Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaar studievertraging door nakijkfout

Gepubliceerd: 12 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Erasmus Universiteit Rotterdam moet een oud-studente psychologie een schadevergoeding van ruim negenduizend euro betalen. Door een nakijkfout liep ze een jaar studievertraging op.

Onderwijsvorm-toetsing-demian

Docenten moeten op hun tellen passen als ze vlak voor hun zomervakantie nog een tentamen afnemen. Een kleine misstap kan hun opleiding duizenden euro’s kosten, blijkt uit het vonnis van de Rotterdamse kantonrechter.

Herkansing
De bachelorstudente had zich alvast ingeschreven voor een masteropleiding aan de Vrije Universiteit, maar moest halverwege juli nog één herkansing doen. Daarvoor haalde ze een 5,2.

Door die onvoldoende studeerde ze niet op tijd af en moest ze een jaar wachten voor ze aan de VU kon beginnen. Ze drong aan op een snelle inzage en een extra herkansing, maar dat mocht niet baten.

Foutje…
Bij de inzage, een paar dagen na de deadline van 1 september, bleek het antwoordblad van het multiplechoice-tentamen een foutje te bevatten. De studente had geen 5,2 maar een 5,5 moeten krijgen. Alsnog een voldoende, dus.

Dat kwam voor de Vrije Universiteit te laat en de studente mocht niet meer van start. Ze heeft een jaar in een schoenenwinkel gewerkt. Intussen spande ze een rechtszaak aan waarin ze bijna 23 duizend euro schadevergoeding eiste, omdat ze door de fout (en de trage reactie van de docent) een jaar later zou afstuderen.

Middelmatige student
De universiteit wilde daar niets van weten en stelde bovendien dat de vrouw een middelmatige studente was die na afstuderen weinig kans op een baan zou hebben. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Na wat wikken en wegen, aan de hand van een richtlijn voor schade door studievertraging, kende de rechter een vergoeding van ruim negenduizend euro toe. Ook moet de universiteit de proceskosten vergoeden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Jaar studievertraging door nakijkfout

  1. Holy shit, het zal je maar gezegd worden dat je toch moeilijk een baan zal kunnen vinden.. Belachelijk dit.

  2. Indeed. Ook middelmatige studenten zouden met het behaalde diploma van de studie (een goede) kans op het vinden van werk moeten hebben. Of is het voor de universiteit soms acceptabel om tot de werkloosheid op te leiden?

  3. Lullige fout van de uni, maar zelf ook lekke slim om niet goed voortebereiden voor een herkansing die van alles en nog wat voor je bepaald. Een 5,5 is daarbij dan al lekker ruim: niet dus……..

  4. @Snikker een 5.5 is een 5.5. Een voldoende, dus gewoon het vak gehaald. Punt.

  5. @Snikker Wie zegt dat de studente haarzelf niet goed heeft voorbereid? Uit alle vakken die je moet behalen om je diploma te behalen kan het echt wel eens zijn dat er een vak is waar je minder goed in bent.. Dan mag je reuze trots zijn als je na heel hard ploeteren een 5,5 haalt. Iedereen heeft binnen een opleiding zijn sterke en zwakkere kanten. Voor de goede student is het een verschil tussen een 7 en een 8. voor een middelmatige student het verschil tussen een 5 of een 6. Heb je jezelf niet/slecht voorbereid voor het tentamen dan is het inderdaad ook best stom van jezelf..

  6. @5, Een middelmatige student maakt toch zelf al een potje van zijn of haar opleiding en dan is het toch aanemelijk dat hij of zij er zelf niet genoeg inzet in heeft gestoken.

    Toch leuk om te zien dat iedere student hier maar weer gelijk de school gaat bashen, terwijl er op het HBO en Universiteit genoeg studenten rondlopen zonder enige competenties of motivering……..

  7. Vlipl says:
    @Snikker : .. de studente haarzelf ? Volgens mij zichzelf (foutje nr. 2 van deze student)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top