Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Furkan van Oranje: Ben ik een Turk of een Nederlander?

Gepubliceerd: 17 July 2017 • Leestijd: 3 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Furkan is, naast zijn studie global marketing en sales, een nieuwe weg ingeslagen: die van filmer en hoofdpersoon in zijn eigen film, Furkan van Oranje. Hij onderzoekt daarin zijn biculturele identiteit tegen de achtergrond van de toenemende polarisering in Nederland.

Op de middelbare school onderzocht Furkan voor zijn profielwerkstuk het bombardement van Rotterdam en raakte geïntrigeerd door het feit dat de littekens daarvan tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn en voelbaar in het leven van veel mensen. Hoe zat het eigenlijk met zijn eigen geschiedenis, begon hij zich steeds vaker af te vragen. Een geschiedenis waarvan de wortels in Nederland én in Turkije liggen. Hoe heeft zijn geschiedenis hem beïnvloed?

Ben je een Turk of een Nederlander? ‘Het is niet alleen zo dat ik zelf met die vraag worstelde’, zegt Furkan, ‘hij wordt me ook heel vaak gesteld door anderen. Autochtone Nederlanders vragen me wat ik vind van IS en of ik ‘terug’ wil naar Turkije. Turkse vrienden noemen mij verkaasd en vinden het dan weer raar dat ik overwoog om naar Turkije te emigreren. Zij zien juist de Nederlander in mij.’

‘Ik heb me vaak machteloos gevoeld bij dit soort vragen, want ik wist het zelf niet meer. Ik heb typisch Nederlandse eigenschappen – Ik spaar graag, heb over van alles een mening en hou van drop, stroopwafels en kerst – maar ook Turkse: Ik ben gastvrij, bescheiden, familie en geloof zijn heel belangrijk voor me en ik loop nooit met schoenen in huis. Ben ik nou een Turk of een Nederlander?’

Een Turk, vindt zijn opa, een Nederlandse Turk

Om daarachter te komen deed Furkan research. Hij las boeken, keek films, begon een dagboek en filmde zijn ervaringen, zowel in Nederland als in Turkije. Hij maakte een reis naar Turkije en interviewde, met zijn camera, familieleden en vrienden over hoe zij hem zien. Wie is hij voor hen? Hij hoopte daarmee een beter beeld te krijgen van zichzelf, van zijn identiteit.

Hij vroeg aan zijn opa: ‘Ben ik een Turk of een Nederlander?’ Een Turk, vond zijn opa na enig nadenken, maar wel een Nederlandse Turk. En dat hielp hem niet verder.

Terwijl Furkan worstelde, liepen de spanningen in de samenleving op, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De druk om zich uit te spreken voor het ene of juist het andere kamp nam toe. ‘Het voelde alsof m’n ouders ruzie hadden.’

‘Het voelde alsof m’n ouders ruzie hadden.’

In deze verwarring besloot hij naar een manifestatie van Geert Wilders te gaan in Breda om het gesprek aan te gaan met zijn aanhangers. ‘Want je kunt wel praten met je familie of je vrienden, maar bij het vinden van je identiteit helpt het om ook de confrontatie aan te gaan met mensen die niet perse blij met je zijn.’

Het werd een nare ervaring die hem in tranen achterliet, maar het motiveerde hem ook om zijn plek in Nederland op te eisen. Het werd Furkan steeds duidelijker dat hij niet gevangen wilde raken in tegenstellingen.

Na drie jaar onderzoek is zijn conclusie dat hij evenveel Nederlander is als Turk en dat er geen goed of fout is in hoe iemand zijn eigen identiteit invult. ‘Ik ben Nederlander én Turk, en ook een niet-praktiserende moslim, alhoewel ik wel de spirituele elementen uit de islam toepas in mijn leven. Mijn biculturaliteit is niet alleen ingewikkeld, maar heeft ook voordelen: Ik kan me goed aanpassen aan verschillende situaties, omdat ik me altijd in verschillende werelden beweeg.’

Deze film heeft hem geholpen zich los te maken van het zorgelijke beeld dat er van biculturele jongeren gecreëerd wordt. Zijn opleiding heeft hem ook geholpen. ‘We leren veel over cultuurverschillen en hoe je daarmee kunt omgaan. Het verkopen van een product in China is echt wat anders dan hetzelfde product verkopen in Duitsland.’

‘Vooral het keuzevak Superdiversiteit heeft me flink aan het denken gezet over culturele diversiteit en identiteit en ik heb daarin geleerd dat je jezelf niet kunt afbakenen in één identiteit, elk mens heeft meerdere identiteiten.’

‘Ik ben gewoon Furkan’

‘Ik wil mensen laten zien dat ik mijzelf ben, en geen onderdeel van een probleem. Ik ben gewoon Furkan en ik wil hier in Nederland mijn leven opbouwen. Ik ben hier geboren, ik hoef niet te integreren. Dit is mijn land. Ik ga hier niet weg.’

Dorine van Namen

De makers zijn een crowdfundingscampagne gestart om de film te kunnen realiseren. Via het platform CineCrowd willen zij in 40 dagen € 10.000,- ophalen. Klik op deze link om te lezen hoe het werkt, hoe je zou kunnen bijdragen en ook om een kleine preview te zien.
Het is de bedoeling dat Furkan van Oranje, een film van een uur, eind 2017 voltooid is. De film wordt onafhankelijk gerealiseerd en ontving subsidies van de gemeente Rotterdam en het VSB-Fonds. Tijdens het Movies That Matter Festival won de film de pitch ‘Your Movie Matters’.
De film wordt door YoungCrowds als lesmiddel uitgezet in het voortgezet onderwijs en zal onder andere uitgezonden worden door OPENRotterdam.
Producent en regisseur is Maarten Maartensma (Fighting Windmills).
Meer informatie: furkanvanoranje@gmail.com

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Furkan van Oranje: Ben ik een Turk of een Nederlander?

  1. Het welbekende probleem van Nederlanders met een migratie achtergrond. Het heeft mijn inziens vooral veel met je cultuur te maken. Ik spreek vloeiend Nederlands zonder accent (moedertaal) en heb naast de Surinaamse familie feestjes niet veel mee gekregen van de Surinaamse cultuur. Ik zou dus liegen als ik mezelf een Surinamer zou noemen. Ik spreek mij dan ook uit tegen alle Nederlanders (met of zonder migratie achtergrond) die anders beweren. Als men mij in een hokje stopt waar ik niet in thuis hoor zie ik dat als het stelen van mijn indentiteit. Een probleem waar menig Wilders aanhanger nu ook over struikeld.

  2. Furkan, wat een mooi initiatief. Ik heb meteen een bijdrage geleverd aan je crowdfunding actie. Veel succes en ik ben benieuwd naar de film.

  3. Hierbij een bijdrage aan je crowdfunding actie. Dat maar velen mogen volgen.

  4. ‘Nick van Oranje’ (Turkse vader / NL moeder 😉 ) herkent dit probleem totaal niet. Niemand stelt mij vragen over IS en ik heb nooit getwijfeld aan mijn identiteit. Weet je zeker dat het een goed idee is om jouw anekdotische ‘onderzoek’ te publiceren?

    Morgan Freeman zei ooit dat het einde van racisme is, waar de discussie erover eindigt. Oftewel: als er niet over wordt gepraat, pas dan is het probleem opgelost. Vanuit mijn optiek zal het maken van een documentaire waarin een duidelijke afweging van de ene nationaliteit ten opzichte van de andere een destructiever effect hebben dan je wellicht voor ogen hebt. Dus ik hoop dat je niet je doel zult behalen qua funding, maar wens je heel veel succes.

    M.F.: https://www.youtube.com/watch?v=z2d2SzRZvsQ

  5. Prachtig initiatief, ik heb gelijk gedoneerd. Ik zag dat de crowdfundingteller nog lang niet gehaald is. Misschien proberen meer publiciteit te halen? Ik weet zeker dat veel mensen dit willen steunen.

  6. Er is een groot verschil tussen mensen die hun geloof wel praktiseren en mensen die het niet praktiseren. Ik hoop dat de film, als het zover mag komen, niet ervoor zal zorgen dat men alle immigranten over een kam zullen scheren. .

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top