Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenraad: speel in op verschillende behoeften mbo’er en havist

Gepubliceerd: 27 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen moeten meer rekening houden met de vooropleiding van de student. Dat stellen studenten van de studentenraad. Een havist heeft vaak heel iets anders nodig dan een mbo’er.

De studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr, studentenraad) ging vanmiddag met collegebestuurder Angelien Sanderman in gesprek over het onderwerp mbo-hbo-doorstroom, ofwel over het door voorzitter Ron Bormans bepleite schakeljaar.

Schakelaar

Een schakeljaar dat trouwens geen schakeljaar meer heet, omdat mbo’ers met een niet verwante opleiding niet per se een heel jaar moeten ‘schakelen’. Sanderman: ‘Het idee van een jaar is verlaten omdat niet voor elke combinatie een jaar nodig is; en niet elke mbo’er is hetzelfde. We noemen het nu daarom schakelaar in plaats van schakeljaar. Of het ook om een uitbreiding van een summercourse kan gaan? Soms wel, soms niet; daar wordt naar gekeken.’

Twee voormalige mbo’ers in de studentenraad, Kim Hermann (business & it management) en Iris de Jong (industrieel productontwerpen, ipo) maakten duidelijk dat er ook tijdens je hbo-opleiding aan een betere aansluiting mbo-hbo kan worden gewerkt.

Goudsmeden

Iris: ‘Ik kom van de mbo-opleiding goudsmeden en dat heeft een bepaalde overlap met ipo. In tegenstelling tot de meeste havisten kan ik bijvoorbeeld al goed schetsen.’ In een projectgroep met een deadline is de verleiding dan groot dat Iris het schetsen oppakt, terwijl de havisten juist dat moeten leren. Iris: ‘Dat is niet goed, maar het gebeurt wel. En ik heb juist weer behoefte aan meer wiskunde. Als je dan toch vier eerste klassen hebt, zet dan studenten met dezelfde behoeften bij elkaar.’

Bij Kim een vergelijkbaar verhaal. Ze volgde een economische mbo-opleiding en had daar veel ervaring opgedaan met het onderhouden van klantcontacten, terwijl de havisten dat nog moesten leren. Kim: ‘Tegen mij werd dan gezegd: dan kunnen ze zich aan jou optrekken. Maar ja, daar heb ik toch niks aan? En voor het vak financieel management, dat havisten al deels op de havo hadden gehad, had ik juist meer aandacht gewild.’

Nadenken

Angelien Sanderman reageerde op de ervaringen van Kim en Iris door te stellen dat er verschillende opvattingen over het wel of niet mixen van havisten en mbo’ers bestaan. ‘We moeten er goed over nadenken’, sprak de collegebestuurder.

Het collegebestuur gaat de discussie over mbo-hbo-doorstroom in Rotterdam met mbo’s ‘stevig aan’ en richt zich in eerst op economische opleidingen en de pabo. Komende maand volgt een gesprek met minister Bussemaker die in eerste instantie niet al te enthousiast reageerde op de ideeën van Bormans. De inzet van het gesprek is de introductie van de ‘schakelaar’ in 2017/2018.

Studentendebat

Sgmr-lid Selcuk Durak vindt het belangrijk, wijzend naar de ervaringen van Iris en Kim, dat de discussie over het onderwerp ook óp de hogeschool plaatsvindt. ‘Misschien moet er een studentendebat komen’, suggereerde Iris tot slot.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top