Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet op het Kruisplein

Gepubliceerd: 2 February 2017 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met de komst van Ayla is het Kruisplein eindelijk af. Hoog tijd om er eens langs te gaan.

Foto van bord Kruisplein

Ruim twintig jaar geleden was het Kruisplein een van de armoedigste en gevaarlijkste plekken van Rotterdam. Aan de kant van de Kruiskade werd er openlijk gedeald en richting het station stonden honderden junkies legaal te gebruiken bij Perron Nul. Met het sluiten van Perron Nul in 1994 verdwenen echter noch de junkies noch de problemen.

Arabische graffiti

Gelukkig werd het Centraal Station volledig opgeknapt en ontstond er een rode loper richting de binnenstad. Er was alleen één vlekje op die loper: het Kruisplein. Het kon zo niet langer volgens de gemeente en dus vroegen zij aan de eigenaren van onder meer Biergarten en Suicide Club of zij het pand aan het Kruisplein konden revitaliseren. Zo kwam er de pop-up Ontbijtbar, maar om echt door te pakken moest eerst de aangrenzende nachtwinkel verdwijnen. Een rechtszaak en twee jaar later was het dan eindelijk zo ver: Ayla kon open.

Portret van Jonatahan

De buitenkant van de zaak is vrij strak, maar dat kun je van de binnenkant niet zeggen. Arabische graffiti op de muur, Spaanse hammen boven de bar en flessen wijn in bakken ijs. ‘We willen dat de zaak een echte mediterrane sfeer heeft en onze gasten dat laten proeven’, vertelt mede-eigenaar Nikki van Dijk. ‘In Barcelona en New York heb je veel zaken die een brug slaan tussen de sfeer van een kroeg en de kwaliteit van eten van een restaurant. Wij misten dat nog in Rotterdam en dus zijn we in dat gat gesprongen.’

Couscous met zeevruchten

Dat is in ieder geval gelukt. De kaart is een mix van mediterrane tapas. Denk aan Siciliaanse couscous met zeevruchten en kreeft, gepofte paprika en lamsrack. De porties zijn aan de kleine kant (logisch, want tapas), maar daardoor is het aan te raden om met een grote groep allerlei hapjes te bestellen. Daarnaast is het ontbijt ook helemaal van nu. Dus veel groentes en kleine porties. Aanraders zijn de shakshuka (zoek maar op) en de açai bowl. Trouwens, Ayla heeft ook een eigen gin en wodka samengesteld. Rol je zo die rode loper af!

Tekst: Jonathan van Noord
Fotografie: Anne Hospers

Ayla, Kruisplein 153, Rotterdam
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top