Profielen doet onderzoek naar gender en geaardheid
Gepubliceerd: 10 May 2017 • Leestijd: 0 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Worden alle studenten gelijk behandeld op de HR? En krijgen ze gelijke kansen ongeacht hun gender of seksuele voorkeur? Zitten we te wachten op genderneutrale toiletten en moeten we op Coming Out Day de regenboogvlag hijsen? Allemaal vragen waar Profielen graag antwoord op zou willen krijgen en daarom hebben we alle HR-studenten dinsdagnacht een mail gestuurd.
Na het grote (on)geluks-onderzoek van vorig collegejaar doen we dit jaar een groot onderzoek naar gender en geaardheid. Als we de tv-programma’s ‘Hij is een zij’ of ‘Geslacht’ met Elle Bandita mogen geloven, zijn dit hete onderwerpen. En we zijn benieuwd of dit HR-studenten ook bezighoudt.
De vragenlijst is anoniem en studenten hebben tot 17 mei om hem in te vullen. We hopen dat ze dit massaal doen zodat we er ook dit jaar een mooi artikel over kunnen schrijven voor in het eerste Profielen Magazine van het nieuwe collegejaar.
Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je bericht wanneer het Profielen Magazine met de resultaten is verschenen.
Tosca Sel
Ik heb de vragenlijst net ingevuld en ik moet zeggen dat ik hem redelijk belachelijk vind…
Voor een neutraal onderzoek wordt er wel heel vaak een oordeel gegeven. “panseksuelen vinden zichzelf genderblind” Nee, ze ZIJN genderblind. De vraag over unisex kleding is ook al zo’n parel. Er wordt gesproken over broeken, rokken en jurken. Jullie doen wel heel hard je best om het stereotype beeld van mannen in jurken te versterken, of niet?
Super sympathiek hoor dat jullie dit bedacht hadden, maar het straalt echt totale onwetendheid uit van de maker. Alleen al de titel van de mail “hoe hetero/homo ben jij” en de afsluiting “Tosca Snel (vrouw, hetero). Nemen jullie jezelf wel serieus?
– Deze reactie is in strijd met onze spelregels (http://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/ –
Is het eigenlijk niet sowieso onwetendheid en ‘zo-snel-als-mogelijk-maar-wat-roepen-zonder-nadenken-tijd’?
Ik heb het onderzoek nog niet gezien. Toch vraag ik mij af of we het bij de feiten houden en niet bij hypes/trends. Ik hoor steeds vaker termen als ‘non-binear’, ‘queer’ e.d. Ik zie het al terug aan de gender-neutrale wc’s, dat het uit de hand gaat lopen. Schadelijk voor/naar iedereen met oprechte lichaams-dysforie.
Ik heb zelf een beetje het idee dat de opsteller ervan niet echt goed is ingelezen op het onderwerp/ of anders zijn of haar mening op het onderwerp in de vragenlijst heeft verwerkt. Ik moet zeggen dat Tosca ook echt een beetje onoverwogen advies geeft op geaardheidsvragen op de ‘lieve Tosca’ vraagstukken. Gemiste kans want op deze manier is jullie onderzoek niets waard helaas.
Sterker nog, ik denk dat het zoals Anne naar hint zelfs een negatieve werking heeft op het beeld van studenten over het onderwerp. Veel mensen kennen de andere geaardheden niet en dan is dit hun kennismaking er mee ” vinden zichzelf genderblind”. Thanks for nothing
Ik zou graag zien dat je je eigen voornaamwoord mag kiezen in Osiris #askmeaboutmypronouns. Neem het voorbeeld van een aantal universiteiten. University of Vermont, (sinds 2009 al), Harvard University en nog veel meer.
Lijkt me een goede eerste stap. T maakt het normaler dat het kan (ik bedoel, in jullie vragenlijst maken jullie alles verder dan hetero/homo al een beetje een absurd ding) en dat zou het ook normaler maken dat mensen daar de andere optie kiezen dan hij/zij.
Waarom is er voor gekozen om alleen de studenten de vragenlijst te sturen en niet ook de medewerkers van de hogeschool?
@iris Meerdere vragen in het onderzoek gaan daar dus over. Ik heb jou via de mail (en Anne al eerder via Facebook geloof ik) uitgenodigd om eens koffie te drinken om het over het onderzoek te hebben. Ik hoor graag van je. Grts Tosca
@D. Die populaties laten zich niet zo makkelijk vergelijken. Wat niet wegneemt dat een onderzoek onder medewerkers ook heel interessant zou zijn. Wie weet doen we dat nog een keer.
Groet,
Dorine van Namen
Ik heb de vragenlijst ook ingevuld maar ben het eens met @Anne, er staan wat ongemakkelijk geformuleerde antwoorden in. Het doel is bovendien erg onduidelijk. Wordt deze data gebruikt ter verbetering van de HR? Of alleen voor het schrijven van een artikel over een “heet onderwerp”?
Ik vraag me vooral af of er overlegd is met de LHBT+ community over de inhoud van de enquête, er zijn genoeg organisaties die vast wel willen helpen bij een onderzoek zoals dit. Net als dat in het verleden de HR meerdere keren samengewerkt heeft met LHBT+ instanties, zou Profielen dat toch ook kunnen doen?
Als een student een vragenlijst opstelt wordt er ook een onderzoek met bijpassende bronnen verwacht, een goede basis van een enquête. Daarom hierbij de link naar een lijst met LHBT instanties in Rotterdam,
https://gayrotterdam.nl/nl/gay-maatschappelijk/
het artikel van vorige maand waarin stond dat de opleiding Communication and Multimedia Design gaat werken aan een “inclusive society”,
https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws//newsitem/studenten-communication-and-multimedia-design-en-gemeente-ontwerpen-voor-een-inclusive-society/69521/
en de website van het expertisecentrum die de uitvoerende opdrachtgever van dit project is.
https://idemrotterdam.nl/
De plank word hier inderdaad nogal mis geslagen, ik vraag mij af wat jullie met sommige uitkomsten van deze enquete willen bereiken?