Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gevlucht: ‘De vluchtelingencrisis is voor mij heel persoonlijk’

Gepubliceerd: 11 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 59 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Toen zij negen was, ontvluchtten Ghada, haar ouders en zus de Irakoorlog. Ook al ligt die tijd ver achter haar, ‘toch is de vluchtelingencrisis zoals we die nu kennen heel confronterend voor mij. En persoonlijk. Alhoewel ik me hier altijd welkom heb gevoeld, ben ik veel wantrouwender geworden. Ik ben alerter op wat mensen zeggen en wat ze doen.’

Foto Ghada

Bij de start van dit collegejaar stonden 35 studenten met een vluchtelingenachtergrond aan de HR ingeschreven. Profielen portretteerde drie van hen. Deze week: Ghada (27)
Studeert: Mode aan de Willem de Kooning Academie, vierde jaar. Hiervoor mbo toerisme.
Komt uit: Bagdad, Irak
In Nederland: Sinds 1998
Gevlucht: Met ouders en zus
In azc: Acht maanden

‘Toen Geert Wilders in november 2015 naar een azc ging, besloot ik in actie te komen en te gaan demonstreren. Ik maakte een sandwichbord waarop stond: “Ik was een vluchteling.” Ik had pennen bij me en demonstranten konden dan iets op het bord schrijven. Dat werden uiteindelijk allemaal aardige dingen, want het was een pro-vluchtelingen- en anti-Wildersdemonstratie. En eigenlijk vond ik dat jammer, want ik wilde in gesprek raken met tegenstanders, omdat ik hun positie ook begrijp. Mensen zijn bang voor veranderingen want ze zien een grote groep ‘anderen’ op zich afkomen. Ik vind dat je die angst niet moet negeren, dat je daar juist aandacht aan moet geven.

‘Hierna meldde ik me aan bij het azc in Utrecht, om vrijwilligerswerk te doen. Ik werd met open armen onthaald, want ik spreek goed Arabisch en werd meteen ingezet voor tolkwerkzaamheden. En de mensen daar wilden hetzelfde weten als wij destijds: “Wat staat mij te wachten? Hoe lang moet ik hier blijven? Hoe lang heb jij in een azc gezeten?”

‘Het was voor mij de eerste keer dat ik weer in een azc kwam sinds ik daar zelf woonde, achttien jaar geleden. Het zag er hetzelfde uit als vroeger, het enige wat nu echt anders is, zijn de smartphones. Dat triggerde me, want de huidige vluchtelingen hebben meer mogelijkheden om met hun omgeving te communiceren dan wij vroeger.

‘Ik was een vluchteling’

‘Ik vroeg drie meisjes van negen – dezelfde leeftijd als ik had toen ik in het azc zat – om met hun telefoons, of met wegwerpcamera’s die ik ze gaf, dingen vast te leggen die hen aan huis deden denken. En waar kwamen ze mee terug? Met selfies en foto’s van pepernoten, sinterklaas en de kerstboom. Ik dacht dat ik het niet goed had uitgelegd en vertelde nog een keer wat de bedoeling was, waarop zij reageerden met: “Dat hebben we toch gedaan? Dit ís thuis.” Vreemd genoeg maakte dat me jaloers. Ik voel me thuis in Nederland, maar er ontbreekt altijd iets. Ik zou er alles voor doen om nog een keer naar Irak te kunnen gaan. En deze meisjes? Die voelden zich hier na drie maanden al thuis. Met dit verhaal ging ik naar mijn ouders en mijn moeder zei: “Toen jij negen was, was je precies zo.” We zochten naar foto’s uit die tijd en inderdaad: ik zag mezelf handstandjes doen, een cavia verzorgen, fietsen en spelen in het park.’

Inmiddels was Ghada op school begonnen aan de minor cultural diversity en ze besloot om, naast de verhalen van de drie meisjes uit het azc, een film te maken waarin zij haar ouders interviewde. ‘Ik vroeg hen bijvoorbeeld: “Wat vond je belangrijk in de opvoeding? Vond je het moeilijk om met twee jonge kinderen in zo’n open maatschappij te landen? Wat wilde je ons meegeven?” Voor mijn moeder was het doorgeven van de liefde voor Irak en de Arabische taal het belangrijkste.

‘Tijdens deze minor ben ik mezelf heel erg tegengekomen. Ik dacht dat onze vluchtgeschiedenis niet zo veel invloed op me had. Maar het tegendeel bleek waar. Heel wat onverwerkte emoties zijn er in dit project uitgekomen. Ik weet nu ook meer van de geschiedenis van mijn ouders. Zij hadden een goed bestaan in Irak, hadden allebei een goede baan en moesten hier vanaf nul beginnen. In Nederland pakten ze al het werk dat ze konden krijgen aan, ook al was dat onder hun niveau, want ze hadden mijn zus en mij om voor te zorgen. Zij hebben hun leven geofferd voor dat van ons en het is ze gelukt om zich in de opvoeding van ons aan te passen aan een andere samenleving. In Irak ga je pas het huis uit als je naar een ander huis gaat, dat van je schoonouders. Ik woon op kamers, ik heb een Nederlandse vriend en dat verloopt allemaal zonder problemen. Mijn ouders hebben het goed gedaan. Ik heb veel aan ze te danken en hou van hen met heel mijn hart.’

Tekst: Dorine van Namen
Fotografie: Hans Reitzema

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Gevlucht: ‘De vluchtelingencrisis is voor mij heel persoonlijk’

  1. Wow Ghada,

    Wat een mooi en ontroerend verhaal. en wat bijzonder dat jij jouw verhaal onderdeel maakt van je studie. Alhoewel, hoe zou je anders kunnen; je afkomst is onderdeel van jou.
    En wat bijzonder ook dat ik me als docent realiseer dat je nooit echt weet wie een student is, ook al denk je nog zo betrokken te zijn.
    Dank je voor jouw verhaal en inzichten, het doet me veel. Vooral je kijk op wat je ouders hebben doorstaan is speciaal; je geeft een echt inzicht in wat er gebeurt als je als vreemdeling je in een ander land met een gezin opnieuw gaat beginnen.
    Bijzonder en mooi dat je het met ons wil delen.

    Ik hoop dat een wilders-aanhanger jouw verhaal leest!

    Succes met je studie en tot op de academie,

    Marie Claire

  2. Ja hier een Wilders aanhanger, alle tradities van Nl dienen in stand te worden gehouden. Ik lees hier over kerstbomen en zwarte piet terwijl moslims er alles aan doen deze tradities te verwijderen/boycotten uit de samenleving. Altijd gepaard met ontroerende verhalen zoals bij pauw en witteman waarbij Jodenhaat verheerlijkt wordt. Enerzijds gebruiken moslims het recht van meningsuiting hun wil uit te oefenen en hun geloof verder te verspreiden anderzijds proberen ze tegelijkertijd door de wetgeving die van autochtone Nederlanders in te perken. Kap met die linkse onzin verhalen om een politiek statement te bereiken. Er wordt een politieke partij zonder enige vorm van objectiviteit naar beneden gehaald en ook de mensen die daarop stemmen(pvv) en weer aandacht gevraagd voor vluchtelingen uit het midden-oosten terwijl je niks hoort over de vluchtelingen uit Afrika. Ik begrijp dus dat het voor hun niet erg is alle ellende oorlog? Echt waar wat een subjectief artikel dit voor de linkse kerk zoals gewoonlijk.

    Geplaatst door Robbie van Dalen, 100% Atheist.

  3. Jezus Robbie, heb jij de column überhaupt wel gelezen?! Je slaat wartaal uit, niets wat je schrijft heeft betrekking op het verhaal van Ghada. Het gaat over iemand die jaren geleden naar Nederland is gevlucht vanuit Irak, vrij logisch dat het in dit geval niet over vluchtelingen uit Afrika gaat.

    Je schrijft: “Er wordt een politieke partij zonder enige vorm van objectiviteit naar beneden gehaald en ook de mensen die daarop stemmen(pvv)”. Zonder enige vorm van objectiviteit? Lees alleen al de eerste twee achterlijke zinnen waarmee je je betoog opent.

    “Ik lees hier over kerstbomen en zwarte piet terwijl moslims er alles aan doen deze tradities te verwijderen/boycotten uit de samenleving.”

    Vind je het vreemd dat mensen neerkijken op PVV-aanhangers als je zulke onzinnige argumenten aandraagt. Kom eerst maar eens met feitelijke argumenten, misschien dat je dan serieus genomen wordt.

  4. Robbie, goos, hou je gemak. Teksten zoals dat zijn precies de redenen waarom iedereen de PVV naar beneden haalt. Ik ben ook ernstig aan het overwegen om op de Grote Blonde Leider te stemmen, maar iedere keer als ik zoiets lees of hoor begin ik weer te twijfelen.

    Waarom begin je uberhaupt over de PVV of over vluchtelingen uit Afrika? Deze blog gaat alleen over een meisje/dame die de huidige crisis koppelt aan haar eigen jeugd en zo meer te weten komt over haarzelf. Het gaat niet over hoe de crisis wordt aangepakt, over of vluchtelingen lievv of stom zijn, niets van dat alles. Alleen iemand die in spelende kindertjes zichzelf herkend. Prima toch?

    Geplaatst door Karel Anker, 100% anti-Robbie van Dalen.

  5. Bedankt Karel Anker en Thomas B. Jullie halen de woorden uit me mond. Heb ik minder te typen 🙂

  6. Volgens mij heeft Robbie het begrijpend lezen nog niet goed beoefend..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top