Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweejarig hbo: geen paniek, we gaan het monitoren

Gepubliceerd: 30 June 2017 • Leestijd: 2 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zal alles goed gaan met de nieuwe, tweejarige hbo-opleidingen of worden deze associate degrees een afvoerputje voor zwakke studenten? Minister Bussemaker gaat het monitoren, belooft ze de Tweede Kamer.

Gisteren verdedigde minister Bussemaker in de Tweede Kamer haar wetsvoorstel waarin de associate degree-programma’s een eigen, zelfstandige status krijgen. Tot nog toe zijn deze tweejarige hbo-opleidingen een soort bijproduct van vierjarige bachelors, maar dat gaat veranderen.

Van links tot rechts, alle partijen in de Tweede Kamer zijn daar blij mee. Het wetsvoorstel komt er dus doorheen, zoveel is wel duidelijk, al is de ene fractie wat enthousiaster dan de andere.

Oorsprong

De opleidingen zijn van oorsprong bedoeld voor mbo’ers die de sprong naar een gewone hbo-opleiding te groot vinden en eerst een tweejarig traject willen proberen: dat valt nog wel te overzien. Ze kunnen dan altijd nog besluiten om ook de rest van de bachelor te volgen.

Maar in de praktijk kun je een bacheloropleiding niet zomaar in tweeën knippen. Een goede opleiding heeft een kop en een staart, dus de ad-opleidingen ook. Daarom mogen ze vanaf volgend jaar op eigen benen staan. De hoop is dat er dan ook méér ad-opleidingen komen, want sinds 2006, toen ze van start gingen, zijn er nog niet zoveel bijgekomen.

Bussemaker snapt wel waarom hogescholen niet massaal op de tweejarige opleidingen zijn gedoken. ‘In mijn vorige leven, toen ik bestuurder was van een hogeschool, heb ik wel geaarzeld of wij een associate degree moesten invoeren’, bekende ze aan de Tweede Kamer. Als rector van de Hogeschool van Amsterdam was ze bang ‘dat het een afvoerputje zou worden; dat daar de studenten naartoe gestuurd zouden worden die je eigenlijk niet bij je reguliere hbo-bacheloropleiding wilt hebben’.

Afvoerputje

Daarmee verwees ze naar de voornaamste zorg van SP-Kamerlid Frank Futselaar. De opleidingen zijn bedoeld om mbo’ers naar een hoger niveau te tillen, maar stel je voor dat het omgekeerde gebeurt en zwakkere hbo-studenten juist ‘afstromen’ naar een ad-opleiding!

Minister Bussemaker zal over twee jaar de ‘thermometer erin houden’, beloofde ze. Dan zal duidelijk worden of er inderdaad een probleem is of dat de ad-opleidingen juist een stimulans zijn.

Ze zal dan ook naar alle andere mogelijke problemen kijken: zijn de werkgevers wel genoeg betrokken bij de opleidingen, hoe gaat het met de stages voor ad-studenten? Sowieso wil ze om de vier jaar een vinger aan de pols houden.

Enorme stap

‘Er liggen zo’n veertig aanvragen voor associate degrees klaar voor goedkeuring’, stelde Bussemaker. ‘Als de Kamer goedkeuring geeft aan dit wetsvoorstel en de Eerste Kamer ook, kunnen we echt in heel snel tempo een enorme stap zetten.’

Het enige punt waar de Kamer echt over steggelde, is de locatie van de opleidingen. Samenwerking met het mbo is prima, vindt het kabinet, maar de helft van de opleiding (dus minstens één jaar) moet binnen de muren van een hogeschool worden gegeven.

Waarom nu weer zo’n regel, wilde Pieter Duisenberg van de VVD weten. Dat werkt maar remmend. Er is bijvoorbeeld een agrarische hogeschool die een Ad-programma wil aanbieden op allerlei locaties in Nederland. Waarom zouden die studenten een jaar lang zo ver moeten reizen? Laat die beslissing aan de hogescholen over. Bij de Hogeschool Rotterdam zitten alle Ad’s in een eigen gebouw en dat gaat toch ook goed?

Gouden kans

De PVV zou zelfs het liefst zien dat de Ad-opleidingen helemaal binnen mbo-instellingen worden gegeven. Kamerlid Harm Beertema zag ‘een gouden kans’ om hiermee de reputatie van het mbo op te vijzelen, omdat ze dan een hoger onderwijsniveau in huis krijgen. Bovendien komen leerlingen van de niveaus eronder dan in aanraking met studenten van de Ad’s. ‘Ze komen elkaar tegen in de kantine in de pauzes. Ze kennen elkaar in hun eigen onderwijsgemeenschap.’

Maar D66, CDA en GroenLinks hielden hun twijfels. Als mbo-instellingen ook associate degrees gaan aanbieden, redeneerde Zhini Özdil van GroenLinks, bestaat het risico dat ze in de praktijk ‘eerder mbo-plusopleidingen worden dan hbo-minopleidingen’.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Tweejarig hbo: geen paniek, we gaan het monitoren

  1. Omgekeerde wereld soms onze HBO.

    Voor sommige opleidingen geeft het bedrijfsleven nadrukkelijk aan GEEN interesse te hebben in een AD.

    Maar ‘we moeten het toch maar doen’ van mensen buiten het onderwijs (lees mini-sters) die alleen maar ervaring hebben buiten het onderwijs….

  2. “Voor sommige opleidingen geeft het bedrijfsleven nadrukkelijk aan GEEN interesse te hebben in een AD”

    Welke opleidingen betreft dit?

  3. Bijvoorbeeld de opleiding Chemische Technologie.
    En misschien is het gewoon handig om dat soort zaken eerst helder te hebben, daarna pas te publiceren?

    En niet omgekeerd….anders moeten we over twee of drie jaar weer een artikel plaatsen waarin we moeten concluderen dat ‘het eerst invoeren van de AD toch niet zo handig was, omdat daar niet eerst van tevoren over nagedacht is’.

    Er zullen zeker meer opleidingen zijn…maar dat is maar mijn gevoel….

  4. “Er zullen zeker meer opleidingen zijn…maar dat is maar mijn gevoel….”

    Misschien is het gewoon handig om dat soort zaken eerst helder te hebben, daarna pas te commenten?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top