Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wij willen wifi

Gepubliceerd: 7 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het wifi-signaal is op verschillende plekken op de HR ‘zwak of er helemaal niet’. Studenten van de sgmr willen daarom dat wordt onderzocht wat het probleem is. De dienst FIT zegt aan een beter wifi te werken.

wifi - zet je hotspot uit

Het ontbreken van een snelle internetverbinding vindt de sgmr (studentengeleding van de medezegenschapsraad) ‘een hinderlijk en zorgelijk probleem’ omdat studenten er voor hun studie deels afhankelijk van zijn en omdat er op de HR te weinig vaste computers beschikbaar zijn.

Adequaat
Collegevoorzitter Ron Bormans is bekend met het probleem, vindt dat de wifi adequaat moet zijn en vertelde vorige week tijdens de sgmr-vergadering dat er een onderzoek loopt naar zwakke wifi-plekken. ‘De kwaliteit varieert inderdaad’, weet Bormans. Vóór aankomend najaar, als de begroting voor 2017 wordt gemaakt, wil hij in beeld hebben of en zo ja wat er verbeterd moet worden.

Wat rondvragen op de locaties Academieplein en Museumpark leert dat de tevredenheid van studenten over de wifi nogal verschilt. Op hun mobiel ervaren weinig studenten problemen, op ‘gewone’ laptops wel (van ‘je kunt niet inloggen’ tot ‘je wordt er soms ineens uitgegooid’), terwijl Apple’s het juist weer wat beter doen. Studenten ervaren ook dat het bereik op sommige locaties beter is dan op andere.

Software niet goed genoeg
Wouter Paalvast, de HR-medewerker van Faciliteiten en Informatietechnologie (FIT) die zich met de wifi bezighoudt, erkent dat ‘het wireless netwerk op de ene locatie beter is uitgerold dan op de andere’. Een van de problemen is dat de software op de zogenoemde controllers ‘niet goed genoeg’ blijkt te zijn.

Controllers communiceren met de access points voor draadloos internet, die op hun beurt weer communiceren met de mobieltjes, tablets en laptops van studenten. Paalvast. ‘We zijn in gesprek met de leverancier om de controllers om te ruilen.’

RET-bussen
Dat op een bepaalde locatie de wifi niet overal even goed is, wordt voor een deel veroorzaakt door de jaarlijkse verbouwingen. Paalvast: ‘Kasten of muren op een andere plek zetten heeft invloed op de access points. Elk jaar onderzoeken wat de beste plekken voor de access points zijn, zorgt voor kosten die we nu helaas niet kunnen maken.’

De HR is wel bezig met een monitoringsysteem dat op digitale wijze moet laten zien hoe de wifi wordt beïnvloed door andere apparaten. Paalvast: ‘Bijvoorbeeld door studenten die zelf een persoonlijke hotspot creëren. En we hebben ook last van de wifi van RET-bussen die langskomen, en (op de locatie Kralingse Zoom) van de Erasmus. In feite vervuil je elkaars spectrum.’

Oude netwerkkaarten
De bereikbaarheid van wifi wordt ook negatief beïnvloed, vertelt Paalvast, doordat zo’n dertig procent van de studenten gebruikmaakt van oude netwerkkaarten die trager dan nieuwe netwerkkaarten contact maken met de access points.

De klachten van studenten over het steeds opnieuw moeten inloggen, zijn Paalvast bekend. Het is in de meeste gevallen te verhelpen door de instructies die daarover op Hint staan op te volgen. Paalvast: ‘In veel gevallen werkt het dan.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Wij willen wifi

  1. Moet zeggen dat ik voorstander ben van betere WiFi. Maar vind het erg merkwaardig dat als ik inlog op een vaste pc op Academieplein ik op mijn bureaublad een linkje naar een online game “League of Legends” aantref en zelfs een icoontje van het programma “image burn”.

    Het wifi netwerk op de hogeschool staat bekend als zwak. Daarbij komt dat er studenten uit noodzaak laptops aanschaffen, omdat er een tekort is aan werkplekken en dan krijg je te maken met dit zwakke netwerk.

    Maar als je met regelmaat een mediatheek binnen loopt om te willen werken aan je scriptie en het gros van de studenten op YouTube, Netflix etc. zitten die niets met studeren te maken hebben. Dan ligt er ook nog een groot probleem bij de studenten wat betreft de belasting van het hogeschool netwerk. Wellicht een idee dat al deze sites geblokt worden en alleen docenten voor educatieve doeleinde binnen de hogeschool muren van YouTube gebruik kunnen maken.

  2. helemaal mee eens (netflix, youtube-gebruik aan banden leggen). Nog even los van de discussie of WIFI niet verantwoordelijk is voor gezondheidsklachten. Volgens mij is het niet gezond om (als mens) continu op dezelfde golflengte als een magnetron doorstraald te worden. Geef mij maar gewoon de goede oude LAN-kabel, Beter, betrouwbaarder, sneller en (minder) gezondheidsrisico. Voorkomen is beter dan genezen.

  3. @JJJ, ik zal eens wat harder proberen te duwen, maar volgens mij past een LAN aansluiting niet op mijn mobiele telefoon. Daarnaast is er op dit moment geen enkel bewijs dat WiFi straling schadelijk is voor de gezondheid.

    Verder zou ik graag een onderbouwing willen zien voor jullie bewering dat videostreaming een merkbare invloed heeft op de snelheid van het netwerk. De hoeveelheid mensen die op dit soort sites zitten acht ik relatief klein.

    Ten slotte ben ook ik van mening dat het WiFi netwerk zwaar ondermaats presteert. Een hogeschool, waar een degelijke internetverbinding van groot belang is, zou niet op dit niveau mogen presteren. In 2016 is een stabiele verbinding met de rest van de wetenschappelijke wereld toch wel een vereiste.

  4. Iets beter zoeken zou ik zeggen en logisch nadenken.
    Andersom zijn er meer studies dan schadelijke gevolgen dan studies die aantonen dat het gezond zou zijn.
    Logisch redeneren: volgens mij is het gewoonweg K,Anker verwekkend/ verhoogd het de kans op genmutaties en leidt het tot meer autistiforme kids vandaag de dag, maar goed dat ter zijde…….

    Veel leesplezier -> http://www.emrpolicy.org/regulation/united_states/index.htm
    Succes met je draadloze leven!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top