Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet vegetarisch… En het varkentje lacht

Gepubliceerd: 22 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twintig jaar geleden kookten ze al vegetarisch. Maar nu vega hip is, weten ook jongeren de Buurtkantine Het Lachende Varken te vinden. Terecht, vindt Jonathan.

Foto collage van kok Het lachende varken en Jonathan

Als je het niet weet, rijd je er misschien spontaan voorbij. Midden in een woonwijk op de grens van Kralingen en Crooswijk vind je in een wijkgebouw de Buurtkantine Het Lachende Varken*. Al twintig jaar komen daar de lekkerste gerechten van het fornuis en wordt het restaurant bijna volledig gerund door vrijwilligers die van gezond en vegetarisch eten houden.
In het begin was Het Lachende Varken een restaurant waar mensen terecht konden met een zogenoemde Melkert-baan. Toen die subsidies opdroogden, ging Het Varken noodgedwongen een tijdje dicht, maar in mei 2013 opende de buurtkantine weer haar deuren. ‘Sindsdien werken we met leden’, vertelt Kathinka van Donkelaar die vroeger als klant kwam en inmiddels bestuursvoorzitter is. ‘Als je bij ons eet, word je voor een klein symbolisch bedrag lid. Met die ledenlijst op zak kunnen wij onze horecavergunning behouden en een biertje of wijntje bij het eten schenken.’ Ruim twintig vrijwilligers runnen inmiddels het restaurant waarbij alleen de vijf vaste koks een kleine vergoeding krijgen.

Van het seizoen

Voor alle koks die er werken, is het een uit de hand gelopen hobby. Zo was de een hiervoor banketbakker en een ander archeologe. Wat overeenkwam, was hun passie voor vegetarisch koken. Iedere week wisselt het menu dat is afgestemd op het seizoen en de oogst van de boeren.
Dat is dan ook de reden dat ik bij mijn bezoek vooraf een soep van bloemkool en broccoli krijg, als hoofdgerecht een stoof van paprika en tomaat en toe een appelcrumble. Allemaal groenten en fruit die je in de herfst verwacht en absoluut geen ingevlogen producten. Waar het gevaar van een flauwe smaak bij vegetarisch eten nogal eens op de loer ligt, zijn de mooi opgemaakte borden goed op smaak en doet vooral de stoof echt niet onder voor ouderwetse goulash of draadjesvlees.
Ook fijn: nu het steeds hipper is om vegan of vega te zijn, weet ook een jonger en ander publiek de buurtkantine te vinden. Het Varken maakt zich gewoon lachend op voor de volgende twintig jaar.

Buurtkantine Het Lachende Varken
Vlinderstraat 3

 

Tekst: Jonathan van Noord
Fotografie: Astrid Zuidema

De naam is een knipoog naar alle lachende varkentjes die je op de borden bij een slagerij ziet, maar vervolgens wel als karbonade eindigen.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top