Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan: asociaal lekkere koffie

Gepubliceerd: 6 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een lekkere bak koffie die wordt gebrand, gemaakt en geserveerd door ‘voormalige schoffies’. Die drink je bij Heilige Rotterdamse Boontjes.

 

Collage foto's Heilige Boontjes

Een jaar geleden begonnen Rodney van den Hengel en Marco den Dunnen aan hun avontuur met de Heilige Boontjes. De een is maatschappelijk werker, de ander jeugdcoördinator bij de politie Delfshaven, en allebei merkten ze dat een klein deel van de jongeren uit die wijk tussen wal en schip viel. Ze hadden geen afgemaakte opleiding en dus geen startkwalificatie, maar zaten wel tot de nek in de schulden en ellende. Deze jongeren wilden echt wel veranderen, maar niemand met zo’n achtergrond wordt aangenomen op de arbeidsmarkt. ‘Via de reguliere hulpverlening kwamen deze gasten er niet uit, dus zijn we voor onszelf begonnen’, vertelt Den Dunnen. ‘In het hart van Delfshaven staat een koffiezaak met eersteklaskoffie die gerund wordt door voormalige schoffies. In vijftig weken stomen we ze klaar voor de arbeidsmarkt, doen ze werkervaring op en misschien nog wel het belangrijkste: we geven ze een gevoel van eigenwaarde en verantwoordelijkheid mee.’

Donkere bak

Met vier jongens (‘grove gasten’, noemt Den Dunnen ze) begon het tweetal. Drie van hen runnen nu succesvol de winkel. ‘De een was een geweldpleger, de ander zat in de drugshandel en de laatste in wapens. Inmiddels hebben ze allemaal een vast contract, is de eerste een geweldige koffiebrander, doet onze dealer de distributie – want hij wist toch al hoe dat moest – en is de wapenhandelaar als manager geweldig met klanten.’
Waar sommige koffiebranders van tevoren hun schouders ophaalden, bewees Heilige Rotterdamse Boontjes het tegendeel. Hun volle, donkere bak, die haaks staat op de zurige koffie die tegenwoordig hip is, slaat aan. Nu werken er twaalf jongeren en zijn er evenveel bijgekomen in de nieuwe vestiging. Den Dunnen: ‘Vanaf eind augustus tot 31 januari hebben we een pop-upzaak in het voormalige politiebureau aan het Eendrachtsplein. Tot voor kort kwamen onze jongens hier alleen als ze in de problemen zaten en nu stonden ze met de kwasten in hun hand het oude pand op te knappen.’

Goede kans dat jij het politiebureau nog niet van dichtbij hebt gezien. Ga dus snel langs voor een asociaal lekkere kop koffie.

Tekst: Jonathan van Noord
Foto Jonathan: Astrid Zuidema
Foto Heilige Boontjes: Anne Hospers

Burgemeester Meineszplein 19
Eendrachtsplein 3
www.heiligeboontjes.com
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top