Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Licht, lucht en ruimte in nieuwbouw Kralingse Zoom

Gepubliceerd: 31 August 2017 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In april 2016 ging de eerste paal in de grond en vandaag is het dan zover. Na een zomer van ‘heel hard werken’ wordt de nieuwbouw van de Kralingse Zoom feestelijk geopend. De 13.000 vierkante meter werd op tijd en binnen het budget van 30 miljoen euro opgeleverd.

Een studieplein in de neiuwbouw van Kralingse Zoom. Elke tafel heeft meerdere stopcontacten.

‘Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben’, stelt architect Paul de Ruiter die de nieuwbouw van de KZ ontwierp. ‘Je kan studenten tegenwoordig rond stopcontacten organiseren. Daar waar ze hun stekker kwijt kunnen, zitten ze’.

En dus kreeg de nieuwbouw van de Kralingse Zoom maar liefst 2.500 wandcontactdozen. Elke tafel of kleine studiehoek heeft meerdere contactpunten.

100 onderwijsruimtes

De nieuwbouw telt verder 100 onderwijsruimtes, variërend van kleine plekken voor vier personen tot gewone klaslokalen en ruimtes waar maximaal 93 mensen in kunnen. De zes verdiepingen worden verbonden door een enorme houten trap die het beeld van het atrium bepaalt. Verdeeld over de verdiepingen vind je tien studiepleinen waar studenten kunnen studeren, overleggen, hangen of hun boterham kunnen eten.

Nieuwe naam: Hogeschool Rotterdam Business School

Gebouw D, zoals de nieuwbouw op de bewegwijzering heet, sluit naadloos aan op de bestaande KZ. En daarmee is de nieuwe Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS) een feit. Op deze plek komen alle economische opleidingen, voorheen nog over de HR-locaties verspreid, bij elkaar. Het biedt ruimte aan 11.000 studenten en 850 medewerkers.

Met de nieuwbouw is een wens in vervulling gegaan die tegemoetkomt aan behoeften uit het onderwijs. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘We vroegen de architect: bouw voor ons een school met de ouderwetse kenmerken van een school, zoals gewone klaslokalen, maar ook met ontmoetingsruimtes die passen bij het onderwijs van nu.’

Gelijk met het ontwerpen van het nieuwe gebouw gingen de vier economische instituten aan de tekentafel om hun onderwijs te hervormen. ‘Op die manier zou er een gebouw komen dat precies past bij de manier waarop we hier willen leren en werken. Dat was een geweldige kans’, vertelt Fred Feuerstake, directeur van het instituut commercieel management (COM) van de HRBS. De opleidingen van zijn instituut hebben onderdak gekregen in de nieuwbouw.

Het glas op het dak van de nieuwbouw van Kralingse Zoom is beloopbaar, ook voor de glazenwasser
Op het dak van het atrium ligt beloopbaar glas. De glazenwasser doet zijn werk staand in plaats van hangend aan de gevel.

Geen grote computerruimte meer

Met name de verscheidenheid aan ruimtes past bij het huidige onderwijs. De klaslokalen kunnen groter of kleiner worden gemaakt, er zijn ruimtes voor grote (hoor)colleges, maar ook veel kleine projectruimtes voor groepsoverleg en vele studieplekken waar studenten met hun laptop kunnen neerstrijken.

Een groot leercentrum met vaste HR-computers heeft de nieuwbouw niet. Daar is bewust voor gekozen. Meerdere opleidingen hebben een laptop op hun lijst van verplichte leermiddelen gezet. Door overal tafels, stopcontacten en een goed wifi-netwerk beschikbaar te stellen, denkt de school tegemoet te komen aan de eisen van de tijd. Wie toch geen eigen computer mee heeft, kan nog terecht in een lokaal met enkele computers.

Wat verder opvalt, is het licht. Het atriumdak is van glas zodat tot in de onderste verdiepingen daglicht valt en ook alle lokalen hebben (deels) glas aan de gangkant. Vanaf het atrium kijk je alle kamers en werkruimtes in, waardoor het abstracte begrip ‘transparantie’ een heel letterlijke vertaling in het gebouw krijgt.

Duurzaam gebouw

De nieuwe KZ is bovendien een duurzaam gebouw. Het ontving het internationale certificaat voor duurzaamheid: BREEAM label excellent. Voor architect Paul de Ruiter zit die duurzaamheid niet alleen in de gebruikte materialen of zonnepanelen (30 stuks), maar ook in de menselijke maat. ‘Het klimaat in de school is heel belangrijk om er een dag te kunnen zijn en goed te kunnen studeren. Daarom hebben we veel aandacht besteed aan klimaatsystemen en hebben we slimme oplossingen bedacht om voor frisse lucht, ventilatie en koeling te zorgen. Ook de trap die het hart van het atrium vormt, nodigt uit tot gezond gedrag. Mensen nemen nu eerder de trap dan voorheen.’

Voor facilitair manager Martijn Baarendse is de nieuwbouw voor 90 procent af. ‘Er zijn altijd nazorgdingetjes en aanvullende wensen. Dat hoort erbij. Er is door alle partijen ontzettend hard gewerkt, tot in het weekend voor de oplevering. Maar het is gelukt en we zijn allemaal heel trots op dit gebouw.’

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Licht, lucht en ruimte in nieuwbouw Kralingse Zoom

  1. ‘Ook de trap die het hart van het atrium vormt, nodigt uit tot gezond gedrag. Mensen nemen nu eerder de trap dan voorheen.’
    Dit vraag ik me af. Van de week zaten we voor het eerst in een lokaal op de 6e en iedereen klaagde over het aantal trappen en hoe dat nu moest met roken (‘moet je daarvoor dan helemaal naar beneden’. Ik denk toch dat een groot aantal de lift zal gebruiken, vooral als ze vanaf beneden een hoop trappen op moeten.

    Verder is het wel een heel mooi gebouw.

  2. A stimulating and at the same time a challenging building, with lots of opportunities, enabling students and staff to create a new future for all of us.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top