Wat doe jij nou? Met die mayo…
Gepubliceerd: 18 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Wat doe jij nou? Dit artikel is meer dan een jaar oud.Op een van de tafels in de projectruimte op de elfde verdieping van het STC staan twee mayonaiseflacons. En een paar laptops, van Sascha, Chiel, Floris en Mika, eerstejaars maritiem officier.
Waarom mayonaise?
Sascha: ‘De jongens hebben honger…’
Floris: ‘Donderdagochtend haalt iemand van ons brood. We maken hier tosti’s waar mayo op gaat (Floris wijst naar een klein tosti-ijzertje). Ook maken we koffie.’
Mag het?
Floris: ‘Dat weten we niet.’
Chiel: ‘Schoonmakers hebben er wel wat van gezegd. Maar de studievereniging die op de tiende verdieping zit, doet het ook.’
En het is alleen voor jullie tafel?
Floris: ‘Eh ja, maar we verkopen de koffie voor 30 cent, haha.’
Jullie zijn bezig met een project. Waar gaat het over?
Floris: ‘Over reisvoorbereiding. Van Boston naar uh (Floris bladert door zijn studiemateriaal maar kan het niet vinden, red.).’
Mika: ‘We zijn net begonnen, we weten het nog niet.’
Chiel: ‘Er is in ieder geval een nautisch en een technisch gedeelte.’
Vertel…
Floris: ‘Het nautische gaat over de reisplanning, de lading en de veiligheid.’
Chiel: ‘En ook over regels over uitstoot, en verkeersregels.’
Floris: ‘En hoe je de lading moet vastzetten en hoe je de kranen gebruikt.’
Maar als maritiem officier hoef je dat toch niet zelf te doen?
Sacha: ‘Nee, maar je moet wel weten hoe het werkt.’
En wat valt er dan onder het technische gedeelte?
Floris: ‘De vetkuil, zo noemen we de machinekamer. Dat je weet hoe het schip onderhouden moet worden.’
Jullie doen deze opleiding nu een halfjaartje. Is het wat?
Chiel: ‘Ja, het is tof!’
Sacha: ‘Je hebt ook veel mogelijkheden. Je kunt eerste stuurman worden, maar je hoeft niet per se aan boord te gaan werken.’
Chiel: ‘Je kunt ook bij Port of Rotterdam terechtkomen.’
Floris: ‘Of bij een elektriciteitscentrale.’
De studie is leuk, maar jullie hebben het zo te zien ook wel leuk met elkaar?
Sacha: ‘Ja, we proberen de sfeer er een beetje in te houden.’
Chiel: ‘Drie keer per week zitten we hier de hele dag, van half negen tot een uur of vijf.’
Dan is zo’n tosti-ijzertje tussen de middag wel handig…
Floris: ‘Ja, die slingeren we dan weer aan…’
Jos van Nierop
Zitten wij te wachten op een slap verhaal over de mayo-escapades van die stoomboot-geile mensen? Nee. Dit nieuws correspondeert met het “SBS6 Hart van Nederland” niveau.
Is het daadwerkelijk nodig om de beperkte projectruimtes drie volle dagen te bezetten? Kunnen bepaalde delen van het project niet individueel worden uitgevoerd vanuit huis? In dat geval kunnen deze ruimtes worden gebruikt door groepen die écht even samen moeten komen! Zeker op deze locatie is het altijd een speurtocht naar een beschikbare ruimte.
Deze egoistische acties geven blijk van het totale gebrek aan maatschappelijk inzicht dat zo tekenend is van deze generatie! Persoonlijk wijt ik dit aan de lakse opvoeding die jongeren als deze van huis uit meekrijgen.
Dat die kinders zo worden opgevoed is logisch, dat krijg je als vaders altijd op zee zit en moeders er dan met de melkboer vandoor gaat.
– Deze reactie is in strijd is met onze spelregels (http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/) en daarom door de redactie verwijderd. –