Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

NSE: HR-studenten tikkie minder tevreden met opleiding

Gepubliceerd: 18 May 2017 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten zijn nog altijd goed te spreken over hun opleiding maar de stijgende lijn in tevredenheid zet voor het eerst in vier jaar niet door. HR-studenten zijn dit jaar 0,03 punt minder tevreden met hun opleiding dan vorig jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Nationale Studenten Enquête (NSE).

Landelijk gezien waarderen studenten hun opleiding ‘in het algemeen’ met gemiddeld 3,96 punten op een vijfpuntsschaal. Dat is gelijk aan een jaar geleden. Bachelor- en masterstudenten zijn even tevreden of iets tevredener, terwijl hbo-associate degree-studenten als enigen minder positief zijn.

Studenten oordelen opnieuw iets positiever over de inhoud van hun opleiding (3,75). Binnen dat thema zijn ze het meest tevreden over het niveau van de opleiding (3,88). Over de aansluiting op de vooropleiding zijn vooral de hbo-studenten met een mbo-achtergrond minder te spreken (3,42).

HR teleurgesteld over daling

Op de HR is de studenttevredenheid voor het eerst in vijf jaar licht gedaald. Vorig jaar was de gemiddelde tevredenheid nog 3,82, nu is het 3,79. Collegevoorzitter Ron Bormans vindt deze uitslag teleurstellend: ‘We hadden uiteraard liever ook dit jaar vooruitgang gezien maar nemen het signaal serieus en zullen het diepgaander analyseren. Ook omdat de uitslag niet helemaal eenduidig is.’

Bormans: ‘Hoe verklaren we bijvoorbeeld dat de algemene tevredenheid lager is, terwijl we op veel facetten ook een stap voorwaarts hebben gemaakt? Op de belangrijkste thema’s boeken we lichte vooruitgang en op een substantieel aantal aspecten hebben we een score die hoger ligt dan onze benchmark, de Randstandhogescholen, terwijl we in de algemene tevredenheid wat inleveren ten opzichte van hen?’

Lage waardering door problemen met roosters?

De collegevoorzitter denkt dat de tegenvallende resultaten te verklaren zijn door problemen met studieroosters, informatievoorziening en de wijze waarmee er op de HR wordt omgegaan met feedback van studenten. Daarnaast kan het volgens hem ook komen door de groei van de HR: ‘Het kan ook zijn dat we een prijs betalen voor de meerjarige forse groei van het aantal studenten aan onze hogeschool, waardoor het nooit echt stabiel wordt. De studenten lijken met deze uitslag een signaal af te geven: “Prettig dat jullie goed na denken over de inhoud van het onderwijs, maar mijn rooster moet ook kloppen”.’

Dit jaar is in de NSE voor het eerst gevraagd of studenten hun onderwijs wel motiverend genoeg vinden. Ze blijken het meest tevreden over de mate waarin de opleiding studenten uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. De mate waarin de opleiding stimuleert om verdieping aan te brengen in de lesstof wordt het minst gewaardeerd.

HR-studenten raden hun opleiding minder vaak aan bij vrienden

De HR scoort op deze punten hoger dan de Randstadhogescholen, maar iets lager dan het landelijk gemiddelde. Opvallend is dat minder studenten ondanks de tevredenheid op deze punten, hun opleiding zouden aanraden bij vrienden en bekenden. Dit punt kent weliswaar een relatief hoge score (3,83), maar is in vergelijking met de afgelopen jaren gedaald.

Over het tweede nieuwe thema ‘internationalisering’ zijn studenten veel minder te spreken: het scoort een magere 3,23. Ze vinden vooral dat de opleiding hen onvoldoende aanmoedigt om een tijdje in het buitenland te gaan studeren.

Voorbereiding op stages laat te wensen over

Ook de manier waarop opleidingen studenten voorbereiden op stages en hen vervolgens begeleiden, laat te wensen over, blijkt uit de enquête (3,24). Studenten zijn veel positiever over wat ze leren tijdens de stage (4,12) en de begeleiding op de stageplek (3,94).

De landelijke enquête is uitgevoerd in opdracht van Studiekeuze123, een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, studentenorganisaties en het ministerie van onderwijs. Ruim 700 duizend studenten werden uitgenodigd hem in te vullen. Een kleine veertig procent deed mee. Op de HR was dat 38,7 procent.

HOP, Irene Schoenmacker/ Profielen/HR

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top