Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen stagevergoeding, maar dat hoor je later pas

Gepubliceerd: 26 June 2017 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Krijg je geen stagevergoeding? Grote kans dat je dat pas tijdens het sollicitatiegesprek te horen krijgt. Bedrijven zetten het vaak niet in hun advertentie, blijkt uit onderzoek.

Banenzoekmachine Joblift onderzocht een jaar lang ruim 32 duizend stagevacatures op hbo- en wo-niveau van Nederlandse bedrijven. In slechts 148 vacatures stond vermeld dat de stagiair geen vergoeding krijgt: minder dan een half procent.

Dat is verbazingwekkend, zegt woordvoerder Bob Uhde van Joblift. ‘Er wordt regelmatig door studenten geklaagd over onbetaalde stages.’ Uhde wijst op de Stagemonitor uit 2014 en die uit 2016, die aantonen dat een op de vijf stagiairs geen vergoeding krijgt.

‘Veel bedrijven niet transparant over stagevergoeding’

‘Als er zo’n groot verschil zit tussen de ervaring van stagiairs en de inhoud van de vacatures, kun je niet anders dan concluderen dat veel bedrijven niet transparant zijn’, aldus Uhde. Dat is ‘vrij problematisch’, denkt hij. ‘Studenten steken natuurlijk veel tijd in zo’n sollicitatie, dan is het een flinke tegenvaller om te horen dat je er niks voor krijgt.’

Als er wel een stagevergoeding wordt genoemd, is die gemiddeld 354 euro per maand, maar de verschillen zijn groot: van onbetaald tot soms wel duizend euro. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen beroepsgroepen, maar volgens Uhde is er voor stagiairs bij cultuur- of mediabedrijven geen dikke boterham te verdienen. In de IT en de financiële wereld boeren ze juist bovengemiddeld goed.

Rechtenstudent: 800 euro vergoeding per maand

Wie wil gaan voor de hoogste stagevergoeding, kan het best rechten gaan studeren. Advocatenkantoren betalen namelijk het meest, meldde NRC vorig jaar op basis van cijfers van werving- en selectiebedrijf Magnet.me. Een stagiair bij een advocatenpraktijk krijgt gemiddeld ruim achthonderd euro per maand op zijn rekening gestort.

Een vacaturetekst voor een onbetaalde stage bij het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger leidde vorige week tot veel verontwaardiging op sociale media. De voorzitter FNV Jong, dat al jaren strijdt tegen vermeend stagemisbruik, sprak van ‘uitbuiting’.

HOP, Matthijs van Schie
Illustratie: Maus Bullhorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Geen stagevergoeding, maar dat hoor je later pas

  1. Stagevergoeding is vooral iets Nederlands. In het buitenland, waaronder ook België is het zeer gebruikelijk om geen stagevergoeding te ontvangen. Je krijgt een kans om iets in de praktijk te leren.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top