Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca deegroller

Lieve Tosca, Mag ik m’n vriend verbieden z’n ex te zien?

Lieve Tosca,

Mijn vriend is goede vrienden met z’n ex. Ze gaan regelmatig samen uit en dan lachen en drinken ze tot de late uurtjes. Zij waren een paar jaar bij elkaar, wij pas een paar maanden. Als ik ze samen zie, voel ik me bedreigd. M’n vriend zegt dat ik me geen zorgen moet maken. Dat ze niets anders is dan een goede vriend, maar dan toevallig eentje waar ie verkering mee heeft gehad. Ze zijn uit elkaar gegaan omdat ze niet meer verliefd waren, maar als ik ze samen zie, zie ik liefde. Het liefst zou ik willen dat ie haar nooit meer zag. Mag ik dat van hem vragen?

Lfs,
Anoniem

Lieve Tosca deegroller
Lieve Anoniem,

Wat is het toch met de vragen de afgelopen weken? Vorige week vroeg iemand al of ze de telefoon van haar vriend mocht checken omdat ze hem niet vertrouwde en nu vraag jij of je je vriend mag verbieden met z’n ex af te spreken. M’n antwoord is heel kort: Ja, natuurlijk mag je dat. Maar kijk niet vreemd op als hij het dan uitmaakt. Niet omdat ie nog gek is op z’n ex, maar omdat het een heel vreemde vraag is.

Ik neem aan dat je bij je vriend bent omdat je hem de leukste en de liefste vindt om wie hij is en wat hij doet. En daar hoort blijkbaar bij dat hij goede vrienden is met z’n ex. Ik kan me voorstellen dat je jaloers bent op de band die je vriend en z’n ex hebben. En waarschijnlijk klopt het ook dat je liefde ziet. Ik hou ook van m’n vrienden, toch wil ik met geen een van hen verkering.

Je vriend en z’n ex hebben een band die ze hebben opgebouwd door veel tijd samen door te brengen. Ze hebben een paar jaar lief en leed gedeeld en kennen elkaars vrienden. Ze is dus eigenlijk een vriend zoals alle andere vrienden, behalve dan dat ze elkaar (waarschijnlijk) naakt hebben gezien. Over een paar jaar zijn jullie misschien op hetzelfde punt, tenzij je je blijft gedragen als de jaloerse vriendin. Niemand wil verkering met een jaloerse vriendin.

Dat je verkering hebt, betekent niet dat je elkaars bezit bent. Dat je verkering hebt, betekent dat je het leuker vindt met elkaar dan zonder elkaar. Daarom ben je een stelletje. Ken je de uitspraak ‘If you love somebody, set them free’? Voor mij betekent dat: ‘Als je van hem houdt, laat je hem vrij’. Als hij met z’n ex wil afspreken, laat je dat gewoon gebeuren. Hij heeft het leuk met haar en volgens mij moet je hem dat gewoon gunnen. Net zoals hij jou waarschijnlijk gewoon laat afspreken met jouw vrienden.

Volgens mij heb je elkaar ook niets te verbieden als je een relatie hebt. Je kan hoogstens aangeven waar je grenzen liggen en hopen dat hij er niet overheen gaat. Want dan moet je daar consequenties aan gaan verbinden. Vind je het stappen met z’n ex echt zo erg dat je zou overwegen je relatie erom te verbreken? Vast niet.

Misschien helpt het om ook vrienden met haar te worden. Als je vriend haar leuk vindt, is het waarschijnlijk wel gewoon een tof wijf. Spreek eens met elkaar af en leer haar kennen, misschien neemt je jaloezie dan wat af.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 30 November 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, Mag ik m’n vriend verbieden z’n ex te zien?

  1. Het korte antwoord: Je mag het proberen. Maar ik zou niet uitsluiten dat je vriend daarna even sigaretten gaat halen. En wanneer hij na een uur nog niet thuis is denk je bij jezelf: ” Hè, maar hij rookt toch helemaal niet?” Ondertussen is je vriend met de noorderzon vertrokken om een bestaan op te bouwen in een midden-klein Oost-Europees land om ver weg te zijn van zijn alles controlerende vriendin die denkt te mogen bepalen wie hij wel en niet ziet. Over 40 jaar loop je dan door de stad, met de kinderen die je kreeg met de man die het niet erg vindt om helemaal onder de plak te zitten, wanneer je een bekend gezicht denkt te zien op het terras achter een zonnebril. Wanneer je omkijkt om nog een goede blik te werpen is er slechts een halfleeg glas bier op de tafel en de krant van die dag, maar de man is nergens meer te bekennen. Dus maak je jezelf maar wijs dat je het je inbeeldde, en het nooit je (ex-)vriend van zolang geleden kon zijn. Verderop staat je (ex-)vriend achter een hoek opgelucht adem te halen dat hij niet is ontdekt.

    Nee, gekheid natuurlijk. Hoewel er wel een kern van waarheid in zit, probeer ik natuurlijk niet je gevoelens belachelijk te maken. Je kan er tenslotte niets aan doen dat je je zo voelt. Probeer er met je vriend over te praten. Leg hem (rustig) uit hoe je je hierbij voelt. Als hij een goede vriend is kan hij hier begrip voor opbrengen en zal wellicht wat minder vaak met haar uit gaan. Is dat niet zo, dan moet je jezelf misschien maar afvragen of je de juiste vriend hebt. Dat klinkt erg drastisch, want het kan erg goed zijn dat je vriend absoluut geen kwade bedoelingen heeft. Maar toch, als vriend moet je jezelf soms aanpassen aan de wensen van een partner (andersom natuurlijk ook!). Probeer een compromis te vinden, bijvoorbeeld dat ze elkaar minder vaak zien, of zoals Tante Tos hierboven voorstelde, dat je eens meegaat.

    Mocht je verder nog vragen hebben, neem gerust contact op. Ik heb jarenlange ervaring op het gebied van daten, niet zelf natuurlijk, ik zit tenslotte een anonieme reaguurder, maar via films en series. Geen vraagstuk is mij te groot, geen enigma mij te ingewikkeld!

  2. Je bent niet een psycho girlfriend als je vraagt of hij haar minder tot niet meer wilt zien. Kijk, verbieden is een groot woord, dat moet je ook nooit doen. Maar zodra jij aangeeft aan je vriend dat je er écht mee zit, dan hoort hij daar rekening mee te houden. Het is tenslotte jouw vriendje, niet die van dat andere meisje. Hij hoort jou boven haar te zetten. Ik ben sowieso niet voor vriendschappen met exen. Er is ooit iets geweest, dat kan nooit helemaal weg zijn… Kort om, geef het aan dat je er mee zit en het echt niet chill vindt, desnoods zet je hem in jouw schoenen door te zeggen ‘hoe zou jij het vinden als ik nog zo close was met mijn ex’. Wedden dat hij dan wel twee keer nadenkt…

  3. Nou tos, ik kan zien dat je geen echte liefde kent of hebt gekend aan je uitspraken te zien. De enige reden om mee te gaan is om haar in elkaar te slaan. Wanneer je vriend zijn ex wil zien is dat geen goed teken een ex is een ex en dat behoort tot het verleden!!!! En als hij het niet accepteert dat jij de ontmoeting weigert met zijn ex, dan houdt hij niet van je en is het geen echte liefde.

    Groetjes de liefdesexpert <3

  4. Ik ben het helemaal met “love” eens! Kort maar krachtig. Het advies vanTosca begrijp ik werkelijk niet. Je vraagt van zo’n meisje om te gaan zitten kniezen als een halve heilige in plaats van voor zichzelf op te komen. Mijn vriend had ook een ex waar hij elke week mee ging eten en klusjes voor deed. Ze waren vele jaren samen geweest. Een soort nahuwelijk, maar dan zonder kinderen. Dat was ook de reden dat ze beiden niet zoveel behoefte aan een nieuwe relatie hadden. Maar toen kwam ik dus in zijn leven. Ik zei dat als hij het tussen ons een kans wilde geven hij daar wat mij betreft niet mee door moest gaan. Om ruimte te kunnen maken voor een emotionele band met míj. Ik geloof niet in leuke vriendschappen met exen. Het is ook niet fair voor de nieuwe vriendin die deze band nog niet heeft. Bij een nieuwe relatie is het zaak dat veilig te maken en daar horen geen exen bij met wie je tot diep in de nacht zit te pimpelen. Laat hij dat met jou doen! Wat ik ook tegen mijn vriend heb gezegd is: Hoe zou jij het vinden als ik regelmatig met een exvriend (noem daarbij een goed voorbeeld van een leuke ex) uit eten zou gaan en wandelingen zouden maken of iets dergelijks? Mijn vriend vond dat geen fijn idee zei hij eerlijk. Dan moet je dat zelf eigenlijk ook niet doen zei ik toen. En sindsdien is hij gewoon gestopt met zijn nahuwelijk. En ik ben daar heel blij mee. We zijn nu alweer vier jaar samen. En nu hebben we een hechte en veilige band. Het is nu gemakkelijker elkaar meer ruimte te geven.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top