Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat heeft het nieuwe jaar gebracht?

Gepubliceerd: 10 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De oliebollen zijn op en de champagne is inmiddels lauw: welkom in 2017. Wat is er op 1 januari allemaal veranderd in het hoger onderwijs? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Heel goedkoop lenen…

Geld lenen kost geld, maar nu even niet. De rente op studieleningen is dit jaar nul procent. Dat betekent dat studenten geen extra geld kwijt zijn aan het lenen van geld, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.

… en geen collegegeld voor studentbestuurders…

Daarnaast mogen universiteiten en hogescholen nu het collegegeld kwijtschelden van fulltime studentbestuurders: die volgen toch geen onderwijs. Maar lang niet alle onderwijsinstellingen staan te trappelen. De Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven lieten bijvoorbeeld al weten dit niet te gaan invoeren.

… en langer plezier van je studiepunten!

Treuzelende studenten mogen zich in hun handen knijpen, want door een fout van het ministerie is er een lacune in de wet ontstaan, waardoor studiepunten momenteel niet meer kunnen vervallen. Het ministerie van OCW is hier niet blij mee en adviseert universiteiten en hogescholen gewoon door te gaan alsof er niets is veranderd. De maas wordt snel weer ongedaan gemaakt.

Maar let op je huurtoeslag

Jongeren die op een huisnummer als 81-F wonen, verliezen die toevoeging. Volgens de belastingdienst wonen ze nu met hun medebewoners op nummer 81, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de huurtoeslag. De Belastingdienst doet overigens haar uiterste best problemen te voorkomen, maar voor de zekerheid heeft de Landelijke Studenten Vakbond een meldpunt opgericht.

Mbo’ers mogen meepraten over geld…

De mbo’ers krijgen in hun onderwijsinstelling meer in de melk te brokkelen. Straks krijgt de mbo-medezeggenschapsraad instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting, zoals studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs allang hebben.

… en ze krijgen een ov-kaart

De basisbeurs is afgeschaft, maar daar staat wel iets tegenover. Zo hoeven minderjarige mbo’ers zich niet meer blauw te betalen aan hun treinreis naar studie of stage, want ook zij hebben vanaf nu recht op een ov-kaart. Zo’n negentigduizend studenten hebben hem aangevraagd.

Tot slot: op 1 januari gescheiden

Daarnaast is de meest geruchtmakende bijna-fusie tussen twee reuzen in het hoger onderwijs op een scheiding uitgelopen. De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam zijn per 1 januari uit elkaar. Jarenlang deelden ze hun college van bestuur, maar de voordelen zouden niet tegen de nadelen opwegen.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top