Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan op de Afrikaandermarkt

Gepubliceerd: 16 November 2016 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Rotterdam telt achttien markten en meer dan honderdzeventig nationaliteiten. En er is één plek waar die samenkomen: de Afrikaandermarkt op Zuid. Hoog tijd voor een bezoek.

Collage van foto's van Afrikaandermarkt
Vergeleken met de markt aan de Blaak is de Afrikaandermarkt minder bekend en je zou bijna denken dat dat komt omdat een deel van de stad het vertikt om de brug over te gaan. Zonde, want het is een van de meest multiculturele plekjes van de stad.
Vroeger vond je de markt op de Maashaven, maar sinds 1965 moet je naar het Afrikaanderplein. ‘Toch is er nog een handjevol mensen dat er toen al bij was en er nu nog steeds staat’, vertelt groenteboer Achmed me. Zelf begon hij als tiener op de markt en werkte zich uiteindelijk op tot een eigen kraam. Nu staat hij twee keer per week op de Afrikaandermarkt met groente en fruit, waarvan je de helft niet snel in de supermarkt zal terugvinden. Opvallend zijn bijvoorbeeld de Marokkaanse mandarijnen die, in tegenstelling tot die in de supermarkt, niet oranje maar groengeel zijn. ‘Veel lekkerder hè!’ zegt Achmed.

Net een toko

Iedere woensdag en zaterdag staat hij samen met nog ruim driehonderd andere kraampjes op deze markt waarbij je het gevoel hebt alsof je een toko inloopt. Allerlei onbekende geuren komen je tegemoet en van het leeuwendeel van de producten heb je geen idee wat ze zijn. Want zeg nou zelf, hoe vaak sta jij met een eetbare cactus in je handen of met Chinese tayer (een knolgroente, red.)? Toch is de voertaal gewoon Nederlands, hoewel, maak er maar Rotterdams van. Want rode bietjes kennen ze hier niet. Die heten kroten.
Naast de vele groentekraampjes is ook de visafdeling indrukwekkend en zeker de moeite van het proberen waard. Van Hollandse klassiekers als sliptong en haring tot Surinaamse vis. En allemaal goedkoper dan in de supermarkt, want je gulden is hier immers een daalder waard. Na mijn rondje keer ik terug naar Achmed en met tien avocado’s voor een euro in m’n hand fiets ik de Erasmusbrug weer over. Nu weet ik het zeker: voortaan ga ik op zaterdag naar de markt.

Afrikaanderplein 41

Tekst: Jonathan van Noord
Fotografie: Astrid Zuidema

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top