Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe (on)gelukkig is de HR-student?

Gepubliceerd: 26 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Profielen en het Kenniscentrum Talentontwikkeling doen onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van HR-studenten. Hoe gelukkig/ongelukkig zijn zij? Met een enquête die de komende dagen in alle studentenmail-postvakken belandt, proberen wij hier antwoord op te vinden.

meerkeuze-depressie-jarek

In december plaatste Profielen een interview met sph-student Elwin Goedgedrag. Hij worstelde zelf jarenlang met een depressie en nu het beter met hem gaat, begeleidt hij gespreksgroepen. Hij kondigde aan ook een gespreksgroep op de HR te willen starten. Het werden er meerdere, want de interesse was overweldigend.

Psychische klachten

Is dat opmerkelijk? Waarschijnlijk niet. Uit onderzoek van studentenvakbond LSVb (uit 2013) blijkt dat de helft van de studenten tijdens zijn/haar opleiding met psychische klachten kampt. Dit kan van alles zijn, maar stress, vermoeidheid en depressie komen het meeste voor.

Met deze informatie in het achterhoofd ging Profielen op zoek naar recente cijfers over hogeschoolstudenten, maar die bleken er niet te zijn. Er zijn wel landelijke cijfers over jongeren, maar niet specifiek over studenten. En al helemaal niet over studenten op de HR. En die cijfers zijn wel handig, want daarmee kunnen decanen, het Power Platform en het Kenniscentrum Talentontwikkeling hun werk beter doen.

Anonieme enquête

Profielen hoopt dat zo veel mogelijk studenten de anonieme enquête invullen. Hoe meer ingevulde vragenlijsten er zijn, hoe steviger de conclusies die aan de uitkomsten verbonden kunnen worden. Dus het nieuwsmedium hoopt dat veel studenten de tijd nemen om de vragenlijst in te vullen. Omdat de vragenlijst anoniem is, kunnen er geen iPads verloot worden onder de deelnemers. Een uitgebreid artikel in het septembernummer is het enige dat het blad kan terugdoen. En eeuwige dank natuurlijk.

Studenten die de vragenlijst willen invullen, hebben tot 6 juni middernacht de tijd om dit te doen. De link naar de enquête zit in de studentenmail in een mailtje met het onderwerp: ‘Hoe depressief ben jij?’

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hoe (on)gelukkig is de HR-student?

  1. Is deze enquête ook in te vullen door ex-studenten? Sinds ik een aantal maanden geleden ben afgestudeerd ben ik mentaal in een diep gat gevallen. Ik heb dagen het huis niet verlaten toen mijn Hint-account werd gedeactiveerd; ik stond huilend op en ging huilend slapen. De HR gaf mijn leven structuur en betekenis.

    De HR tatoeage op mijn linker biceps is een pijnlijke herinnering aan de tijd van mijn leven. De fascinerende hoorcolleges, inspirerende studieloopbaancoaches, wodka uit een waterfles; alleen maar hoogtepunten. Mijn leven ging na de HR niet bergafwaarts, maar heeft een vrije val gemaakt. En ik val nog steeds. In het weekend sta ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor mijn favoriete locatie, Academieplein, te genieten, te gluren en herinneringen op te halen.

    Op een schaal van één tot tien, hoe depressief ben ik? Een negen. Het enige wat mij op de been houdt zijn de verhalen van mijn afstuderende broertje. Als hij binnenkort afstudeert, weet ik het niet meer.

  2. @Thomas. Natuurlijk kan de enquête niet worden ingevuld in ex-studenten. Zodra de student zijn diploma binnen heeft en opgenomen is in de statistieken is het totaal niet meer relevant of deze student depressief is. Kijk, als een student het door zijn of haar depressie het niet goed doet op school straalt dit slecht of op de school in het percentage van de studenten dat zijn of haar diploma haalt. Zodra de hogeschool weet hoeveel studenten hier last van hebben, kunnen ze zeggen dat dit percentage van de studenten dat geen diploma haalt buiten hun macht ligt.

    Ik vind het dus ook schandalig dat profielen, dat als neutrale rots in de branding beschikbaar is voor studenten, mee doet aan deze poging om de HR er in de statistieken beter uit de laten zien. Welk neutraal medium blijft er over waar ik al mijn tijd aan kan besteden die ik eigenlijk moet steken in het afstuderen?

    Persoonlijk zou ik je willen aanraden om een nieuwe opleiding te starten, Thomas. Dan kan je zonder je schuldig te voelen alle tijd besteden aan Profielen, Hint, en zelfs Osiris wanneer deze werkt!

  3. @Karel Anker

    Wellicht is het daarom een goed idee als zoveel mogelijk mensen invullen dat zij depressief zijn DOOR het studeren aan de HR, mits dit uiteraard ergens op gebaseerd is. Dan voorkomen we dat de HR onterecht positief wordt neergezet. Eens kijken wie er het meest zijn wonden moet likken..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top