Geen ID, geen tentamen
Gepubliceerd: 18 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Geen ID-kaart of rijbewijs bij je? Jammer maar helaas, want zonder een officieel ID mag je op de Hogeschool Rotterdam geen tentamens maken. Die regel geldt sinds dit studiejaar en leidt ertoe dat studenten soms meteen weer naar huis kunnen.
‘Er worden bij ons zo’n acht studenten per toetsweek geweigerd’, vertelt Michèle Hollander, voorzitter van de examencommissie bij de lerarenopleidingen. ‘Maar dat zeg ik uit de losse pols, ik weet het niet precies. Gelukkig heeft het overgrote deel van de studenten gewoon een ID-kaart, paspoort of rijbewijs bij zich. Dat is in Nederland niet zo gek natuurlijk, want het is ook gewoon wettelijk verplicht. Een collegekaart (tot vorig jaar was dat voldoende, red.) is geen officiële ID.’
Studenten kennen
Zorgen geweigerde studenten voor problemen? ‘Nee, echt vervelende dingen hebben we niet meegemaakt’, vertelt Hollander. ‘Maar het is wel belangrijk dat studenten niet het gevoel krijgen dat andere studenten wél worden toegelaten omdat de surveillerende docent hen kent. Docenten moeten er mogelijk aan wennen dat ze een student die ze kennen naar huis sturen. Wij weten niet of dat gebeurt maar wij dringen erop aan dat docenten zich aan de regels houden.’
Omdat je 10 minuten na aanvang van het tentamen niet meer naar binnen mag, is even je ID thuis ophalen in veruit de meeste gevallen geen optie. Hollander: ‘Dan moet je wel heel dicht in de buurt wonen. We hebben ook meegemaakt dat een student zijn vader of moeder belt om het ID te komen brengen.’
Aangifte
Heb je geen ID omdat ie gejat is, dan volstaat een brief van de gemeente of politie waarin staat dat er aangifte van vermissing is gedaan. Een kopietje van je ID of rijbewijs is onvoldoende.
Om weigeringen te voorkomen wordt er zo veel mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan de identificatieregels. Hollander: ‘Het staat in de OER (onderwijs en examenregeling), in een nieuwsbrief, tijdens slc-lessen komt het voorbij en via de mail. In feite is dat allemaal extra, want je wordt gewoon geacht de wet te kennen.’
Jos van Nierop
Wat een naar belerend zinnetje op het einde, “je wordt gewoon geacht de wet te kennen”. Wat probeert men daar nu mee te zeggen, dat die extra informatievoorziening een zoete gunst is en dat studenten daar wel heel dankbaar voor moeten zijn? Het is onrealistisch om van elke student te verwachten dat ze het gemiddeld 150 pagina’s tellende studentstatuut (de hogeschoolgids) geheel lezen en onthouden. Een nare onnodige opmerking.
Ik dacht even dat dit een flauwe 1 april grap was, maar helaas het is 18 april. Wat ik niet helemaal begrijp is dat Ron Bormans het steeds heeft over “binding” met de student, maar in de tentamen week moet de docent dus doen alsof de student een volslagen vreemde is: “Docenten moeten er mogelijk aan wennen dat ze een student die ze kennen naar huis sturen.”. Waarom is gewoon een college kaart niet voldoende? Het is weer een fantastisch voorbeeld van typische HR bureaucratie, waarbij regels belangrijker zijn dan de menselijke factor.
Wat ik ook niet snap is waarom ze iedere keer die regels weer aanpassen. Het lijkt wel alsof er iedere tentamenperiode andere regels zijn voor de toelating. De ene keer is een collegekaart genoeg, de volgende keer mag een collegekaart niet en is alleen een ID genoeg en de volgende keer moeten allebei op tafel liggen. Ik vind het best om me aan die regels te houden, maar hou ze dan wel hetzelfde. Nu raken studenten en docenten alleen in de war.
En over die identificatieregels; ik neem toch aan dat de Hogeschool geen studenten aanneemt die geen ID of paspoort hebben. Dus op het moment dat studenten een collegekaart hebben, hebben ze ook een ID of een paspoort.
@Paul Reinders Het gaat over de wet kennen, niet het studentstatuut (dat is namelijk geen wet). Hollander doelt op de identificatieplicht. Iedereen boven de 14 moet zich kunnen legitimeren, dus zal je je ID kaart ten alle tijden bij je moeten hebben. Als je hieraan voldoet kan je deze ook laten zien tijdens het tentamen.
@MG Ik denk ook niet dat ze bang zijn dat er studenten zijn die geen ID of paspoort hebben. Maar dit zijn officiële identiteitsbewijzen, een studentenpas niet. Je zou voor je studentenpas ook de foto van iemand anders kunnen opsturen en dan kan die je tentamens maken. Met een officieel identiteitsbewijs kan dit niet.
Verder is zou ik de Hogeschool willen vragen of deze regels daadwerkelijk te hanteren, of ze te schrappen. Tijdens ieder tentamen heb ik mijn ID-kaart paraat, zoals een goed student betaamt, echter volgt niet iedereen mij hierin. Ik heb tijdens meerdere tentamens, bij meerdere surveillanten gezien dat ook studenten met alleen een collegekaart worden toegelaten. Ik weet niet of de surveillanten niet op de hoogte zijn van de regels of gewoon confrontatie uit de weg willen gaan, maar dit is niet zoals het hoort.
Totaal geen problemen met deze regeling, tot gisteren. ID kaart is verlopen, ik heb geen paspoort en geen rijbewijs. Afspraak bij de gemeente voor aanvraag nieuwe ID kon niet binnen één maand plaatsvinden!!!! Wie verwacht dat nou? Van het kastje naar de muur gestuurd worden op de HR en uiteindelijk een mail naar de examencommissie gestuurd, deelname is bevestigd. Zorgt voor een hoop extra stress tijdens de toetsweken, iets waar ik niet echt op zit te wachten. Ik weet dat ik tijdig een afspraak moet maken maar dat het zo lang zou duren…
Je moet dus je ID laten zien als je een tentamen wilt maken in plaats van een collegekaart. Welk probleem is daarmee nu precies opgelost? En moet je ook je ID laten zien voordat je je afstudeerpresentatie gaat geven? Dat is immers ook een tentamen… Ik voel een vervolgartikel aankomen van Jos van Nierop.
@Johan Je afstudeerpresentatie geef je niet voor een willekeurige surveillant maar voor je begeleider waarmee je al minstens een half jaar intensief samenwerkt. Daarvan mag je verwachten dat hij of zij het merkt wanneer iemand anders de presentatie staat te geven. Van de eerste de beste gepensioneerde die je nog nooit heeft gezien kan je dat niet verwachten tijdens een tentamen.
@Karel: daar gaat het dus mis, als docent ken ik mijn studenten echt wel. Deze regel heeft dus niets te maken met wel of niet kennen van je studenten. Johan heeft helemaal gelijk als hij zich afvraagt welk probleem nu eigenlijk is opgelost.
@Eelke Exact, als docent ken je je studenten. Maar bij de tentamens die ik heb gemaakt liepen geen docenten, maar surveillanten. Deze (veelal) gepensioneerden kennen de studenten niet omdat ze slechts 1 keer per periode een aantal tentamens surveilleren op verschillende locaties.
Natuurlijk heeft Johan gelijk als hij zich afvraagt welk probleem het oplost. Ik denk dat het een extra beveiligingsmaatregel is tegen fraude bij tentamens. Mijn reactie was dan ook vooral gericht op “En moet je ook je ID laten zien voordat je je afstudeerpresentatie gaat geven?”.
Voor iedereen die zijn legitimatie niet bij zich heeft is het zuur om weer naar huis gestuurd te worden. Toch is deze maatregel misschien nodig om fraude te voorkomen.
Gebruik maken van een collegekaart van een ander levert je in het ergste geval een hoop gedoe op terwijl gebruik maken van het paspoort van een ander strafbaar is: “Het is een ieder verboden in het bezit te zijn van een reisdocument waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat het vals of vervalst is, dan wel opzettelijk gebruik te maken van een niet op zijn naam gesteld reisdocument” (Paspoortwet, artikel 60).
“We hebben ook meegemaakt dat een student zijn vader of moeder belt om het ID te komen brengen.’” Dit vroeg ik aan de surveillant, maar ook toen liet hij me niet toe op het tentamen. Ik had dan gewoon voor het einde van de toets mij ID kunnen laten zien. #Klootzak
@Karel Ankers je ID hoef je niet bij je te hebben er is geen draagplicht in Nederland er is een toonplicht oftewel wanneer je aangehouden wordt moet je in staat zijn hem te kunnen tonen of die dan nog thuis ligt maakt niet uit.