Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen subsidie, wel waardering voor deeltijdplannen

Gepubliceerd: 25 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsminister Bussemaker is zeer te spreken over plannen die de HR heeft met het deeltijdonderwijs. Maar voor de gevraagde subsidie van 2 miljoen euro komt de school (nog) niet in aanmerking.

Deeltijd illustratie

Dat laatste heeft te maken met het feit dat de HR, net als veel andere hogescholen, heeft aangegeven niet mee te doen aan het zgn. ‘experiment vraagfinanciering’. Daarin krijgt niet de hogeschool maar de student geld in de vorm van vouchers die deels door het werkveld betaald worden. De HR was van plan ook daar een subsidie voor aan te vragen (voor de Ad’s engineering en maintenance & mechanics) maar de brancheorganisatie die met de school wilde samenwerken kon vooraf geen financiële toezegging doen. Voor de aanvraag was dat wel vereist. Zonder de toezegging voor cofinanciering kan en wil HR het financiële risico niet nemen.

Volgend jaar wel
OCW heeft wel toegezegd dat, als de hogeschool er volgend jaar in slaagt alsnog een experiment vraagfinanciering in de sector zorg en welzijn te realiseren, de school met terugwerkende kracht in aanmerking komt voor de gevraagde subsidie.

Cobi van Beek, die samen met Jantien Hadders het college adviseert over de deeltijdopleidingen, noemt de door de minister opgelegde koppeling van de twee subsidieaanvragen ‘erg jammer’. ‘Maar we hadden er rekening mee gehouden dat we geen subsidie zouden krijgen en gaan gewoon door met de deeltijdplannen’, vertelt Van Beek. ‘De onderwijsinstituten hadden er al geld voor gereserveerd, en hebben gezegd: we gaan er voor!’

‘Goed vormgegeven’
Het ministerie is dus, blijkt uit de reactie op de subsidieaanvraag, zeer te spreken over de deeltijdplannen van de HR. ‘De integrale aanpak is goed vormgegeven en uitgewerkt’, staat onder andere in de notitie van het ministerie. En: ‘Er wordt gewerkt met een decentrale aanpak die de steun heeft van het college van bestuur. De projectorganisatie is helder ingericht en bevat de posities en namen van alle betrokkenen, maar geen centrale sturing.’

Hoe het nieuwe deeltijdonderwijs er vanaf september 2017 uit gaat zien, vertelden Van Beek en anderen eerder aan Profielen. De HR gaat dan ‘werkende volwassenen opleiden met een flexibel aanbod van grote modules (van 15-30 studiepunten). Werkplekleren is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Daarom is het verplicht om een relevante werkplek te hebben’, vertelde Van Beek.

De HR gaat bij de deeltijd voor een flexibel aanbod. Van Beek: ‘De flexibiliteit zit in de mogelijkheid te versnellen of vertragen. Je kunt versnellen door vooraf toetsen of assessments te doen en geen les te volgen. De modules kunnen gestapeld worden en leiden uiteindelijk tot een diploma: twee jaar voor de Ad, bachelor of master. 2+2+2, noemen we dit.’

De hogeschool gaat die modules niet per instituut, maar per ‘domein’ aanbieden: economie, techniek, onderwijs, gezondheidszorg en sociaal. Het deeltijdonderwijs wordt daarmee instituutsoverstijgend.

Voor uitgebreidere uitleg van het nieuwe deeltijdonderwijs zie ons achtergrondartikel.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Johan Kleinjan

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Geen subsidie, wel waardering voor deeltijdplannen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top