Meer geld voor ‘schrale’ instituten
Gepubliceerd: 19 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het collegebestuur gaat 4,5 miljoen euro inzetten om de ‘pijn te verzachten’ bij de onderwijsinstituten die in 2017 flink minder geld te besteden zouden hebben. Dat is afgelopen donderdag afgesproken met de instituten en vanmiddag besproken met de medezeggenschapsraad.
De negatieve uitschieters in de Kaderbrief (een vooruitblik op de begrotingen voor 2017 van de instituten) worden voor een deel veroorzaakt door een nieuwe verdeelsleutel die dit jaar wordt gehanteerd. Een verdeling die, nauwgezetter dan in het verleden, een vertaling is van het aantal studenten en het aantal vierkante meters dat een instituut gebruikt.
Minder geld
Sowieso is er minder geld omdat er van de ‘volumecompensatie’ door het rijk geen sprake meer is. Dat was geld dat onderwijsinstellingen tegoed hadden omdat er meer studenten waren dan verwacht. Maar ook aan het niet-halen van de prestatieafspraken hangt waarschijnlijk een prijskaartje.
Om aan de 4,5 miljoen te komen die de pijn moet verzachten, stelt het cvb 2 miljoen beschikbaar die vanwege de niet-gehaalde prestatieafspraken mogelijk nog naar het rijk moet. ‘Richting directeuren is aangegeven dat dit onder voorbehoud gebeurt’, aldus het college. Verder voert het collegebestuur de inhouding van de eerder ingeschatte begrotingsoverschrijding van 1 miljoen in 2016 niet door, omdat er vanwege de toename van het aantal studenten meer collegegeld binnenkomt. Het college haalt verder nog 1 miljoen uit die extra collegegeldmiddelen van 2017, en de resterende 0,5 miljoen wordt gevonden in de begrotingen van de staf, kenniscentra en centres of expertise.
Overleg met directeuren
Het collegebestuur gaat de komende weken met de instituutsdirecteuren in overleg hoe die 4,5 miljoen verdeeld gaat worden. Vooral instituten die de dupe zijn van grote schommelingen in het aantal studenten en medewerkers zullen er iets bij krijgen.
Collegevoorzitter Ron Bormans had gehoopt dat directeuren in eerste instantie wat ‘terughoudender’ op de tegenvallende begrotingen hadden gereageerd. ‘Kijk naar de forse groei van het aantal docenten de afgelopen jaren (van 1.335 in 2013 naar 1.571 in 2015, red.) Daarmee zijn we onze belofte nagekomen. Ik vind het ongepast om het optimisme daarover teniet te doen door de huidige financiële tegenvallers. We willen investeren, maar ook een solide financieel beleid.’ Na de bijeenkomst met de instituutsdirecteuren van afgelopen donderdag is er volgens Bormans van ‘commotie’ bij de directeuren, waar cmr-lid Eduard Leijten vandaag over sprak, geen sprake meer.
Overreacties
Inmiddels wordt er bij een aantal instituten al gehandeld naar de eerder verwachte tekorten, waarschuwde cmr-lid Ayman van Bregt. ‘De instituten hebben dus bijvoorbeeld mensen geen jaarcontract gegeven. Moet dat straks weer worden teruggedraaid?’ Nee, zeker niet zomaar, reageerde Bormans. De collegevoorzitter: ‘Tegen de directies hebben we gezegd: hoed u voor overreactie! Schat in welke ruimte er is, maar wees voorzichtig. Vooral vanwege de onduidelijkheid over de prestatieafspraken.’
De nieuwe verdeelsleutel op basis van vierkante meters heeft in elk geval een positief effect op locatie Academieplein. Collegebestuurder Angelien Sanderman: ‘De instituten IGO en EAS zijn daar al bezig om samen nog efficiënter om te gaan met de ruimte.’
Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Sarah Pronk
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top