Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten medische hulpverlening eisen ruim miljoen

Gepubliceerd: 19 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In een rechtszaak tegen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen eisen studenten medische hulpverlening een schadevergoeding van ruim een miljoen euro wegens studievertraging.

De rechtszaak werd in juli al aangekondigd. Vandaag is ook de eis bekendgemaakt: twintigduizend euro per student per vertraagd jaar. Het gaat om enkele tientallen studenten.

‘Het scheelt inkomen’

Door studievertraging moesten de studenten meer kosten maken en konden ze pas later een baan vinden. ‘Dit scheelt inkomen, maar verkort bijvoorbeeld ook de tijd om pensioen op te bouwen’, aldus Gabriël van Rosmalen, bestuurslid van het Landelijk Studenten Rechtsbureau, dat de studenten bijstaat.

De opleiding kon te weinig stageplaatsen vinden voor de studenten. Het beroep moest nog worden opgenomen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), waarin ook artsen en verpleegkundigen staan. Zonder zo’n registratie mogen hulpverleners bepaalde medische handelingen niet verrichten. Ziekenhuizen vonden het tot het die tijd weinig zinvol om studenten op te leiden en daardoor konden velen niet afstuderen.

BIG-registratie

Volgens de opleiding zelf is de BIG-registratie er juist snel gekomen. Er kon pas een aanvraag naar de minister toen de eerste studenten waren afgestudeerd, stelde adjunct-instituutsdirecteur Marijke Beckers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vorig jaar. ‘Een hogeschool kan geen registratie aanvragen, dat moet het werkveld doen. Een week nadat de eerste studenten een diploma kregen, lag de brief van de minister op de mat met een positief antwoord op de aanvraag. Dus dat hebben we snel voor elkaar gekregen.’

Toch hebben studenten medische hulpverlening van de Hogeschool Utrecht een vergelijkbare rechtszaak afgelopen maart al gewonnen. De instelling is aansprakelijk, oordeelde de rechter in een tussenvonnis. Er is nog geen schadevergoeding berekend, want de HU is in hoger beroep gegaan.

Principiële uitspraak

‘We willen een principiële uitspraak van de rechter over de ‘zorgplicht’ van hogescholen en hoe ver die reikt bij de start van een nieuwe opleiding’, lichtte HU-woordvoerder David Uitdenbogaard destijds toe. De opleiding heeft overigens een fonds voor studenten met studievertraging en er zijn maatwerktrajecten voor omscholing naar bijvoorbeeld verpleegkunde.

Sinds 1 juli kunnen medisch hulpverleners zich inschrijven in het BIG-register.

Hogeschool Rotterdam

Behalve de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt ook de Hogeschool Rotterdam een opleiding tot medisch hulpverlener. Maar de Rotterdammers waren iets voorzichtiger: aan hun opleiding zat van meet af aan geen BIG-registratie vast. Pas sinds dit studiejaar is er een variant die wel tot registratie leidt.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten medische hulpverlening eisen ruim miljoen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top