Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ondertussen deze zomer…

Gepubliceerd: 17 August 2016 • Leestijd: 3 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

We lagen op het strand of klommen in de bergen, maar het nieuws ging niet met vakantie. Er is deze zomer veel gebeurd.

Studenten gaan niet naar buitenland…

Studenten wíllen wel naar het buitenland, maar gaan niet. Studentenorganisaties LSVb en ISO bevroegen 109 studenten die overwogen om een poosje buiten Nederland te studeren. Slechts 41 van hen zijn daadwerkelijk gegaan. Veel studenten kunnen het niet betalen of zijn bang voor studievertraging. Daarnaast vinden ze dat de instellingen te weinig informatie geven.

… maar topsporters wel

Van de acht gouden medailles die Nederland tot nog toe in de wacht sleepte in Rio, is er één voor roeier Ilse Paulis. Zij is behalve topsporter ook geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook het noorden van Nederland blijkt veel sportievelingen te herbergen: Groningen is onlangs uitgeroepen tot de beste studentensportstad van 2016 en liet daarmee de elf andere deelnemende steden achter zich.

Frauderende studenten lopen tegen de lamp…

Frauderen met een uitwonendenbeurs kost studenten steeds meer geld. In 2012 haalde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) slechts 2,3 miljoen euro terug, nu is dat ruim vijf miljoen euro, meldt Nu.nl. Opvallend genoeg is het aantal boetes gelijk gebleven: het bedrag is zo hoog doordat DUO ook mag terugvorderen van eerdere jaren. Hoe langer de student fraudeert, hoe hoger de boete.

 … ook als ze een scriptie plagiëren

Voor je scriptie vijf weken doen alsof je op wereldreis bent door jezelf in vakantiefoto’s te photoshoppen: oud-student Zilla van den Born van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kreeg er nogal wat media-aandacht mee. Maar het idee was niet origineel: Merel Brugman van de Willem de Kooning Academie deed dit project al twee jaar eerder en spande daarom een rechtszaak aan. Van den Born mocht het idee wel gebruiken, oordeelde de rechter deze zomer, maar ze maakte zich schuldig aan plagiaat doordat zij in haar scriptie ook enkele passages had overgenomen uit het werk van Brugman. Van den Born wuift de commotie weg.

 In Texas mag een geweer mee naar college…

Dankzij een nieuwe wet mogen studenten die 21 jaar of ouder zijn straks in Texas een vuurwapen meenemen naar hun onderwijsinstelling. Dit moet meer bescherming bieden wanneer ze oog in oog staan met een schutter, meldden verschillende Amerikaanse media. De nieuwe wet komt precies vijftig jaar na een moordpartij op een universiteit in Texas, waarbij meer dan zestien mensen om het leven kwamen.

… en studeren wordt er misschien goedkoper

In de strijd tegen Donald Trump is het misschien niet zo belangrijk, maar Hillary Clinton en haar voormalige rivaal Bernie Sanders willen dat kinderen gratis mogen studeren als hun ouders minder dan 125 duizend dollar per jaar verdienen. Het zou een omwenteling betekenen in het dure Amerikaanse hoger onderwijs.

Internationaliseringsclub EP-Nuffic bestolen…

Een financieel medewerker van onderwijsorganisatie Nuffic moet tien maanden de cel in omdat hij in 2014 anderhalve ton van zijn werkgever achteroverdrukte. Tegen zijn chef zei hij dat het ging om interne overboekingen, terwijl het in werkelijkheid ging om overschrijvingen naar zijn eigen rekening of die van een autobedrijf. Hij had ook al een eerdere werkgever opgelicht voor een ton. Van het geld betaalde hij zijn huurschuld af, richtte hij zijn huis in en kocht hij twee BMW’s, een Volkswagen Passat en een Audi A6.

… en Zweedse onderwijsminister dronk te veel wijn

De Zweedse minister van hoger onderwijs Aida Hadzialic is afgetreden. Tijdens een avondje uit dronk ze twee glazen wijn en stapte enkele uren erna in de auto. Hadzialic verkeerde in de veronderstelling dat er voldoende tijd tussen zat om de alcohol te verwerken. De 29-jarige minister noemde het rijden onder invloed ‘de grootste fout van haar leven’. Zweden voert een heel strikt beleid op alcohol in het verkeer: de straf varieert van een boete tot een half jaar celstraf.

Groningen stuurt geen tweedejaars meer weg…

Vlak voor de zomer paste de ene na de andere universiteit en hogeschool, waaronder de HR, het bindend studieadvies aan. Ze moesten wel, na uitspraken van onderwijsrechtbank CBHO. Ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft dat nu gedaan: wie in het eerste jaar 45 van de zestig punten heeft behaald, is over de streep. Geen verdere toeters en bellen meer. Wie volgt?

… en de Tweede Kamer wil goedkopere tweede studie

Opeens maakte de Volkskrant er voorpaginanieuws van: studenten moeten soms duizenden euro’s betalen voor een tweede studie. Geen wonder dat ze er minder zin in hebben. Na jarenlange rechtszaken en talloze beloftes van ‘transparantie’ wil de Tweede Kamer nu dat minister Bussemaker paal en perk stelt aan de vreemde verschillen: waarom zou een opleiding aan de ene universiteit duizenden euro’s meer moeten kosten dan aan de andere?

 Even checken, dat onderzoek…

Moet elk onderzoeksproject vernieuwend en cutting edge zijn? Nee, soms moet iemand even checken of al die opzienbarende proefjes wel goed zijn uitgevoerd. In de psychologie bleef minder dan de helft overeind. Onderzoeksfinancier NWO trekt nu drie miljoen euro uit voor de broodnodige replicatie van belangrijke onderzoeksuitkomsten.

… en zet dan de data online

NWO wil ook dat wetenschappers hun data toegankelijk maken voor vervolgonderzoek van anderen. Voortaan moeten ze daar rekening mee houden als ze subsidie aanvragen. Ze moeten allemaal uitleggen hoe ze dat gaan doen, al gaat dit niet de doorslag geven bij het toekennen van de beurzen.

Turkse wetenschappers in het nauw…

Na de mislukte staatsgreep in Turkije zijn tienduizenden mensen gearresteerd of ontslagen omdat ze de staat zouden ondermijnen. Ook wetenschappers en studenten krijgen het zwaar te verduren: sommige moeten terug naar Turkije komen of mogen niet meer naar het buitenland.

 … maar ze krijgen steun

Nederlandse universiteiten steunen Turkse wetenschappers en studenten, schrijven ze. Ook de hogescholen spreken hun afschuw uit. Turkije maakt deel uit van het Erasmusnetwerk van universiteiten en hogescholen in Europa en buurlanden.

HOP, Irene Schoenmacker en Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ondertussen deze zomer…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top