Student tma mag geen stage lopen in Israël
Gepubliceerd: 11 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.Een vierdejaarsstudent tma wil stage lopen in het land waar zijn vriendin woont en waar hij na zijn opleiding heen wil: Israël. Maar de examencommissie van RBS gaat niet akkoord. De opleiding focust zich op het Verre Oosten. Daar hoort Israël niet bij.
Klacht van: student trade management asia
Over: stage in Israël
Uitspraak: ongegrond
In de zomer van het jaar 2015 heeft hij een certificaat behaald aan de Universiteit van Tel Aviv waarmee hij laat zien dat hij binnen een bedrijf kan spreken in het Hebreeuws. Bovendien staat nergens aangegeven dat er in specifieke landen stage moet worden gelopen, beweert de student. Maar volgens de examencommissie is het vanaf het begin al duidelijk dat de opleiding zich richt op Azië.
Ook de begeleiding is moeilijk op zo’n afstand, zegt de examencommissie. Onzin, vindt de student. Het gesprek kan ook via Skype plaatsvinden. In het ergste geval vliegt hij een dag heen en weer. Een retourticket kost maar 130 euro.
De student heeft bij zijn verzoek zorgvuldig onderbouwd hoe hij met deze stage aan de vereiste competenties kan voldoen. Maar de examencommissie zegt dat deze competenties ook op een andere manier binnen de opleiding te behalen zijn.
De student vertelt dat hij ook contacten heeft met een bedrijf dat hem kan helpen met een stageplek in Indonesië. Maar dit zal hem zwaar vallen, zegt hij. Hij heeft een vriendin in Israël. Zij heeft geen toegang tot Indonesië vanwege haar nationaliteit. Indonesië onderhoudt namelijk geen diplomatieke relatie met Israël. Hierdoor zal hij weinig met haar kunnen samenzijn. De twee zijn al een procedure tot aanvraag van geregistreerd partnerschap gestart. Het college van beroep voor de examens vindt dat zij voldoende rekening hebben gehouden met persoonlijke omstandigheden, maar ziet geen aanleiding om haar besluit in te trekken.
De student verliest de zaak. Hij mag voor zijn stage niet naar Israël.
Saskia Stavenuiter
Vreemde zaak. Aangezien Israël zich toch echt in het werelddeel Azië bevind. Misschien moet de hogeschool dan de studie aanpassen naar TMEA (Trade Management East Asia).
“De opleiding focust zich op het Verre Oosten. Daar hoort Israël niet bij.”
Vervolgens: “Maar volgens de examencommissie is het vanaf het begin al duidelijk dat de opleiding zich richt op Azië.” Israël is Azië.
“Ook de begeleiding is moeilijk op zo’n afstand, zegt de examencommissie”. Maar naar het Verre Oosten is begeleiding makkelijker ondanks dat de afstand vele malen meer is?
Typisch HR… vol tegenstrijdigheden
Dat het geen Azie is lijkt me duidelijk, maar waarom is de begeleiding moeilijk op zo’n afstand? Indonesië is dus geen probleem voor de begeleiding en dat is, last time I checked, een stuk verder…
Het zal wel weer het bekende potje HRO spasme zijn 🙂
Haha ”Ook de begeleiding is moeilijk op zo’n afstand…” ”de begeleiding…” ”begeleiding…”
De enige ”begeleiding” die de HR uitvoert als een student een internationale stage aan het lopen is dan is dat een tussentijdse email waarin gevraagd wordt of om een skype gesprek en een mailtje aan het einde van de stage waarin staat dat je het beroepsproduct in moet leveren. In de 5 maanden dat ik in het buitenland ben geweest heb ik in totaal 2 emails ontvangen waarin mijn stagebegeleider het intiatief nam.
Afstudeerbegeleiders binnen de HRO moet je door privé detectives laten opspeuren.
Oh en even off-topic gaat de HRO-mail het any time soon weer doen? Best handig voor de ‘begeleiding’
Dus… Hij moet verplicht stage lopen in het Midden-Oosten, maar Israël is te ver weg qua begeleiding?! Spreekt dat elkaar niet giga tegen? :s
In Isreal wonen heel veel aziaten! De Israelische maatschappij is doordrenkt met de Aziatische cultuur en gewoontes! Toch? Nee dus. Deze zaak een tikkie uit de geografie halen en meer in de verschillende culturen plaatsen, maakt het besluit waarschijnlijk beter te begrijpen. Het gaat niet om of Israel wel of niet bij Azië hoort. Het hebben van een vriendin, het spreken van Hebreeuws, goedkope tickets, skype en al datgene wat het verblijf in Israel zeer zeker positief beinvloedt, maakt nog niet dat het een stage is die bij de opleiding TMA hoort en/of de stagiair voldoende uitdaagt op de A (cultuur) van tmA.
Het punt van de begeleiding is wel degelijk relevant. Tma bezoekt haar studenten altijd tijdens de stage. Ze kunnen dit doen, omdat de studenten zich concentreren in het Verre Oosten, bijvoorbeeld China, Japan, Indonesië. Ze sturen dus een docent naar het betreffende land en die reist daar dan naar de bedrijven. Die ene student in Israël bezoeken is natuurlijk niet haalbaar, waardoor deze student wel degelijk minder begeleid wordt dan anderen.
Bovendien richt tma zich nader op het Verre Oosten via het verwerven van talen die daar gesproken worden, zoals Mandarijn en Japans. Het lijkt me logisch dat het voor de student nodig is om in een land en bedrijf te zijn waar een taal gebezigd wordt die ook in de opleiding naar voren komt.
En tot slot, opleidingen die niet veel aan internationale stages doen, hebben mogelijk de begeleiding niet altijd even helder, maar bij tma gaan ALLE stagiairs naar het buitenland. Als het op die manier onderdeel is van de opleiding, is het echt niet alleen één mailtje tijdens het verblijf.
Dit is echt belachelijk. Heb zelf stage gelopen in Australie voor mijn studie en daar heb ik misschien 1 mailtje ontvangen van mijn begeleider. 1 mailtje lijkt me nou niet de ”begeleiding” die hier zo belangrijk blijkt te zijn.
– Deze reactie is in strijd is met onze spelregels (http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/) en daarom door de redactie verwijderd. –
Ik kan me een TMA student herinneren die in Qatar stage heeft gelopen. Qua ‘Aziatische’ cultuur vergelijkbaar met Israel denk ik.