Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Take the stairs’ loopt (nog) niet

Gepubliceerd: 23 November 2017 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten nemen volop de trap, maar bijna niemand neemt de moeite om daarbij z’n studentenpas langs de scanners te halen. De korting die je met ‘Take the Stairs’ kunt verdienen, vinden veel studenten te minimaal.

Een half uurtje kijken naar één van de scanapparaten en gesprekjes met zo’n twintig studenten maakt het een en ander duidelijk: de meeste studenten weten van het project waarmee je voor korting kunt sparen bij cateraar Césant, maar eraan mee (blijven) doen is een ander verhaal. Ze vinden het te veel gedoe om steeds hun pas uit hun portemonnee te moeten halen.

‘Heel weinig korting’

‘En dan heb je behoorlijk wat punten nodig om bij een product korting te krijgen en is ook nog eens heel weinig korting’, vertelt een van de studenten over bijvoorbeeld de appel of banaan die met 25 scans geen 60 maar 40 cent kost.

Studenten vinden ‘Take the stairs’ een leuk idee en een enkeling heeft in september ook wat punten verzameld. ‘Maar ja, daarna vergat ik het weer. Dat is ook omdat ik meestal brood van huis meeneem. Als ik hier wat koop, dan is het een broodje kroket. Maar daar krijg je dan weer geen korting op.’

Traplopen én gezonde voeding promoten

Dat laatste klopt, want de kortingsactie is in overleg met Césant alleen geldig voor gezonde voeding. Césant en het studententeam dat Take the stairs bedacht, wilden met het initiatief zowel traplopen als gezond eten promoten. Er zijn weliswaar zo’n 1.000 gebruikers (die minimaal één keer hebben gescand), maar daarvan verzilveren er maar heel weinig hun punten bij de kassa van Césant.

Jeroen Meijer, informaticastudent en een van de initiatiefnemers van Take the stairs, weet dat het initiatief niet massaal wordt opgepakt. ‘Het gebruiksgemak is nog niet goed en ook wij merken dat studenten het een gedoe vinden om steeds hun pas uit hun portemonnee te halen.’ Dat de scankastjes het soms niet doen, een van de andere kritiekpunten, is ook een probleem. Meijer: ‘We zijn in gesprek met een softwarebedrijf én we ontwikkelen een ander kastje dat bij een defect makkelijker te repareren is.’

‘Defecte kastjes moeten sneller worden gerepareerd’

Lenny Reijnierse van Césant vindt het daarnaast belangrijk dat een defect sneller wordt gerepareerd. Daarom heeft ze aan de dienst FIT gevraagd in de scanners een systeem te bouwen waarmee Jeroen Meijer een melding krijgt op het moment dat de scanner niet werkt. Reijnierse: ‘FIT gaat dat regelen. Ik kan me voorstellen dat je geen punten meer verzamelt als je een paar keer merkt dat het kastje het niet doet.’

Césant is daarnaast van plan meer reclame te maken voor de kortingen. Reijnierse: ‘Dus dat we bij de gezonde producten laten zien wat het kost mét en zonder Take the stairs-korting. En ik hoop ook dat de HR reclame gaat maken voor Take the stairs.’

‘Nog een keer kijken naar de kortingen’

Meer korting geven zit er waarschijnlijk niet in. Dan moet Césant er te veel op toeleggen, denkt Reijnierse. ‘Maar we zullen nog een keer scherp kijken naar de kortingen.’

Eind deze maand eindigt de eerste testfase van Take the stairs, die vanaf februari wordt gevolgd door een nieuwe testfase met in elk geval verbeterde apparatuur. Op dat moment is Césant van plan om Take the stairs weer extra onder de aandacht te brengen.

Maar het ongemak dat je steeds je pas erbij moet halen, wordt niet verholpen. Meijer: ‘We denken dat, als het voor de rest makkelijker verloopt en de kortingen wellicht wat groter zijn, studenten dat ongemak voor lief nemen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Take the stairs’ loopt (nog) niet

  1. Gaan er ook kastjes komen bij de andere trappen? Want niet iedereen gaat niet die drie trappen gebruiken om naar hun lokaal te komen als ze via een andere trap sneller zijn.

  2. Ik vraag mij sterk af of dit wel goed getest is met de eindgebruikers; want de signalen zijn heel sterk: we vinden dit niet interessant, het zijn te veel handelingen en gedoe bij elkaar. Ik kan mij zomaar voorstellen dat het een stuk lekkerder werkt met je telefoon als “pasje”, die heb je toch al in je broekzak óf in je hand.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top