Hoger onderwijs in rep en roer over leenstelselrapport
Gepubliceerd: 19 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Veel ophef en geschrokken gezichten: de eerste cijfers over de gevolgen van het leenstelsel zijn gisteravond gepubliceerd. Terwijl de tegenstanders van het nieuwe stelsel moord en brand schreeuwen, houden de voorstanders zich opvallend rustig.
Update, 19-4-2016: het HOP heeft de reactie van de Vereniging Hogescholen aangepast.
Studentenorganisaties en oppositiepartijen gaan voorop in de verontwaardiging. Uit de eerste evaluatie blijkt dat er dit jaar minder jongeren zijn gaan studeren. Met name jongeren met laagopgeleide ouders of met een handicap zagen er vanaf.
‘We waren hier al bang voor, en die vrees zien we bevestigd in de cijfers’, reageert voorzitter Linde de Nie van het Interstedelijk Studenten Overleg. Volgens Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond is ‘de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komen staan’.
Hoger onderwijs
De Vereniging Hogescholen sluit zich bij hen aan. ‘In het bijzonder de grote daling van het aantal studenten waarvan geen van beide ouders een hogere opleiding heeft genoten is zorgwekkend’, aldus een verklaring. De hogescholen zeggen zich te ‘storen’ aan de reactie van onderwijsminister Bussemaker, omdat ze de instroomdaling geen verrassing noemt en suggereert dat die voor een aanzienlijk deel door scherpere toelatingseisen komt, bijvoorbeeld aan de pabo. Zo groot is dat deel niet, zegt de vereniging nu, op basis van een eerdere eigen analyse.
De hogescholen pleiten overigens niet onmiddellijk voor de terugkeer van de basisbeurs. ‘Het is te vroeg is om na 1 jaar al conclusies te trekken. Van een blijvend effect kan pas gesproken worden als de instroomcijfers voor het studiejaar 2016-2017 daar aanleiding toe geven.’
Dat laatste vindt universiteitenvereniging VSNU ook. ‘Of er een effect is en hoe groot het effect daadwerkelijk is, kan pas later blijken’, schrijft ze in een reactie. De VSNU wijt de dalende instroom aan het ‘boeggolfeffect’: voordat het leenstelsel werd ingevoerd wilden veel jongeren geen tussenjaar nemen. Een jaar later studeren, betekende immers dat ze geen basisbeurs meer zouden krijgen. Dat maakt nu niet meer uit.
Politiek
De politieke tegenstanders lopen zich ondertussen warm. CDA’er Michel Rog en SP’er Jasper van Dijk hebben al laten weten dat ze zo snel mogelijk met de minister in debat willen. Van Dijk spreekt van ‘een pijnlijke erfenis’ en volgens Rog heeft Bussemaker ‘verheffing bij het grofvuil gezet’. Op Twitter vergeleek hij haar met de minister van Informatie van Saddam Hoessein. De man beweerde in 2003 dat er geen Amerikanen in Bagdad waren, terwijl op hetzelfde moment de Amerikaanse tanks de stad inrolden.
De politieke voorstanders hebben nog geen reactie gegeven. De onderwijswoordvoerders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer zijn de afgelopen uren opvallend stil op Twitter.
HOP, Petra Vissers
Misschien is er volgend jaar nog steeds sprake van een daling omdat veel studenten een tussenjaar nemen om te gaan sparen. Zijn de eerste twee jaar na een implementatie wel genoeg om op basis daarvan conclusies te trekken?
the real deal: does this secret report also analyse
How the Fish Rots from the Head Down ?
http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407#l324
a little fact that’s been left unmentioned by Student Union’s like LSVb , het ISO but also Higher Education Media.
Even 70+ of our Main Stream Media’s Dutch ‘Pulitzer Prize’ ( ~ DeTegel ) for journalism Winners thought it wiser to NOT even respond let alone answer a very simple question concerning this conflict of interests lodged into the very heart of our Eerste Kamer.
http://www.pearltrees.com/t/freeman/analysis-studievoorschot/id13466407/item173511314
Een beetje studieschuld heeft nooit iemand gedood. Studenten en hun ouders vinden kennelijk dat het of gratis moet in Nederland en anders niet. Dat begrijp ik niet. Je leent tegen een rentetarief van 0,01% (historisch laag!) en allerlei andere coulante voorwaarden. Daarnaast zijn er tientallen, honderden mogelijkheden om voor ander soort financiering in aanmerking te komen. Het bulkt van de fondsen, scholarships en beurzen. Als je maar aan kunt tonen dat je geld tekort komt. Nou dat is toch het hele probleem? Je bent bijna gek als je nog jong bent, het geld je letterlijk toegeworpen krijgt en je niet in jezelf investeert tegen een rentetarief van 0,01%. In een winkel werken is vast rendabeler.
Ik ben ervan overtuigd dat studenten die hun toekomst volledig laten afhangen van een studieschuld helemaal niet de intentie hadden om ooit serieus en gemotiveerd te studeren. Dat gaat ook gewoon aangetoond worden en dat gratis geld komt nooit meer terug. Hopelijk wordt het geld in kwaliteit van onderwijs en goede docenten gestoken.
Natuurlijk had ik als student ook liever gratis gestudeerd. Maar de mogelijkheden liggen voor het oprapen en studieschuld oplopen weerhoudt mij er niet van om na mijn HBO door te studeren voor een Master.