Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Financiële situatie HR: In 2018 en 2019 wordt alles beter

Gepubliceerd: 8 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De toename van het aantal studenten én het leenstelselgeld dat de HR aan onderwijs moet besteden, gaan zorgen voor betere tijden. Dan hebben we het over 2018 en 2019, vertelden collegebestuurders Angelien Sanderman en Jan Roelof gisteren aan de cmr.

Op de agenda van de vergadering van de cmr (centrale medezeggenschapsraad) stond de Kaderbrief, het document dat vooruitloopt op de begroting voor 2017. De cmr plaatste er meerdere kritische kanttekeningen bij en zes van de vijftien aanwezigen stemden uiteindelijk tegen de Kaderbrief.

Zorgen over de diensten

Petra van Gelderen en Joeri Tilman, die namens de diensten in de cmr zitten, maken zich bijvoorbeeld grote zorgen over de nieuwe manier waarop de diensten moeten gaan werken en hoe dat voor financiële problemen kan zorgen. Na de beoogde decentralisatie kunnen de onderwijsinstituten meer dan nu het geval is zelf bepalen welke diensten zij inhuren. ‘Maar’, vroeg Tilman, ‘wat nu als alle verzoeken in één keer binnenkomen?’

Het collegebestuur vindt het in elk geval belangrijk dat iedereen kan zien welke diensten worden gevraagd en welke afwegingen daarna worden gemaakt. Sanderman: ‘En als alle vragen tegelijk komen, is het de kunst die stuk voor stuk in de tijd te gaan behandelen. Maar het gaat om dezelfde hoeveelheid geld, alleen wordt het anders toegewezen.’

Prestatieafspraken

Al eerder werd duidelijk dat de instituten minder geld gaan krijgen, en dat er na overleg met de directeuren toch weer wat geld bij is gekomen. Studentlid Paul Reinders vraagt zich nu af of de begroting wel realistisch is. Zeker nu het waarschijnlijk is dat er een boete van 3,6 miljoen euro moet worden betaald omdat de HR de prestatieafspraken niet heeft gehaald.

Sanderman denkt dat de HR ook dan de begroting rond zal krijgen. ‘Als dat niet lijkt te lukken, kunnen we nog bijsturen. Dat hebben we dit jaar ook gedaan’, vertelde de collegebestuurder. Zeker omdat kan worden geanticipeerd op 2018 en 2019. Roelof: ‘Het groeiende studentenaantal en de leenstelselgelden betalen zich in die jaren uit. En de verwachting is dat we de komende vijf tot tien jaar ook minimaal zullen groeien.’

Computers verouderd

Waar Paul Reinders pleit voor conservatiever begroten, zou het pleidooi van studentlid Iris de Jong juist leiden tot meer uitgaven. Iris studeert industrieel product ontwerpen en merkt de bezuinigingen aan den lijve. ‘Heel veel spullen zijn echt aan vervanging toe maar dat gebeurt nog niet omdat er geen geld is. Ik zou graag vaker op school, samen met anderen werken. Maar dat kan niet, omdat de computers waarop Autocad staat te traag en te verouderd zijn. Daarom werk ik, en werken veel andere studenten, liever thuis. Ook worden er geen peercoaches meer aangenomen. De hulp van een peercoach was voor mij de enige reden dat ik een bepaald vak heb gehaald.’

Sanderman zegt niets te weten over het niet meer kunnen betalen van peercoaches en gaat dat navragen bij de directeur. En de computers? ‘Die vervangen we allemaal om de vier jaar’, reageerde Roelof.

Jos van Nierop

Cmr-lid Iris de Jong is na de vergadering teruggekomen op wat ze in de vergadering heeft gezegd over verouderde computers en het niet meer betalen van peercoaches. Zie de eerste comment onder dit artikel.
Iris stelt dat ze het niet over haar opleiding had maar sprak over locatie Academieplein.
De twee instituutsdirecteuren op deze locaties, Mirjam van den Bosch (EAS) en Wijnand van den Brink (IGO), stellen in een reactie dat er niets gaat veranderen met betrekking tot (betaling van) de peercoaches.
De twee directeuren weten niet van grote kritiek van studenten over computers. Van den Bosch geeft, net als Iris in haar comment, ook nog aan dat studenten industrieel productontwerpen hun eigen laptops gebruiken.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Financiële situatie HR: In 2018 en 2019 wordt alles beter

  1. Het klopt niet wat er staat onder de kop ‘computers verouderd’.

    Om te beginnen heb ik (Iris de Jong) gesproken over een denkbeeldige situatie van meer dan nodig bezuinigen en niet een situatie van hoe het nu zòu zijn. Ik was zelf een peercoach notabene en die lopen ook gelukkig gewoon rond bij IPO(zoals de toffe peercoach Julia die ik vorige week nog sprak)
    Daarnaast heb ik gesproken over locatie Academieplein, samen met een collega van IGO, en niet vanuit mijn eigen opleiding. Daar hebben we juist super toffe nieuwe 3D printers, 2 fijne projectruimtes met extra stekkerdozen uit het plafond waar je je laptop op kunt aansluiten.

    Wat wel klopt is dat ik destijds mijn Wiskunde heb gehaald dankzij IPO Peercoach Richard, (held!).

    Iris de Jong-Edelsmid. Lid CMR.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top