Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca krant verbaasd

Lieve Tosca, kan ik veilig sexten?

Lieve Tosca,

Op Facebook zag ik dat een jongen van 15 zichzelf van een flat heeft gegooid omdat iemand een naaktfoto van hem op Instagram had gezet. Het delen van naaktfoto’s en seksfilmpjes zoals die van Patricia Paay lijkt wel een trend. Ik heb een langeafstandsrelatie met iemand die ik nog niet zo lang via een datingsite ken. Hij loopt stage in het buitenland en we zien elkaar niet vaak, zo af en toe vraagt hij om een naaktfoto. Ik vind het wel spannend om die te maken, maar wil dat die foto alleen voor zijn ogen is. Niet voor die van iemand anders. Is er een manier om veilig te sexten?

Lfs, Langeafstandrelatie

Lieve Tosca krant verbaasd
Lieve Langeafstandsrelatie,

Als je lief ver weg woont, is het een uitdaging de boel een beetje spannend te houden en met elkaar sexten is dan een goed idee! Je kan dit doen door te bellen, geschreven of gesproken berichtjes te sturen of door foto’s of video’s te sturen. Het is dus oké om geen beeldmateriaal te delen, je kan elkaar met woorden ook aardig warm krijgen.

Voordat je met sexten begint, is het handig om na te denken over je eigen grenzen: hoe ver ben je bereid te gaan, hoe zeer vertrouw je hem en hoe erg zou je het vinden als bepaalde berichten en/of foto’s op het internet belanden. Het is goed om dit van tevoren te bedenken want in the heat of the moment ben je vaak niet in staat om rationele keuzes te maken.

Als je voor jezelf hebt bepaald waar je oké mee bent, kan je basisregels maken. Spreek in ieder geval met elkaar af dat de communicatie privé is en dat je z’n kop eraf bijt als het in handen van derden terecht komt. Natuurlijk is zo’n afspraak niet echt iets waard, vaak genoeg belanden naaktfoto’s en filmpjes nadat het uit is op internet. En als je er dan herkenbaar op staat, is dat heel onhandig.

Het BNN-programma Spuiten & Slikken is de campagne #geenhoofd begonnen. Met de slogan ‘Als je iets deelt, hoofd buiten beeld’ geven ze eigenlijk het beste advies ooit mee. Als jij niet herkenbaar op de foto staat, is het ook niet zo erg dat je foto op het internet verschijnt. Daarnaast is het handig om herkenbare dingen zoals tatoeages, piercings, sieraden en moedervlekken actief buiten beeld te houden.

Op deze manier heb je de grootste kans dat jouw langeafstandsavontuurtjes tussen jullie blijven en ze, in het geval van uitlekken, je niet de rest van je leven blijven achtervolgen.

Have Fun!

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 22 February 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top