Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extra steun voor gehandicapte studenten: nog even geduld

Gepubliceerd: 26 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat de PvdA een motie steunt om studenten met een functiebeperking financieel tegemoet te komen voordat er een nieuw kabinet aantreedt. Maar de sociaaldemocraten willen nieuw onderzoek afwachten.

Gecropte beeld van een oud rolstoel met iemand erin met laptop op schoot
Het zogenoemde profileringsfonds van hogescholen en universiteiten wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt. Er worden beurzen uit betaald voor studenten met een bestuursfunctie, voor topsporters, voor studerende moeders en ook voor studenten met een functiebeperking.

Zij mogen hun hogeschool of universiteit om financiële steun vragen als ze studievertraging oplopen: ze kunnen tot 862,50 euro per maand ontvangen uit het profileringsfonds, maar zoveel krijgen ze lang niet altijd. Ook gemeenten reiken gehandicapte studenten de helpende hand, al varieert ook die steun sterk.

Op hun studiefinanciering krijgen ze bovendien 1.200 euro kwijtgescholden als ze hun diploma behalen: ongeveer het bedrag van één jaar basisbeurs voor thuiswonenden. En mochten ze door een chronische handicap helemaal niet meer in staat zijn tot afstuderen, dan wordt de prestatiebeurs uiteindelijk een gift.

Uitbreiden

Minister Bussemaker wil de profileringsfondsen nog verder uitbreiden: ook studenten die hun internationale uitwisseling niet kunnen betalen moeten er een beroep op kunnen doen. En staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid opperde onlangs dat ook mantelzorgende studenten wel een extraatje kunnen gebruiken.

De Tweede Kamer is bang dat er straks te weinig geld overblijft voor studenten met een functiebeperking. En was uit de instroomcijfers over studiejaar 2015-2016 niet gebleken dat er steeds minder gehandicapten gaan studeren? D66 roept minister Bussemaker daarom op om geld voor gehandicapte studenten onder te brengen in een apart fonds. Ook de ChristenUnie, het CDA en GroenLinks pleiten voor een extra tegemoetkoming. Het is volgens hen zonneklaar dat die steun hard nodig is

Te snel

Maar Kamerlid Amma Asante van de PvdA gaat dat te snel. Ze wil eerst afwachten hoe de instroomcijfers van dit studiejaar er uitzien en wat het onderzoek oplevert naar de effecten van de invoering van het leenstelsel. Met het risico dat de besluitvorming over dit onderwerp doorschuift naar het volgende kabinet.

Ook minister Bussemaker waarschuwt voor overhaaste stappen: “We moeten niets besluiten waarover we in twee jaar nadere informatie krijgen. In april of mei, als ik na de verkiezingen nog demissionair minister ben, kunt u mij ervoor wakker maken, want ik vind dit een heel belangrijk onderwerp.”

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Extra steun voor gehandicapte studenten: nog even geduld

  1. Kleine correctie: Zij krijgen 1200 euro indien zij het diploma halen EN vertraagd zijn door de beperking.

  2. En aanvullend op deze kleine correctie van mijn collegadecaan: dit geldt voor studenten met een functiebeperking die vertraagd zijn EN per 1 september 2015 zijn gestart in het hoger onderwijs (voor studenten met een functiebeperking die gestart zijn voor die datum blijft de oude regeling -een jaar verlenging prestatiebeurs- van kracht).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top