Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog altijd veertig miljoen aan boetes voor niet stopzetten ov-kaart

Gepubliceerd: 6 March 2017 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er worden nog steeds veel boetes uitgedeeld aan (voormalige) studenten die hun ov-kaart niet hebben stopgezet. Volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs ging het in 2016 om een totaalbedrag van ruim veertig miljoen euro.

trein illustratie

Het blijft wachten op het ei van Columbus: de ov-studentenkaart automatisch stopzetten als studenten er geen recht meer op hebben, is nog steeds niet mogelijk. En dus moeten er boetes worden opgelegd. De vervoersbedrijven hebben vorig jaar 31,5 miljoen euro ontvangen “als compensatie voor gederfde inkomsten”, meldt DUO. De overige negen miljoen moet nog worden geïnd.

Laks of onoplettend
Veel studenten die de boete ontvangen, zijn vooral laks of onoplettend in plaats van kwaadwillend. Soms reizen ze niet eens met hun kaart en toch moeten ze een boete betalen.

Het totale boetebedrag is wel wat gedaald ten opzichte van 2015, toen de boetes bij elkaar 45 miljoen euro bedroegen. In 2014 ging het zelfs om 52,6 miljoen euro. Het aantal uitgedeelde boetes daalt ook, maar het zijn er nog altijd bijna 55 duizend.

Alleen boete bij gebruik
De Tweede Kamer wil dat (voormalige) studenten alleen een boete krijgen als ze hun verlopen ov-studentenkaart daadwerkelijk gebruiken. Bovendien moeten ze duidelijker te horen krijgen dat er een boete dreigt.

In 2018 wordt de boete in de eerste twee maanden lager dan nu: geen 97 euro per halve maand, maar 75 euro. Daarna gaat de boete omhoog naar 150 euro per halve maand om misbruik van de kaart te bestrijden. Voor de echte kwaadwillende (oud-)studenten weegt de boete dan niet meer op tegen een legaal treinabonnement.

HOP, Matthijs van Schie

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top