Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca denkend

Lieve Tosca, waarom zegt hij altijd af?

Lieve Tosca,

Ik heb een vriend die bijna altijd afzegt. We zijn al jaren bevriend en als we elkaar zien is het supergezellig, maar we zien elkaar helaas steeds minder. Hij heeft altijd een excuus. We appen wel regelmatig, dan is het als vanouds. Ik vind het jammer dat het zo gaat, want ik hou tijd voor hem vrij en uiteindelijk breng ik die tijd dus alleen door. Wat moet ik doen?

Lfs, Remi

Lieve Tosca denkend

Lieve Remi,

Vriendschappen en relaties kan je niet afdwingen. Nou ja, het kan wel, maar dat is over het algemeen in strijd met de wet. Sommige vriendschappen duren een heel leven, andere een paar jaar en sommige mensen zie je periodes heel intensief en daarna weer een tijdje minder.

Als je merkt dat een vriend afstand neemt, is het goed om even te inventariseren wat er aan de hand is: misschien is ie ziek en heeft ie geen puf om af te spreken, misschien is ie druk of misschien heb je hem beledigd of gekwetst. Mocht het zoiets zijn, dan kan je actie ondernemen en helpen of je excuses aanbieden.

Als er ‘niets’ is, word je voorgelogen. Want er is natuurlijk wel wat, maar dat wil/kan hij je gewoon niet vertellen. Desalniettemin is dit het teken om zelf afstand te nemen, want contact blijven zoeken met iemand die geen zin in je heeft, heeft geen zin.

Laat de vriendschap een tijdje voor wat ie is en bel, app en mail niet meer. Als je af en toe nog wat hoort, kan je gewoon antwoorden. Maar let op dat je niet veel meer berichten stuurt dan hij. Als je niets meer van je vriend hoort, weet je genoeg. Laat de vriendschap rusten en hou van hem op afstand.

Leg nieuwe contacten zodat je je niet eenzaam voelt. Ga op een sport, woon een borrel van je opleiding bij, ga naar de reünie van je oude school en doe leuke dingen. En misschien, je weet het nooit, komt hij vanzelf weer terug in je leven.

Lfs Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op T.Sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 27 September 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top