uitkering’, schrijft Hugo op Facebook. ‘Er is werk in de ict, maar dan moet ik eerst mijn diploma halen. Zonder tolk gaat me dat niet lukken.’ In een interview met RTL Nieuws zegt Hugo het uurtarief van 53,15 euro zelf niet te kunnen betalen.

PvdA-Kamerleden Mohammed Mohandis en Otwin van Dijk vrezen dat op deze manier de gelijke toegang tot onderwijs in het gedrang komt en stelden vragen aan minister Bussemaker.

Boven de dertig

Tot je dertigste kun je studiefinanciering krijgen, daarna kun je alleen je collegegeld nog lenen, antwoordde de minister. Voorzieningen als een ov-studentenkaart of een doventolk vallen dan weg. Hugo heeft daarvan gebruik kunnen maken, maar moet er nu zelf voor zorgen, net als alle andere studenten boven de dertig

De minister verwijst hem door naar het UWV of de gemeente om de tolk te vergoeden. Afgelopen februari spande Hugo al een rechtszaak aan tegen het UWV om een vergoeding te krijgen voor een tolk. De rechter oordeelde dat ook personen met een handicap in staat zijn om vóór hun dertigste een studie af te ronden en stelde Hugo in het ongelijk.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Dove student moet tolk zelf betalen

  1. Ja koekoek, geen geld voor een tolk maar wel voor een rechtszaak. Daarbij kun je met een intensieve literatuurstudie van de boekenlijst, sheets en aanvullend lesmateriaal al bijna de gehele opleiding doorlopen zonder dat je iets hoeft aan te horen. Die enkele keren dat je dan een tolk nodig hebt, kun je geld lenen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top