Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

30 aanmeldingen pabo-schakelklas: HR tevreden

Gepubliceerd: 27 June 2017 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De teleurstelling over het tegenvallende animo voor de pabo-schakelklassen die vorige week naar buiten kwam, wordt niet gedeeld door de HR. Met 30 aanmeldingen voor de regio Rotterdam is de doelstelling behaald.

Illustratie van zwart wit huis met kleuren letter slinger met tekst: Hoera een MBO'er erbij!

 

Weinig animo voor schakelklasjes mbo-pabo’, kopte de site van de onderwijsbond AOb op 16 juni. Uit dit artikel bleek dat vooral de regio Amsterdam teleurgesteld is over het aantal aanmeldingen voor de pabo-schakelklas voor mbo’ers. Eind mei waren dat er nog maar 13.

De pabo-schakelklassen voor mbo’ers zijn een experiment in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Minister Bussemaker heeft er 1 miljoen voor over om mbo’ers via deze schakelklasjes beter toe te rusten voor toelating en een studie aan de pabo.

Mbo-instroom met 80 procent gedaald

Sinds de invoering van de toelatingstoetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek in 2015 is de mbo-instroom namelijk dramatisch gedaald, op de HR maar liefst met 80 procent. Mede hierdoor wordt de pabo steeds witter, want een flink deel van de mbo-instroom betrof studenten met een niet-westerse achtergrond. De verhouding autochtoon-allochtoon op de HR werd 80-20, waarvan 18 procent niet-westers. Met het experiment hoopt minister Bussemaker vooral de allochtone studenten terug te winnen voor de pabo.

Frank van der Loo is namens de Hogeschool Rotterdam betrokken bij het experiment. In Rotterdam werken de roc’s Albeda en Zadkine hierin samen met de drie stedelijke hogescholen: HR, Inholland en Thomas Moore. ‘De studenten van de schakelklas blijven ingeschreven bij hun roc. Op die manier behouden ze hun studiefinanciering gedurende het doorstroomtraject. Het onderwijs zelf zal wel gaan plaatsvinden aan een van de drie hogescholen. Welke dat wordt, is nu nog niet besloten.’

Volgens Van der Loo heeft de regio Rotterdam op dit moment 30 aanmeldingen. ‘Daar kunnen nog mensen van afvallen, maar het zijn er in ieder geval genoeg om een klas mee te vullen, en dat was voor dit eerste jaar onze doelstelling. De teleurstelling van Amsterdam delen wij dus niet.’

Bijna de helft van de aanmelders in Rotterdam heeft een andere mbo 4-opleiding gevolgd dan de opleiding tot onderwijsassistent. Het was met name deze groep die de minister met de schakelklassen hoopte te interesseren. Voor hen was de afstand tot de pabo door de toelatingstoetsen heel groot geworden.

Februari-instroom voor experimentstudenten

Het programma van een halfjaar gaat deze studenten niet alleen voorbereiden op de toetsen, maar ook bijspijkeren in studievaardigheden, taal en rekenen. Speciaal voor deze experimentstudenten worden extra rondes voor de landelijke toelatingstoetsen georganiseerd, in november en januari. Van der Loo: ‘Als de studenten hun toetsen halen, kunnen ze in februari beginnen aan de pabo van hun keuze. Ja, daarmee is de februari-instroom voor deze specifieke groep weer terug. Op dit moment is tussen de hbo-partijen overleg gaande of we de mogelijkheid van februari-instroom ook gaan openstellen voor studenten die de schakelklas niet hebben gevolgd. Wanneer dit duidelijk wordt, kan ik nu nog niet zeggen.’

Het experiment heeft een looptijd van twee jaar. Aan het einde daarvan zal het samen met de deelnemers uit de andere steden en het ministerie van OCW worden geëvalueerd.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Demian Janssen

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top