Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook Rotterdam-Noord heeft nu een markthal: Marché 010

Gepubliceerd: 27 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Jonathan van Noord Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na de Markthal en de Fenix Food Factory heeft Rotterdam er sinds september een derde overdekte markt bij. In Rotterdam-Noord verrees Marché 010, vlak bij de Hofbogen.


Als ik ’s ochtends vroeg Marché 010 binnenstap, is het een drukke bedoening. Versgebakken brood komt uit de oven, groente en fruit worden uitgestald en verse vis wordt in het ijs gelegd. In alle opzichten verschilt deze markt al van de toeristische Markthal waar de groente en fruit langzaam verdwijnen en plaatsmaken voor restaurants en churrokraampjes.

Versmarkt

‘Ik wilde juist een versmarkt’, vertelt marktkoopman en initiatiefnemer van Marché 010 Hakim Farkouchi. Hij is een man uit de buurt die zelf vijftien jaar op de markt heeft gestaan en tijdens zijn verblijf in Spanje kennismaakte met het fenomeen overdekte markt. ‘Dat wilde ik ook.’ Toen Farkouchi terugkwam in Rotterdam merkte hij dat zijn familie en mensen uit de wijk moeilijk aan de bak kwamen. ‘Ik ben van het type “als het niet door de voordeur kan, dan maar door de achterdeur” en dus wilde ik iets doen voor en door buurtbewoners.’

Toen een garagepand in de buurt leeg kwam te staan, hielpen de jongens uit de wijk mee met de verbouwing tot overdekte versmarkt. Een aantal van hen werkt nu ook bij Marché 010.

Msemen en kaas

Het pand heeft plek voor ongeveer dertig ondernemers. Ze komen uit alle lagen van de bevolking, van Turk tot Surinamer en van tiener tot bejaarde. Student international business and languages Gökan (24) runt bijvoorbeeld met zijn nicht en broer een notenkraam, terwijl Salwa (23) haar baan op een basisschool combineert met een bakkerij waar ze geurige msemen (Marokkaanse pannenkoekjes) maakt.‘Thuis maakte ik altijd msemen op zaterdag en toen ik een artikel over Marché 010 zag, wist ik dat ik voor mezelf wilde beginnen.’
Kaasboer Marco (41) maakte ook een bewuste keus voor Marché 010. ‘Twee jaar heb ik een kaaswinkel in de buurt gerund en had ik vooral vaste klanten. Maar die komen hier ook wel én ik heb nu veel meer aanloop.’

Dat is precies wat Farkouchi zo aanspreekt. ‘Ondernemers verdienen aan elkaar en de bewoners gunnen het de ondernemers. Daarmee is dit een markt die dicht bij de wijk staat en bovendien laat zien dat het goede leven niet duur hoeft te zijn.’

Vijverhofstraat 45, ma-zo 7.00-19.00 u.

Tekst: Jonathan van Noord
Foto’s: Anne Hospers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Ook Rotterdam-Noord heeft nu een markthal: Marché 010

 1. Mooi! Ik ga er gauw eens kijken. Sowieso een leuke buurt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top