Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

15 maanden cel geëist tegen oud-RBS-directeur

Gepubliceerd: 27 July 2017 • Leestijd: 4 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De officier van justitie eiste donderdagochtend 15 maanden celstraf tegen Cees van der K.. De oud-RBS-directeur wordt verdacht van het verduisteren van 105.404,37 euro. Er werd hem oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstverband en witwassen ten laste gelegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In september 2016 werd Van der K. op non-actief gesteld omdat mede-directeur Ruiken onregelmatigheden in de administratie had ontdekt. Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann begon een onderzoek. Daaruit bleek dat van Van der K. de Hogeschool Rotterdam flink had bestolen. Op basis van de rapportage van Hoffmann deed de HR aangifte en in december besloot de rechter dat het contract van de directeur ontbonden kon worden. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek. De politie heeft Van der K. vier keer ondervraagd en ook werden zijn werkmail en privégeldstromen onder de loep genomen.

Hogeschool op de kaart

In de rechtbank moest de verdachte zich donderdagochtend tegenover een meervoudige kamer verdedigen. Tussen 2013 en 2016 bleek Van der K. 28 facturen te hebben opgesteld voor wat hij zelf promotiewerkzaamheden in Midden- en Zuid-Amerika noemde en die hij daarna door de hogeschool aan zichzelf liet betalen. Het OM geloofde niet dat er daadwerkelijk werkzaamheden zijn uitgevoerd en Van der K. kon dat ook nu niet bewijzen. Hij zei dat hij opdracht had gekregen om de hogeschool op de kaart te zetten in Latijns-Amerika, maar erkende ook dat hij de specifieke constructie die hij optuigde nooit met iemand binnen de hogeschool had overlegd.

Om Van der K. nog een kans te geven zichzelf te ontlasten, nam de rechter met de verdachte de facturen een voor een door. Van der K. gaf aan dat hij alle facturen had opgesteld op basis van telefoontjes uit het buitenland. Zijn contactpersonen lieten hem weten hoeveel uur promotiewerk er verricht was, waarna de directeur een factuur opstelde uit naam van zijn zakenpartner. Die diende hij in en keurde hij vervolgens zelf goed, waarna de hogeschool het geld op de rekening van een niet meer bestaande bv van Van der K. overmaakte. Een schriftelijke volmacht, die Van der K. het mandaat zou geven om namens een ander te factureren, ontbrak.

Teak uit Costa Rica

Dat hij facturen naar zichzelf stuurde, vonden de rechters en de officier van justitie opmerkelijk. Van der K. had hier een bijzonder omslachtige verklaring voor, die ook de voorzitter van de rechtbank in eerste instantie zei niet helemaal te begrijpen. Van der K. was naar eigen zeggen in de jaren ’90 betrokken bij een bedrijf in Costa Rica dat in teakhout handelde. Uit deze periode zei hij nog een bedrag tegoed te hebben van een zakenpartner aldaar. In de rechtszaal werd gesproken over een vordering van 500.000 dollar die door drie mensen gedeeld moest worden. Deze vordering werd niet aan Van der K. uitbetaald. In plaats daarvan liet hij zijn zakenpartner in Costa Rica en een netwerk van mensen om hem heen promotiewerkzaamheden verrichten voor het economisch domein van de Hogeschool Rotterdam. Van der K. factureerde vervolgens de uren zelf bij de HR, op naam van de zakenpartner, zodat hij de vordering stukje bij beetje terugkreeg op z’n rekening.

Hij dacht dat het een ‘slimme truc’ was waar de hogeschool ook van kon profiteren. Maar in de rechtbank verklaarde hij dat ie er beter niet aan had kunnen beginnen. Van der K.: ‘Ik ben meer dan dom geweest, maar ik heb de boel niet belazerd. Er kan mij niet verweten worden dat ik niet integer ben. Maar ik had het niet moeten doen.’ Dat hem witwassen ten laste werd gelegd, vond hij wel even slikken. ‘Het klinkt zo crimineel’, zei hij tegen een van de rechters. Waarna de officier van justitie zei: ‘Het is ook crimineel.’

Emotioneel moment

Nadat Van der K. zichzelf had verdedigd, vroeg de rechter hem naar zijn privésituatie. De oud-directeur gaf aan dat hij financieel aan de grond zit. Hij heeft nog amper geld op zijn rekening, niet eens genoeg om een treinkaartje naar de rechtbank te kopen. Daarnaast heeft hij geen inkomen, omdat hij geen recht heeft op een ww- of bijstandsuitkering. Geen ww omdat hij ontslagen is vanwege verwijtbaar handelen, en geen bijstand omdat hij een huis heeft. Zijn oude moeder van 96 voorziet momenteel in de kosten van zijn gezin. Van der K. heeft een partner zonder verblijfsstatus en hun twee puberkinderen in huis. De verdachte kreeg het even te kwaad toen een van de rechters vroeg hoe hij zich nu voelde. Hij antwoordde: ‘Ik ben nu 62 jaar en ben altijd positief gestemd, in dat opzicht lijk ik op mijn moeder. Het is zwaar.’

Nadat Van der K. zichzelf had herpakt, begon de officier van justitie aan zijn betoog. Hij trok de oprechtheid van de oud-directeur met een stomend betoog in twijfel. Ondanks dat er voor meer dan een ton aan werkzaamheden is verricht, is hier volgens het OM geen bewijs voor te vinden. Er zijn geen contracten, geen mails en geen duidelijke resultaten geboekt. Volgens de HR is het aantal internationale studenten uit Midden- en Zuid-Amerika niet eens toegenomen. Daarnaast was de officier zichtbaar geïrriteerd dat Van der K. geen berouw toonde: ‘Hij accepteert de gevolgen van zijn gedrag niet en probeert zich er onderuit te liegen. Ik neem het hem kwalijk dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt.’ Hierna eiste de officier 15 maanden cel. Een eis die hoog uitvalt vanwege de voorbeeldfunctie van de oud-directeur en het wegsluizen van gemeenschapsgeld, zo zei de officier. ‘Ik zie vooral strafvermeerderende omstandigheden.’

Geld terugbetalen

Van der K. moet de ruim 105 duizend euro terugbetalen, vindt het OM. De hogeschool heeft zich als benadeelde partij in de strafzaak gevoegd en claimt een dergelijk bedrag bij Van der K. Het OM is ‘voor de zekerheid’ ook een ontnemingszaak tegen Van der K. begonnen. Als hij niet aan de HR moet betalen, dan wil het OM geld zien.

De advocaat van Van der K. probeerde het betoog van de officier nog te weerleggen door te zeggen dat er ontlastende bewijzen in zijn werkmail zitten, maar dat hij daar sinds zijn schorsing niet bij kon, bewijzen die door de officier van justitie overigens niet zijn gevonden. En dat Van der K. ondertussen zo weinig geld had dat hij ook geen advocaat kon betalen om verder onderzoek te doen. De advocaat probeerde ook nog tijdens de zitting nieuwe stukken aan te leveren waaruit zou blijken dat er wel degelijk werkzaamheden zijn uitgevoerd in Midden- en Zuid-Amerika. Daarmee kon Van der K. lang niet al zijn facturen onderbouwen, ‘maar ze bieden wel een aantal aanknopingspunten die een deel verklaren’. Ze drong aan op vrijspraak op alle punten. De officier van justitie vond het te denken geven dat de stukken pas op dat moment werden overlegd en adviseerde de rechtbank er geen acht op te slaan, omdat ze ter zitting niet geverifieerd konden worden.

Het laatste woord was donderdagochtend aan Van der K. Hij wendde zich tot de rechters en zei dat hij zich overgaf aan hun wijze oordeel.

De rechters hebben twee weken de tijd om een oordeel te vellen, ze doen dit 10 augustus om 13:00 uur.

Tekst: Redactie Profielen
Illustratie: Bart Zwart

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to 15 maanden cel geëist tegen oud-RBS-directeur

  1. Dank Profielen dat jullie ons op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond deze oplichter. Wat jullie tot op heden niet hebben gemeld is dat deze oud-directeur van RBS ook nog directeur P&O is geweest van deze hogeschool. Hij werd toen door het CvB hogelijk geroemd vanwege zijn onorthodoxe opvattingen! Inmiddels weten wij waar deze onorthodoxie toe heeft geleid. Wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind, is dat hij zo lang zijn gang heeft kunnen gaan zonder dat iemand de fraude heeft ontdekt. Hoe zit het met de checks & balances door onze accountant?

  2. tja, als de beerput eenmaal opengaat en goed geroerd zal worden komen de 30 miljoen gulden voor de afbouw van de rangenopleiding van de voormalige Hogere zeevaartschool ( huidige HBO Marof opleiding) vast ook weer boven drijven. Hoe kunnen mensen dit soort bedragen toch over het hoofd zien ?

  3. Met twee Deans voor RBS begrijp ik niet goed dat Dean number twee die recht tegenover de heer van der Kraan zat aan 1 bureau, nooit iets heeft gemerkt.
    Nu is zijn komst bij RBS in een witte Hummer die prominent de parkeergarage sierde, iets beter te begrijpen. Niet alleen de auto waarin hij reed was groter dan de rest, ook HIJ moet gemeend hebben boven alle partijen te staan en daar mee weg te komen.
    Zit een beetje Donald Trump in. Altijd gewend te winnen, nooit tegenslag of tegenspraak. Naast gekkigheid verkopen en altijd lachen. Lijkt wel een zondagskind.
    Niet dus.

    Fraaie boel.

  4. Hoe verloopt deze zaak eigenlijk verder? In eerdere berichten werd gemeld dat C v.d. K in is beroep gegaan? Hoe ziet het verdere traject er nu uit?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top