Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Lieve Tosca

Lieve Tosca, kan ik een gastdocent aanspreken op z’n gedrag?

Lieve Tosca,

Onlangs had ik iemand met een hoge status in het bedrijfsleven te gast in mijn les. Mijn klas is heel internationaal en tijdens deze gastles ging het over de ‘veiligheidssituatie’ in de diverse landen en daarbij typeerde de gastdocent Italië als een ‘criminele’ samenleving waarin de maffia vaak ongewenste invloed heeft. Nadat hij ontdekte dat er een Italiaanse student in de klas zat, sprak hij hem al grappend aan als maffioso. Dit gebeurde gedurende de anderhalf uur durende les drie maal. Het ongemak van de jongen was voelbaar. De verontwaardiging bij medestudenten zichtbaar. Het paste niet bij mij om de les te onderbreken, had ik dat wel moeten doen?

Lfs, Maffiamaatje

Lieve Tosca krant

Lief Maffiamaatje,  

Het is natuurlijk superleuk als er speciale gasten met hoge status komen spreken, vooral als ze de studenten inspireren en enthousiasmeren met kennis en ervaringen die jij als docent niet hebt. Maar als ze dat niet doen en je leerlingen beledigen, zit je als docent in een lastig pakket.

Eigenlijk had deze bobo zelf moeten aanvoelen dat zijn gedrag ongepast was, je verwacht van een succesvolle volwassen man dat hij het merkt als z’n babbeltje niet goed valt. Maar gezien hij dat niet deed, was het denk ik wel beter geweest als er iemand had ingegrepen. Je kan natuurlijk stilletjes hopen dat een van de studenten er wat van zegt, maar eigenlijk vind ik het toch aan jou.

Je schrijft dat het niet bij jou past om de les te onderbreken en dat snap ik, maar ik zie eigenlijk geen andere manier om de les veilig te houden voor je studenten. Iemand grappend wegzetten als maffioso zorgt ervoor dat hij buiten de groep valt. En dat is geen fijn gevoel voor de student. Daarnaast lijkt het me zeer onwenselijk in een lessituatie. In de klas zou iedereen zich veilig moeten voelen, niet alleen de gastspreker.

Mocht dit je nog een keer overkomen dan lijkt het me goed toch in te grijpen. Stap over je eigen ongemak heen zodat je student zich minder ongemakkelijk voelt en de klas zich weer op de les kan focussen.

Het lijkt me goed om een keer terloops op te merken dat het niet oké is om elkaar maffioso (of iedere andere negatieve typering) te noemen in de klas. Pakt de gastspreker het niet op, dan kan je hem vragen mee naar de gang te gaan om de situatie duidelijk uit te leggen.

Mensen in jouw leslokaal hebben zich aan jouw regels te houden. Negeren ze je orders, dan kunnen ze vertrekken. Dat geldt voor studenten, maar zeker ook voor bobo’s.

Liefs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl. En volg haar wekelijkse rubriek op profielen.hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 15 November 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top