Nederland verdient anderhalf miljard euro aan buitenlandse studenten
Gepubliceerd: 22 November 2016 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Buitenlandse studenten blijven vaker in Nederland wonen en werken dan gedacht. Ze leveren de schatkist ruim anderhalf miljard euro op, zegt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic.
Een kwart van de buitenlandse studenten brengt na afstuderen de rest van zijn leven in Nederland door, schat EP-Nuffic op grond van nieuwe cijfers. Dat is meer dan de negentien procent die voorheen werd aangenomen.
Goede baan
De hoogopgeleiden vinden over het algemeen een goede baan, zodat ze veel belasting en premies betalen. Daar komt de winst voor de schatkist vandaan. Volgens EP-Nuffic blijft het daar niet bij. Buitenlanders die weer vertrekken, zouden bijdragen aan de reputatie en handelsbetrekkingen van Nederland. Maar wat dat oplevert, valt moeilijk te becijferen.
Het is geen doel op zich om nog meer buitenlandse studenten hierheen te halen, vindt Freddy Weima, directeur van EP-Nuffic. ‘We willen goede internationale studenten, want die leveren een bijdrage aan de economie en het onderwijs.’
Zorgen
Tot 2012 maakten sommige politieke partijen zich zorgen over buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. Waarom zouden wij voor hun opleiding betalen, vroegen ze zich af. Toenmalig VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra wilde met buurlanden gaan praten over compensatie.
Maar toen berekende het CPB dat Nederland juist geld verdient aan de hoogopgeleide buitenlanders. Er hoefden niet eens zoveel studenten hier te blijven of het was al winstgevend. Het betekende een omslag in het denken over internationalisering van het hoger onderwijs.
Nu blijken de buitenlandse studenten dus nog lucratiever: op termijn verdient de Staat er 1,57 miljard euro aan. In de jaren van de economische crisis gingen er iets meer buitenlandse studenten terug naar eigen land, constateert EP-Nuffic, maar vijf jaar later bleek 36 procent hier nog steeds te zijn. De verwachting is dat uiteindelijk 25 procent in Nederland zal blijven.
Harde euro’s
‘We wisten het uit anekdotes’, zegt Weima, ‘en sinds kort kunnen we het ook met cijfers aantonen. Er is in de politiek veel discussie over internationalisering. Juist daarom is het belangrijk om te laten zien dat het echt wat opbrengt, ook in harde euro’s.’
Nog los van alle economische voordelen zouden internationale studenten ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ze studeren sneller dan gemiddeld af met een bovengemiddeld eindcijfer, aldus EP-Nuffic.
HOP, Bas Belleman
Ik weet niet of de cijfers op deze manier helemaal eerlijk zijn. Want als je stelt dat er soms bij scholen (lees universiteiten) buitenlandse studenten eerder zouden worden aangenomen dan Nederlandse studenten, dan kun je natuurlijk je berekening er op los laten wat zij normaal aan universitairgeschoolde- loonbelasting hadden opgeleverd…
PS. Zinfoutje onder goede baan. ”.. valt moeilijk te ?”
Iris Edelsmid – de Jong, Lid studentenraad
@Iris, thnx voor het melden. Het missende woord was ‘becijferd’, mocht je je dat afvragen.