Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten overwegen schadeclaim om bindend studieadvies

Gepubliceerd: 31 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) overweegt een rechtszaak tegen universiteiten en hogescholen die ten onrechte tweedejaars studenten hebben weggestuurd.

De onderwijsinstellingen kunnen wellicht een schadeclaim tegemoet zien. Het ISO en zijn rechtsbureau LSR roepen benadeelde studenten op om zich te melden. ‘We krijgen al tientallen telefoontjes van bezorgde ouders en boze studenten’, zegt ISO-voorzitter Linde de Nie.

Als een bom

Vorige week bleek dat veel hogescholen en universiteiten de wet overtreden met hun bindend studieadvies. Het nieuws sloeg in als een bom. De PvdA riep minister Bussemaker naar het vragenuur van de Tweede Kamer, het ISO schreef een brandbrief en enkele onderwijsinstellingen beloofden prompt hun beleid te wijzigen.

Eerstejaars studenten moeten genoeg studiepunten behalen, bijvoorbeeld veertig van de zestig, om naar het tweede jaar te mogen. In hun tweede jaar moeten ze vaak de resterende punten van de propedeuse behalen, anders vliegen ze er alsnog uit. Die laatste eis druist echter tegen de wet in. Je mag maar één keer een bindend advies geven, stelt de rechter.

Contractuele verplichting

Het is de vraag of een rechtszaak kans van slagen heeft. Tegen een bindend studieadvies moet een student binnen zes weken in beroep gaan. Anders is het te laat en is het beroep niet meer ontvankelijk. Maar je zou een onterecht bindende studieadvies kunnen opvatten als een onrechtmatige daad of als het niet nakomen van een contractuele verplichting. In een civiele procedure zou je daarvoor een schadevergoeding kunnen eisen.

‘Hoe groter de groep is, hoe sneller je kunt besluiten om inderdaad te gaan procederen’, zegt Mark van den Hove van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. ‘De kosten per student zijn dan lager en in een groep voelt een student zich ook veiliger.’

Huidige tweedejaars

Er zijn ook huidige tweedejaars studenten die bijna tegen een bindend studieadvies aanlopen. Van den Hove hoopt dat hun onderwijsinstellingen ‘alsnog het licht gaan zien’. Anders zullen er veel rechtszaken volgen om het bsa aan te vechten, voorspelt hij.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top